2800 kilométer, 12 Alközpont, 324 növendék, 7 különböző feladat, 14 mért adat – tesztelték a Székelyföld Labdarúgó Akadémia Alközpontjait.

Az elmúlt időszakban beszámoltunk arról, hogy több Alközpontunkban járt Krecska János az Alközpontokért felelős igazgató. A látogatások során nemcsak felmérték az igényeket, hanem tesztelték is a fiatal focistákat. Mint, kiderült 12 Alközpont lett tesztelve, ahol inkább a nagyobb korosztályokra koncentráltak, ez mintegy 324 növendéket jelent. A futószámok mellett, ügyességi és részben erőszámok voltak, a 7 különböző feladat 14 mért adatot eredményezett. A felmérők időtartama 90 perc volt (30-35 fő esetében) – tudtuk meg Krecska Jánostól.

A feladatok a következők voltak:

Első periódus:
(1) Labdaemelgetés (2) Futások T-alakzatban (3) Passzok-Átvételek.
Második periódus:
(4) Lövőerő mérése (5) Egyenesvonalú futások (6) Helyből távolugrás.
Harmadik periódus:
(7) Inga teszt (egyszerre végeztük mindenhol, kieséses rendszerben).

Az Alközpontokért felelős igazgató elmondta, az elmúlt három hétben 2800 kilométert tett meg a Székelyföld Labdarúgó Akadémia Alközpontjait felkeresve és még mindig nem jutott el mindenhova. Ennek ellenére néhány következtetést is levont már:

“A kép közel sem teljes, átfogóbb objektív és összehasonlítható értékeket a 4., illetve az 5. felmérő után kaphatunk. Egy labdarúgásban nagyon fontos BÁZIST azonban a tesztek által folyamatosan provokálhatunk. Ez pedig a MENTÁLIS BÁZIS. A mérkőzések és a felmérők által a gyermekek – véleményem szerint –, hozzászoktathatóak a versenyhelyzethez, a stresszhez.
Hogy valakiből jó versenyzőtípus lehessen, arra ráhatásunk van. Vagyis, hogy akkor adja majd le a legjobb teljesítményét a növendék, amikor arra a legnagyobb szükség lesz (élesben, a mérkőzéseken). Ehhez a témakörhöz tartozik a futballista kudarctűrő és sikerkezelő képessége is. Példa erre, hogy majdnem minden állomáson egy-két ügyes gyereknél eltörött a mécses, egy-egy szerényebb eredményt vagy teljesítményt követően. Sok új impulzus érte a srácokat ezeken a felmérőkön.”

– Krecska János

Szép Zoltán