Az U15-ös lányaink Hargita megyét képviselve játszottak Heves megye U17-es válogatottjával Mátraházán, ahonnan a 2:0-ás végeredményt beállítva emelt fővel távozhattak. A mátraházi kiszállás egyik érdekessége, hogy az U17-es Hargita megyei férfi válogatott, szintén ekkor mérkőzött az U17-es Heves megyei válogatottal. Röviden róluk is beszámolunk.

A Hargita megyei srácok sorait a Székelyföld Labdarúgó Akadémia (SZLA) 9 akadémistája és 8 udvarhelyi U17-es fiú is erősítette. A csapatban a SZLA részéről helyet kaptak Ureche Alexandru, Colceriu Flavius, Gábor Tihamér, László Norbert, Demeter Hunor, Marosi Krisztián, Lázár Magor, Jakab Krisztián, illetve Ilie Mihai. A hegy két oldaláról származó, fiatal futballistákból összeállított válogatott, csíkiak és udvarhelyiek, a Hargita környéki “kulturális jellegzetességeket” félretéve, nem hangoztatták, hogy “udvarhelyre nem megyünk, aszalt szilvát nem eszünk”, akárcsak azt sem, hogy “itt es jobb, mint csíkba”, hanem ezúttal kiváló csapatjátékról téve tanúságot, 6-1-es végeredményt állítottak be. Lehet ezt így is… A SZLA akadémistái közül Ilie Mihai, Jakab Krisztián, valamint Lázár Magor szereztek pontokat.

U15 lányok

A lányok óvatosan kezdték a mérkőzést, a hirtelen támadások helyett inkább az ellenfelet igyekeztek felmérni. A stratégia hasznosnak bizonyult, ugyanis a percek múlásával egyre magabiztosabban mozgott a csapat. A 23 percben, egy 20 méterről indított lövésből, az ellenfél kapusának feje fölött először Tănase Dorina vágta hálóba a játékszert. Ezt követően Szőke Eszter, kicselezve az ellenfél védőit, magabiztos mozdulattal repítette a labdát a jobb felső sarokba a 29. percben. A lányok ezzel kettőre növelték előnyüket.

Az ellenfélnek több helyzete is adódott, azonban Balog Boglárka több alkalommal is bravúrosan védett, így kevés esélye maradt a Heves megyei U17-es válogatottnak. A második félidő kölcsönösen, mindkét csapat számára további helyzeteket hozott, azonban az eredményen egyik csapatnak sem sikerült szépíteni.

Portik Helga az U15-ös lánycsapat edzője, búcsúzóúl a nyári szünet előtt, elégedettségének adott hangot:

Nagyon büszke vagyok a lányokra, hogy nyerni tudtunk egy nálunk nagyobb válogatott csapat ellen. Ez volt a szezon utolsó mérkőzése, a lányok vakációzni mennek és az új szezonban újult erővel, tele energiával, tanulva az idei hibáinkból, nekivágunk az új szezonnak. Abban reménykedünk, hogy további sikereket tudunk elérni.

Gólszerzők: Tănase Dorina (23.) és Szőke Eszter (29.).

U15 FK Csíkszereda: Balog Boglárka (csapatkapitány), Incze Brigitta, Trinfuj Boglárka, Baricz Katinka, Sandu Andrea, Lőrincz Kitti, Szőke Eszter, Tănase Dorina, Részeg Beáta, Erös Teodora, Bors Fanni.

Cserék: Nagy Boglárka, Páll Vanda, Váncsa Szende és György Lilla.

Edzők: Portik Helga és Szőcs Renáta.

A szállás és a utazás költségeit a Hargita Megyei Labdarúgó szövetség, valamint a Hargita Megye tanácsa biztosította.

Vizi Balázs

Csíkszereda, 2022. július 6