Felnőtt csapatunk vezetőedzője megszerezte az UEFA Pro licencet.

Valentin Suciu Bukarestben a Nemzeti Arénában vehette át a diplomát, ahol többek között Románia felnőtt válogatottjának szövetségi kapitánya, Mirel Rădoi, az U21-es csapatot irányító Adrian Mutu és egykori edzőnk, jelenleg az Aradi UTA vezetőedzője, Bálint László György is megkapta a legmagasabb képesítést. Valentin Suciuval az UEFA Pro licenc képzéséről beszélgettünk.

Engedje meg, hogy gratuláljak, milyen volt ez a képzés?

“2019-ben volt a felvételi és mi voltunk az első generáció, aki kellett vizsgázzon, mert addig a pillanatig vizsga nélkül, dosszié alapján zajlott a felvételi. Nekünk volt egy gyakorlati és egy írásbeli vizsgánk, Hála Istennek sikerült is. De, aztán a képzés során a koronavírus közbeszólt és emiatt erre az évre maradt a befejezés. Elég intenzív volt, mondhatom, hogy minden hónapban volt 3-5 nap oktatás, rengeteg gyakorlattal. A tanárok eljöttek és követték az edzéseket, ezekre jegyeket kaptunk és ennek az összesítése kellett volna legyen a végső vizsga, de mivel a koronavírus járvány közbeszólt, így a végén is kellett egyet vizsgázni. Volt egy online írásbeli, két dolgozatot is kellett írjunk, de örvendek, hogy sikerült.”

Olyan generációval végzett együtt, akik között több egykori válogatott játékos, illetve a nemzetközi porondon is sikeres labdarúgó található. Mennyire sikerült velük közelebbi kapcsolatba kerülni, vagy ilyenkor nem ez a cél?

“Elég interaktív volt a képzés, ha akartuk, ha nem, kellett tartani a kapcsolatot egymással, rengeteget beszélgettünk, így sokkal jobban megismertük egymást. Én úgy gondolom elég jól megismertük egymást és a végére nagyon összetartóak lettünk, lehet azt is mondani, hogy kialakult egy csapat. De, a mérkőzéseken ellenfelek vagyunk és leszünk. Sok mindent tudtam tanulni tőlük, nem lehet azt mondani, hogy beképzeltek vagy zárkózottak lettek volna, sőt nagyon nyíltak voltak, segítőkészek és ez meglepett egy picit, de annak örvendek, hogy megismerhettem őket.”

Miért lepte meg önt?

“Mert, a médiából, amit olvastam róluk és a játékos karrierjüket, ha nézzük Mutunak, Goiannak és Rădoinak, vagy a többi híres játékosnak akik első osztályban elég sokat játszottak, sőt külföldön is magas szinten, emiatt az elején visszahúzodottabb voltam. De, ehhez képest épp ők kezdeményeztek, nyíltak voltak és bebizonyították, hogy ők is egyszerű emberek. Ez a része nekem nagyon jól esett.”

Fotó: FRF

Milyen mérföldkő az ön életében az UEFA PRO licenc?

“Szakmailag ez a legmagasabb mérföldkő, amit ezután kell fejleszteni. Örvendek annak, hogy megvan és remélem, hogy ez csak a kezdet a karrierem során, fennebb szeretnék lépni az osztályokban is, úgy csapattal, mint egyénileg, hogy minél több trófeát sikerüljön megnyerni.”

Szombaton Bukarestben a Rapid lesz az ellenfél, a legutóbbi ellenük vívott meccsen hiába játszott jól a csapat, nem sikerült nyerni, most hogy látja a következő összecsapást?

“Nyílván ők vannak előnybe, ők játszanak hazai pályán, de ebbe a bajnokságba nem lehet mondani, hogy a hazai pálya előnyt nyújtana.”

Főleg a mi esetünkben.

“Igy van, tudott dolog, hogy itthon három meccsből, sajnos mindhármat elveszítettük, hiába uraltuk a játékot. Most megpróbáljuk ugyanazt, mint Temesváron, hogy ne legyen az a látványos játék, hanem inkább az eredmény legyen fontosabb. Nyílt játékban reménykedünk, de benne van minden, mi is nyerhetünk, ők is, még a döntetlen is benne van. De, úgy gondolom, hogy tisztességesebb és korrektebb lenne a foci részéről, ha most mi hozhatnánk el a három pontot, hisz az elmúlt két mérkőzésen a játék alapján mindkettőn jobban játszottunk, mint ők. Egyiken sikerült nyerni, a másikon viszont nem.”

Vannak sérült játékosok, vagy mindenki rendelkezésre áll?

“Nehéz bármit is mondani, nagyon kevesen vagyunk, bármilyen sérülés, bármelyik játékosnak problémát okoz a keret összeállításában. Kelemen Dávid egészségügyi gondokkal küzd, Casiadi Soma most állt vissza edzésbe, a bokaficam után, nem tudom, hogy mennyire számíthatok rá. Jebarinak is régóta vannak izomfájdalmai és most Ramadán van, ezért az ő fizikai állapota nincs a csúcson. De, próbáljuk megoldani a helyzetet, örvendek külön Csonka Bonifácnak, aki jól szállt be a Temesvár elleni mérkőzésbe kezdőként és nem kaptunk gólt, remélem, hogy ezután is úgy folytatjuk, hogy ne kapjunk gólt, mert rúgni aztán, csak fogunk rúgni.”