Interjú az FK Csíkszereda második ligás csapatának szakmai igazgatójával.

Az 53 éves Borsabányán született Dican Ferenc lett a felnőtt csapatunk szakmai igazgatója. Játékosként (középpályás) olyan csapatoknál játszott, mint a Nagybányai Bányász, Victoria Bukarest, Kolozsvári Universitatea, a francia FC Gueugnon, vagy a Nyíregyházi Spartacus. 2001-ben szögre akasztotta a cipőjét és öt év múlva edzőként tért vissza, előbb Kolozsváron az Universitatea kötelékében dolgozott, majd megfordult Gyulafehérváron, hogy aztán öt éven át a Kolozsvári CFR csapatánál dolgozzon, hol másodedzőként, hol ideiglenes vezetőedzőként. Rövid franciaországi kitérőt tett az AJ Auxerre-nél, aztán a Bukaresti Dinamo, a Chindia Târgoviște és a Petrolul Plojest következett, utóbbi kettőnél Viorel Moldovan munkáját segítette.

Dican Francisc vagy Dican Ferenc, hogyan szólíthatom?

“Feri.”

Ön lett a felnőtt csapat szakmai igazgatója, mi lesz a feladata?

“Suciu Valit segítem, hogy kilábaljunk ebből a nehéz helyzetből, amiben a csapat most van. A kupa meccs után vettünk egy kis levegőt, aztán a Kolozsvár utáni meccset követően megint kifújtuk egy kicsit magunkat és reméljük, hogy tudjuk folytatni ezt a munkát. Mondjuk azt, hogy tettünk egy téglát az alapra.”

Talál a szó a vezetőedzővel, Valival?

“Mostanig semmi gond nem volt, szerintem ezután sem lesz.”

Dolgozott a francia futballban is, hozott egy kis francia szemléletet?

“Megbeszéljük majd, de ez még korai, kell egy kis türelem, hogy lássuk mi lesz a továbbiakban.”

Mi volt a legnagyobb gond amivel szembesült, amikor megérkezett Csíkszeredába?

“Szerintem az önbizalommal volt a legnagyobb gond. Kellett beszélni a játékosokkal egyenként és megértetni velük, hogy ez a bajnokság egy maraton, nem egy sprintverseny, lépésről-lépésre kell haladni.”

Fotó: Szép Zoltán

A második liga több szempontból is más, mint az élvonal, ön megfordult már több első ligás csapatnál is. Milyennek látja a bajnokságot?

“A másodosztály a világon mindenhol más, nemcsak nálunk. Itt többet kell birkózni, többet kell futni és dolgozni is. Nekünk is ezt kell tennünk. Persze, ha egy csapatnál akad 2-3 olyan minőségi játékos, aki meccseket tud eldönteni, akkor az már egy szerencsés csapat.”

Milyennek látja az FK Csíkszereda keretét?

“Az a legfontosabb, hogy ez egy rendes, dolgos keret, ha akarat is van, akkor többre is képesek vagyunk.”

Milyen hiányosságokat fedezett fel?

“Korai még erről beszélni, hogy van vagy nincs hiányosság, de minden edző azt szeretné, ha neki lennének a legjobb játékosai.”

A fiatalokról mi a véleménye?

“Van pár nagyon tehetséges fiatal játékos, vigyázni kell rájuk és sokat kell dolgozni, beszélgetni kell velük, főleg amikor pályára lépnek a felnőttek között, mint például Bărăbaș-al is, aki a kupameccsen is góllal és gólpasszal, Kolozsvár ellen is góllal szállt be. Dolgozni kell velük sokat és akkor egy idő után minden könnyebb lesz.”

Másfél hete van itt Csíkszeredában, mennyire sikerült felfedezni?

“Korábban csak ellenfélként jártam itt, legutóbb tavaly a Petrolullal. A város kicsi, ilyen szempontból hamar megismertem, ha lehet ezt így mondani. Az infrastruktúra jó és folyamatosan fejlődik, jövőre, ha elkészül a klubház és az edzőpályák is, még jobb lesz, mint egy profi csapatnál.”

Szép Zoltán