Volt NB1-es edző veszi át az U17-es csapatunk irányítását, miután Vég Csongor edző távozott a Székelyföld Labdarúgó Akadémiáról.

Valentin Suciu neve ismerős a csíkiak körében, hisz az ő vezetésével jutott fel az első ligába a Sepsi OSK. A 38 éves háromszéki edző karrierje teljes egészében a háromszéki focihoz kötődik, hisz 2012 és 2013 között a harmadik ligás FC Zágon trénere volt, majd ezt követően ült le a Sepsi OSK kispadjára, amelyet október végéig irányított. Valentin Suciu most új kihívás előtt áll, ezúttal az FK Csíkszereda U17-es csapatát veszi kézbe, vele beszélgettünk:

Miért döntött úgy, hogy elfogadja az FK Csíkszereda felkérését?

Mert, ez számomra egy új kihívás, hisz hasonló korosztállyal még nem dolgoztam, de mindennek eljön az ideje egyszer. Bevallom őszintén, hogy kicsit tartottam ettől, mert ugye a kamaszkor a legveszélyesebb a játékosoknak a nevelésében és a fiataloknak is egy veszélyes időszak. De, úgy gondolom és remélem, hogy megfogok tudni birkózni ezzel a feladattal. 

Látta már a csapatot, tudott beszélni a játékosokkal?

Igen, láttam már mérkőzésüket is, így nagyjából tudom, hogy mire képesek a fiúk és még mit tudnak kihozni magukból. Vég Csongor edzővel beszélgettünk, minden fontos információt átadott, ami a csapattal kapcsolatos. A fiúkkal volt már két-három találkozónk, de az új évben jobban megfogjuk ismerni egymást és bízom benne, hogy jól fogunk dolgozni együtt.  

NB1-es csapat után egy U17-es csapatot fog irányítani, hogy látja ezt a váltást, miben segítheti az ön pályafutását?

Érdekes, mert mindenki azt mondta, hogy ez egy visszalépés, sőt legtöbb ember azt mondta, hogy nagy visszalépés hisz gyerekekhez térek vissza. De, számomra ez egy új kihívás, amiből rengeteget tudok tanulni és remélem, hogy ezt ki is fogom tudni használni. 

18664252_1483592958357582_7937556821985742950_n

Ön egy olyan korosztályt vesz át, amely jelenleg az U17-es Románia kupában bejutott a legjobb 8 közé és ott már olyan ellenfelekkel is találkozhatnak, akik Elit Ligában szerepelnek, ennek ellenére lehet döntőben reménykedni?

Természetesen, én bízok a fiúkban és amit láttam edzéseken illetve az utolsó mérkőzésen, úgy gondolom, hogy sokkal többre képesek, remélem, hogy ezt ki is fogom tudni hozni belőlük. 

Milyen munka körülményekre talált itt Csíkszeredában? 

Nagyon jó, tudtam eddig is, hisz régóta járunk fel ide, volt ugye több edzőmeccsünk is korábban és a klubbal is megvolt a kapcsolatom, de mondhatom, hogy az országban az egyik legjobb körülmények itt vannak, főleg ifjúsági szinten. 

Sepsiszentgyörgyről fog feljárni Csíkszeredába edzéseket tartani, vagy ide költözik a városba?

Ingázni fogok, mert a családot nem tudom egyik napról a másikra felköltöztetni, de a fociért áldozatot kell hozni és úgy gondolom, hogy ez nem kellene legyen egy ok. Bárhol dolgozik az ember, reggel úgyis fel kell kelni és munkába kell menni, az hogy most nekem egy kicsivel nagyobb távot kell megtennem ezért, az nem jelenthet akadályt.

Isten hozta és sok sikert kívánunk!

Köszönöm szépen!