Különleges vendéget köszönthettünk hétfőn, az Európa Ligában vitézkedő Ferencváros játékosa, Pászka Lóránd látogatta meg klubunkat. A kézdivásárhelyi születésű védő a Szép Zoltán újságíró által vezetett beszélgetésen mesélt karrierről, motivációról, kitartásról és természetesen szóba került Sztanyiszlav Csercseszov személye is.

Mint a mesében: elindult a székely legény szerencsét próbálni, megküzdött a kihívásokkal és elnyerte méltó jutalmát. Pászka Lóránd története valóban meseszerű. Kovászna megyéből 14 évesen költözött Magyarországra, hogy megvalósítsa álmait és hivatásos futballista legyen. Türelmesen végigjárta a fejlődése szempontjából elengedhetetlen lépcsőfokokat, ma a magyar futballtörténelem legeredményesebb klubjában futballozik.

Pászka Lórándot hétfőn László Csaba köszöntötte, majd Szép Zoltán faggatta új klubházunk zsúfolásig megtelt előadótermében. A Kézdiszentkeresztről induló játékos elmondta, hogy az életének mindig része volt a labda szeretete, 14 évesen döntött úgy, hogy nekivág a nagyvilágnak. Járt próbajátékon a Kolozsvári Universitaténál, majd a gyulai Grosics Labdarúgó Akadémiánál próbálkozott. Érdekes, hogy a családdal először Kolozsvár mellett döntöttek, ám ott megszűnt a korosztálya, mielőtt beköltözött volna a kollégiumba, így került Gyulára.

Megvolt benne az akarat

„Korán eldöntöttem, hogy focista szeretnék lenni mindenáron. Ezért volt meg bennem az akarat, a vágy, hogy elkerüljek otthonról és megpróbáljam. Elég nehéz volt, főleg az elején. Eltelt egy-két hónap, jött a honvágy, de a családdal együtt vettük ezt az akadályt is” – idézte fel a játékos. Lóránd 17 évesen mutatkozhatott be a magyar harmadosztályú bajnokságban a Szeged 2011 színeiben, Nyilas Elek edzősködése idején. Akkor még támadó középpályásként szerepelt, itthon pedig csatárként indult, később került a hátvédsorba – osztotta meg.

Egy gyulai kitérőt követően Soroksárra került, ahol három évet töltött el, amire szívesen emlékezett vissza. „Soroksáron nagyon családias környezetbe kerültem. Ez egy kis klub, a Fradi tartalékcsapata, nem küzd évről-évre a bajnoki címért. Az edzőm Lipcsei Péter volt, akit nem nagyon kell bemutatni azoknak, akik követték a magyar futballt az elmúlt évtizedekben. A legfontosabb, hogy megkaptam a lehetőséget és élni tudtam vele. Folyamatosan játszhattam, ennek is köszönhetem, hogy most a Ferencvárosban tudok focizni” – idézte fel Pászka Lóránd. Soroksáron csapattársak voltak Magyari Szilárddal, aki az FK Csíkszereda színeiben is szerepelt (és remek góllal vette ki a részét a Dinamo elleni 2018-as kupabravúrból).

Szerencse is kellett

Pászka Lóránd elárulta, hogy titkon remélte, hogy lehetőséget kap a Ferencvárosban, ám „nagy reményeket” nem fűzött hozzá. „Tudtam, hogy lesznek lehetőségeim az első osztályból a soroksári teljesítményem alapján, de nem úgy működött, hogy elém tették a szerződést a Fraditól” – mondta el. Végül némi szerencsének, és a koronavírus-járványnak is „köszönhetően” kapott bizonyítási lehetőséget egy edzőtáborban, amivel élni tudott és 2022 februárjában lett a Ferencváros keretének tagja.

Két hónappal később bemutatkozhatott a Budapest Honvéd elleni bajnoki mérkőzésen és a bajnokság utolsó találkozóin rendre lehetőséget kapott. „Két hónapig csak edzettem, ültem a padon, készültem a bemutatkozásra. El is mehetett volna a kedvem, de tudtam, hogy az egyetlen megoldás, ha keményen edzek és készen állok arra a pillanatra, amikor pályára léphetek. Ez meg is történt és jól sikerült” – elevenítette fel. Az FTC-vel bajnoknak és kupagyőztesnek mondhatja magát, a Puskás Arénában lejátszott kupadöntőt követően székely zászlóval a kezében ünnepelt. Mint elmondta: büszke arra, hogy honnan indult, büszkén vállalja székely származását.

Munka, család, hit

Nyáron Lóránd is tagja volt a Bajnokok Ligája selejtezőiben induló Ferencvárosnak. „Hatalmas dolog számomra. Magam se gondoltam volna egy évvel ezelőtt, de nagyon örülök neki, hogy így alakult. Éreztem, hogy meg tudom állni a helyemet és van annyi bennem, hogy éljek a lehetőséggel. Azért vagyok ott, ahol vagyok, mert sokat tettem érte és megérdemlem” – fogalmazott a játékos. A hátvéd megosztotta a hallgatósággal, hogy a siker kulcsa véleménye szerint a rengeteg munkán kívül a családja támogatásában és a hitben keresendő. Ezután kitért Sztanyiszlav Csercseszov személyére is.

„Ő egy másik polcon van a többiekhez képest. Nem véletlenül volt az orosz válogatott edzője. A médián keresztül talán az jön le róla, hogy egy rideg valaki, akinél minden úgy kell legyen, ahogy ő mondja. Egyébként, persze, minden úgy kell legyen , de nem egy olyan szigorú valaki, ahogyan a médiában beállítják. Nagyon jó humora van és természetesen, nagyon jó szakember” – árulta el Lóránd.

A Ferencváros játékoskeretében több mint tíz nemzetiség képviselteti magát, nem volt könnyű a beilleszkedés, ám a csapat magyar játékosai az első perctől támogatták Lórit, tudtuk meg. Szóba került a katari labdarúgó világbajnokságon is pályára lépett Aïssa Laïdouni, aki az FC Voluntari csapatából került a IX. kerületbe. „Azt gondolom, felhívta magára a figyelmet, nem vagyok benne biztos, hogy jövőre egy mezben fogunk focizni” – mondta.

Erőltetett menet

A Ferencváros nem jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ám az Európa Ligában messze a várakozásokon felül szerepelt. Azzal, hogy megnyerte a csoportját, az FTC készülhet a márciusi nyolcaddöntőre. Erről így nyilatkozott Pászka Lóránd: „Sok meló van benne, hiszen erőltetett menetünk volt, minden harmadik nap meccsünk volt. A 25-ös keretből a végére maradtunk 16-an egészségesek. Embert próbáló időszak volt, de ezért kezdtük el ezt a sportot, ezért csináljuk” – hangsúlyozta. Hozzátette:a nemzetközi porondon játszani egészen más, mint a magyar bajnokságban, mások az ellenfelek, nagyobb az iram, nincs hibázási lehetőség. „Izgalmas sorozat az Európa Liga, maximális koncentrációra van szükség a meccseken. A hibákat azonnal megbüntetik az ellenfelek” – emelte ki Lóránd.

Szóba került a válogatottság is. Lóránd elmondta, mindenképpen szeretné magára felhívni Marco Rossi szövetségi kapitány figyelmét és bízik abban, hogy bemutatkozhat magyar címeres mezben. Ugyanakkor azt is elárulta, hogy sikerült szerződést hosszabbítania a Ferencvárossal és nincs egyelőre szándéka elhagyni a csapatot más lehetőségért. „Azt gondolom, jó helyen vagyok, sőt, a legjobb helyen. Nem tervezem, hogy elhagyom a Fradit. Aztán lehet, hogy egyszer jön egy olyan edző, aki nem számol velem, ez is benne van, de amíg számítanak rám, addig szeretnék maradni. A realitást nézve nem tudnék olyan külföldi csapatot sem mondani hirtelen, ahová megérné elmenni” – emelte ki.

A játékos azt is elárulta, hogy számára a belgrádi Marakana stadionban volt a legmeghatározóbb élmény pályára lépni a nemzetközi porondon. „Volt még pár nagyszerű stadion, például a monacói, a Slovan pályája is nagyon tetszett. Mégis ha ki kéne emelni valamit, akkor azok a szerb szurkolók Belgrádban” – mondta. Zárásként azt is megtudtuk, hogy Pászka Lóránd napi szinten követi a székelyföldi csapatok szereplését, így az FK Csíkszereda mérkőzéseit, eredményeit is.

(Borítókép: Molnár Ádám)

Farkas Endre