Csapatunk, harcias és fegyelmezett játékának, remek védekezésének és Bujdosó Szilárd harmadik percben szerzett találatának köszönhetően, a Románia-kupa elődöntőbe jutást követően, a bajnokságban is a legjobb négy közé jutott. Mindkét elődöntős szereplésünket a Kolozsvári CFR bánta.

Legidősebb akadémistáink zsinórban második vasárnapjukat töltötték Kolozsváron. Nem holmi jutalomkirándulásként, a bajnoki sorsolás alakult így. Ha mindez nem lett volna elegendő, Demény Norbert legénysége szerdán még egy bukaresti kiruccanást is teljesített. Ráadásul a hétközi felmelegedés után, az időjárás ismét téliesre fordult.

Az egy héttel korábbi történések alapján, a lehűlés nem volt kecsegtető előjel. Múlt vasárnap áprilisi kiadós havazásra ébredő csapatot az edzői stábnak ugyanis délre sem sikerült felráznia, így a Kolozsvári Viitorul elleni összecsapásnak sima vereség lett a vége.

A napos vagy borús időn túl, az FK Csíkszereda számára a szerdai bukaresti jó forma átmentése volt a feladat. Akkor ugyanis, magabiztos játékkal, a jó erőkből álló FCSB gárdáját sikerült legyőzni.

Ennek megfelelően, a szakvezetés egyetlen helyen módosította a kezdőcsapatot, a kupában lehetőséget kapott Lukács Dániel helyére, a kapuba ismét Karácsony Márk kezdett. Ő is és a mezőnyjátékos társak is, az első sípszótól kezdődően tették a dolguk. Olyannyira, hogy már a harmadik percben egy bal oldali bedobást követően előnybe kerültek: Biró brusztolta oda a labdát Szakácsnak, a szélső fejjel Bujdosóhoz csúsztatott, aki tizenegy méterről, jobbal a hálóba lőtt (0:1). Apropó szerdai bukaresti forma átmentése: a FCSB ellen az első, most a harmadik percben talált be a csapat!

Hátrányba kerülve, az előre futball természetesen a CFR-nek lett még fontosabb. A hazaiak próbálkoztak becsülettel, de a szervezett vendégcsapat a területet kiválóan szűkítette. A 19. percben Vereguț járt közel az újabb találathoz, de sarokrúgást követő fejese mellé szállt. A legnagyobb hazai helyzet a 36. percben maradt ki, Leață lövése nem talált kaput. A szünetig az El-Sawy kísérlete (41. perc) jelentett még némi veszélyt.

A kiegyenlített küzdelem a pihenő után is folytatódott. Akárcsak az első játékrészben, a feleknek nemcsak egymással, hanem a rendkívül gyatra minőségű, dimbes-dombos játéktérrel is meg kellett küzdeniük. Emiatt továbbra is kevés volt a tudatos építkezés, annál több az előre ívelt labda. Bár csapatunknak nem ez a játékstílus az erőssége, hátul jól zárt a Vereguț és Gergely páros vezette védelem, elől pedig a gyors és tetszetős támadásokkal gyakoroltunk nyomást az ellenfélre. Olyannyira, hogy az 53. percben Bujdosó 20 méterről leadott lövése a bal kapufán csattant. A folytatásban is a Demény-csapat maradt veszélyesebb, a 63. percben Bărăbaș fejjel, a 71. percben pedig Bújdosó lábbal járt közel a gólszerzéshez.

A veszett fejsze nyele után rohangálva, a hazaiak megnyomták az utolsó perceket. A 87. percben Leață az, aki kecsegtető helyzetben nem találta el jól a labdát, így Karácsony hárítani tudott, a ráadás harmadik percében pedig Stretea fejelt közelről mellé. A kettő között, a hajrára beküldött Sándor a 90. percben lezárhatta volna a találkozót, de a félpályáról egymaga indulva, az ellenfél hálóőrét találja telibe. Ezzel még nem volt vége. Karácsony Márk – amolyan „aludj el, kisember” alapon történő – túlságosan hosszas labdadédelgetése, a szatmárnémeti Omuț játékvezetőnél, 14 méterről, közvetett szabadrúgást ért. A 95. percben jártunk, de a hazaiak ezzel az „időntúli” lehetőséggel sem tudnak élni.

 Kolozsvári CFR 1907 – FK Csíkszereda 0:1 (0:1). U19 Elitliga, Nyugati csoport – felsőházi rájátszás. 9. forduló.
 Kolozsvár, Ardealul sportcentrum. Mintegy 120 néző. 
 Játékvezetők: Omuț Marius – Szatmárnémeti, Kopriva Zsolt – Szatmárnémeti, Tóth Krisztián – Mezőpetri. Tartalék: Pal Adrian – Nagyvárad.
 Gólszerző: BUJDOSÓ Szilárd (3. perc)
 Sárga lapok: COZAC Giulio (28), STOIAN Alexandu (44) és CĂLIN Moldovan (90+2), illetve BĂRĂBAȘ Marius (44), BUJDOSÓ Szilárd (53), GERGELY Botond (70) és BIRÓ Tamás (73).
FC CFR 1907 Cluj logo vector logoCFR 1907: 12. FRÂNCULESCU Costel-Adrian – 2. STOIAN Alexandru, 6. STRETEA Răzvan-Antonio (csk.), 16. CĂLUGĂR Daniel-Yasmin (a 15. perctől 13. MISTODE Tiberiu), 5. KUN Viktor – 7. COZAC Giulio-Cătălin, 17. NEICU Mihnea-Andrei (a 76. perctől 20. STEJEREAN Eduard) – 11. BÂRSTAN Ioan (a 46. perctől 4. ADJANI Abdul Kader, a 49. perctől 19. ZBONA Andrei-Radu), 10. LEAȚĂ George-Iulian 9. STĂNILĂ Darius-Gabriel (76. perctől 15. CRISTEA Alexandru-Gabriel) – 3. YEBOAH Emmanuel.
 További cserék: 1. GHENESCU Sorin, 8. CRISTEA Raul-Adrian, 14. WEBER Anton – Cătălin, 18. DIOSZEGHI Ciprian-Andrei.
 Vezetőedző: Moldovan Călin.
FK Csíkszereda: 1. KARÁCSONY Márk – 7. BÃRÃBAŞ Marius, 5. GERGELY Botond, 4. VEREGUȚ Daniel (csk.), 2. HADNAGY Tamás – 6. BALÁZS Lajos Norbert, 10. CSALA Róbert, 22. BUJDOSÓ Szilárd – 18. SZAKÁCS Szilárd (a 65. perctől 20. SÁNDOR Raul), 9. BIRÓ Tamás (a 90+3. perctől 11. SEBESTYÉN Botond), 14. EL-SAWY Omar (a 81. perctől 17. BÂRSAN Lucian).
 További cserék: 12. LUKÁCS Dániel, 13. ALBU Attila, 3. MIKLÓS Norbert, 19. PRECUP Andrei, 24. BONÉ Márk, 23. KECSKÉS Dávid.
 Vezetőedző: Demény Norbert.

A téli átigazolási időszakban négy korosztályos légióssal erősítő közvetlen rivális otthonába megszerzett győzelmével az FK Csíkszereda, tavaly után másodszor, az U19-es Elitliga elődöntőjébe jutott. Itt az ellenfél, a rangsor mai állása alapján, a Gheorghe Hagi fémjelezte Konstancai Farul lesz. A két mérkőzésből álló párharcra május első felében kerül sor. 

A tudósításhoz a helyszíni adatokat és benyomásokat Dusinszki Zoltán és Demény Norbert szolgáltatta.

Ráduly Róbert Kálmán

Kolozsvár-Csíkszereda, 2022. április 17.