Három éve próbálkozik az FK Csíkszereda labdarúgó csapata feljutni a harmadik ligában. Ezen tervet két évvel ezelőtt a Fogaras, míg tavaly a Ludas hiúsította meg. Az idén pedig Brassó megye bajnok a Zernyesti ASF volt az Ilyés Róbert edző-játékos vezényelte gárda ellenfele.

A mérkőzés nem ígérkezett könnyűnek, hiszen az ellenfél csapatában is több rutinos játékos rúgja a bőrt. A Marosvásárhelyen – népes és egyben hangos csíki szurkolótábortól kisérve – megrendezett összecsapást, érthető módon, tapogatózva kezdték a csapatok. A percek múlásával a csíki csapat fokozatosan vette át a játék irányítását, de nagyobb helyzeteket nem tudott kialakítani az ellenfél kapuja előtt. Az első kapura lövésre 19 percet kellett várni, amikor Viorel Saim jó 25 méterről fölé durrantott.

A félidő utolsó tíz percéhez érve felpörögtek az eseménye. A 36. percben 11 méterről közvetett szabadrúgást végezhetett el az FK. A lövéssel Boghitoi Ionel próbálkozott, ám a labda elakadt a sorfalban, majd az ismétlés a kapufán csattant. A helyzetek kialakításával nem állt le a csíki csapat. A 39. percben Sándor Levente jobboldali beadására érkezett rosszul a zernyestiek kapusa, de a kecsegtető helyzettel Bajkó Barna nem tudott élni. Már a lefújáshoz közeledett a találkozó, amikor a 45. percben egy újabb szélről érkező beadás Saim elé pattant, de a középpályás hét méterről fölé lőtt.

A második félidőt ugyanúgy kezdte az FK, ahol az elsőben befejezte. Rátapadtak az ellenfélre és sorozatban alakították ki a helyzeteiket. Az elsőre az 52. percben került sor, amikor Saim beadását Bajkó a kapuba jutatta, ám a találatot les miatt nem adták meg. Alig öt perc múlva büntetőhöz jutott az FK. Ilyés Róbert tőrt be remekül az ellenfél tizenhatosába és csak szabálytalanul tudták szerelni. A jogosan megítélt büntetőt Boghitoi Ionel rosszul végezte el és lövését az ellenfél kapusa, Baringa Marian, kivédte, majd a szünetben beállt Tankó Levente ismétlése fölé szállt.

Nem tört meg a csíki csapat. Rohamoztak tovább. Tankó, illetve Saim kerültek helyzetbe és kevés hiányzott a gólhoz. Ami késett nem múlott. A 66. percben Saim lövésébe kézzel nyúlt bele az ellenfél hátvédje, Saragea Dobre, a tizenhatoson belül. Jöhetett a második sárga lap Dobrenek, ami után tíz emberrel maradtak, illetve a büntető. A tizenegyest ezúttal Saim végezte el, kitűnően.

A csíki emberelőny sokáig nem tartott. A 69. percben Surducan Dragos egy fölösleges szabálytalanságot követően megkapta második sárga lapját. A tempó valamivel visszaesett és közel tíz percet kellett várni, míg a csapatok megszokták, hogy tíz a tíz ellen játszanak.

A mérkőzés végéhez közeledve a Brassó megyeik egyre inkább fáradni kezdtek. Nem bírták a csíki csapat által diktált tempót. Ezt leghamarabb Tankó használhatta volna ki, de Gliga Cristian beadásáról egy ütemmel lekésett. És hogy minden ne legyen fenékig tejfel arról szinte gondoskodtak a Zernyestiek. Egy baloldali beadást követően Stanislau Ionut fejelhetett közelről, de a labda elszállt a rövid felső mellett.

Az ellentámadásból növelte előnyét az FK. Remek indítást kapott Tankó, aki kihúzta az ellenfél kapusát majd önzetlenül tálalt a kapitány Bajkó elé, aki közelről nem hibázott. A gól után alig pár percre rá a csapatkapitány lesérült és Homos Paul érkezett a pályára. A csatár tehette volna fel a i-re a pontot, ám lövését az utolsó percben épp hogy szögletre tudta tolni az ellenfél kapusa.

Csíkszeredának tehát 14 év után újból harmadik ligás csapata lesz. Ott lesz Székelyföld még egy másik együttese is, miután a Sepsiszentgyörgyi OSK büntetők után 6–5 arányban legyőzte Vrancea megye bajnokát a CS Selena Jaristeat.

Eredmény
FK Csíkszereda – Zernyesti ASF 2–0 (0–0)
Gólszerzők: Saim Viorel (67. – büntetőből), Bajkó Barna (82.).

Az FK felállítása
Husar Laurentiu – Sándor Levente, Pop Sergiu, Surducan Dragos, Tóth Tibor – Saim Viorel, Ilyés Róbert, Boghitoi Viorel, Gliga Cristian – Bajkó Barna, Gergely Tibor. Cserék: Demsa Cristian, Vrabie Adrian, Magirescu Emil, Tankó Levente, Szőcs László, Homos Paul, Csűrős Attila, Kovács István.
Edző: Ilyés Róbert és Albu László.

Fotó: Halmágyi Zsolt