Emlékkiállítással tisztelegtek az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc Aradon kivégzett mártír honvédtisztjeire a Márton Áron Tehetséggondozó Központ diákjai és munkatársai.

Tragikus események sora zárta az 1848. március 15-én kitört pesti forradalmat és az azt követő szabadságharcot. A világosi fegyverletételt követő megtorlások elképesztő méretűek voltak, és számtalan emberáldozattal jártak. Az egyik legmegrázóbb eseménysor 1849. októbert 6-án történt, amikor Aradon 13 honvédtiszt lelte halálát, négyükkel golyó végzett, kilencüket pedig felakasztották. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost.

A Márton Áron Tehetséggondozó Központ munkatársai figyelmet fordítanak arra, hogy az intézményben élő diákok megemlékezzenek a magyar történelem jelentős eseményeiről. Az október 6-i események kapcsán emlékkiállítással készültek, amelyet a központ két emeleti folyosóján helyeztek el. A megemlékező tárlaton olvashatóak a kivégzettek életének legfontosabb adatai, fontos adatok a vértanúkról és magáról a kivégzés menetéről. Külön érdekesség, hogy a kiállításon felidézik Kossuth Lajos az 1890. október 6-i aradi megemlékező ünnepségre a turini száműzetésében fonográfhengerre rögzített ünnepi beszédét.

A hengert annak idején elvitték Aradra is, ekkor hallották először az emigrációban élő Kossuth hangját az aradi megemlékezők. Pesten 1890. október 6-ától a Vigadó első emeleti termében felállított Edison-féle fonográf hengerről hallhatta a közönség Kossuth Lajos megemlékező szónoklatát az aradi hősökről.

A kiállítást Szász Csilla nevelő vezetésével Barabás-Tófalvi Iringó, Demeter Anettka, Balázs Adrien, Gergely Anett, Nagy Kinga, Domokos Kriszta, Gál Kriszta, Kele Botond, Balla Botond és Fazakas Örs diákok rendezték be.