Liga 2. IV. forduló. 2020. szeptember 21. 18 óra:

FK Csíkszereda – Plojesti Petrolul 1:2 (0:2). Csíkszeredai stadion. Hozzávetőleg 400 néző. (ebből mintegy 300 a kerítésen kívül). Vezette: Marius Chiorean. Oldalvonali segéd játékvezető: Stelian Slabu és Răzvan Soponar. Tartalék játékvezető: Ionuț Constantinescu.

Gólszerzők: Juan Bauza (57), illetve Armando Vajushi (3 – büntetőből és 33).

FK Csíkszereda: 1. Rybánsky – 8. Takács, 3. Apró, 9. Intzidis, 2. Palmeș (61. perctől 14. János) – 6. Eder González (csk.), 26. Bara (a 83. perctől Suciu Toni) – 11. Botorok (a szünetben 99. Rotar), 10. Bauza (a 83. perctől 7. Pintér), 18. Marrone – 15. Mészáros (a szünetben 97. Kálmán).

Vezetőedző: Suciu Valentin.

Sárga lapok: Marrone (58), Bauza (68).

Piros lap: János (74).

Plojesti Petrolul: 12. R. Avram – 87. B. Mendoza, 3. Meijers, 30. Manolache, 5. Țicu – 20. Ekollo (a 89. perctől And. Răuță), 10. Lax (a 64. perctől 18. Salifu) – 98. M. Bratu (a szünetben 95. Mih. Constantinescu), 8. Pol Roigé (csk., a 77. perctől 14. Buhăescu), 7. Vajushi (a 89. perctől 88. Botic) – 9. Balint.

Vezetőedző: Viorel Moldovan.

Sárga lap: Pol Roigé (1), Lax (20), Balint (50,71), Meijers (53), R. Avram (66), Manolache (80).

A második vonal 2020/21-es idénye páratlan számú csapattal rajtolt, így együttesünk a harmadik fordulóban pihenni kényszerült. Mondhatni túlzottan is, hiszen az előző idény őszi mérkőzésein veretlen FK Csíkszereda szünetre kétgólos hátrányba került. A plojesti gárda könnyű síppal befújt büntetőt követően szerzett vezetést, majd ötlettelen támadásaink közepette fél órával később egy ellenakciót is gólra váltottak. A félidei cserék és az öltözőben elhangzó utasítások az FK-t harciasabbá tették, de a szépítést követően éppen ez a harciasság lett a csapat veszte. A játékban egyenlő ellenfelek csatáját a vendégcsapat nyerte, a tavaszi csíkszeredai sikeréhez hasonlóan ismét 2:1 arányban. A Petrolult legutóbb 2018. március elején sikerült felülmúlnunk. Tatrangon, barátságos mérkőzésen, Eder González fejesgóljával. Akkoriban még mindkét klub a harmadik vonalban pallérozódott.

A mérkőzés statisztikája:

 FK CsíkszeredaPetrolul
Labdabirtoklás65%35%
Kapu felé tartó lövés:1010
Kapura lövés:23
Szögletarány:43
Szabálytalanságok:1620
Sárga lap:26
Piros lap:11

Kulcspillanatok:

2. perc: A gyorsan kibontakozó bal oldali vendégtámadás során, a kiugró Balintot a tizenhatos előterében Intzidis közelről követi. A plojesti csatár a földre, a labda a tizenegyes pontra kerül. A tévéfelvételen jól látszik, hogy a játékvezető által szabálytalannak véleményezett esetleges Balint-Intzidis érintkezésre a tizenhatos vonalától egy méterre kerülhetett sor, ráadásul a plojesti középcsatár saját lábában botlott meg. Csak a történelmi igazságtétel jegyében tesszük hozzá, hogy műesés és sárga a helyes ítélet.

3. perc: Az ajándék tizenegyesből az albán Vajushi a labdát a kapu jobb felső felébe vágja. Rybánsky, a lénárdfalvi bravúrjához képest sarkot váltva, a bal alsó sarok irányába vetődött (0:1).

23.perc: Bauza átadását követően, Mészáros bal oldalról, mintegy tizennégy méterről jobbal, a hosszú sarok irányába, félmagasan csavart labdája nem találja el a kaput.

33. perc: Csíkszeredai labdavesztést követően kibontakozó ellentámadásnál a jobb oldalra kimozduló Balinttól, az összezavarodott csíki védelem által teljesen üresen hagyott Vajushi kapja a labdát a tizenhatos előtti körben. Miután igazít egyet a játékszeren, az albán szélső tizenhét méterről, jobb lábbal, a mintegy öt méter távolságról blokkolni próbáló Bara mellett, a jobb felső sarokba bombáz (0:2).

45. perc: Miután a jobb oldalon Mészárossal kényszerítőzik Bauza a labdát a középen mintegy harminc méterre mutatkozó Eder Gonzálezhez játssza, de a csapatkapitányunk két sikeres cselt követően tizennyolc méterről leadott lövése elsuhan a bal kapufa mellett.

48. perc: Újabb veszélyes plojesti kontra: Pol Roigé indításával Vajushi egészen jobbról, a felezővonal közeléből rohan a kapunk irányába, huszonnyolc méterről a labdát a rövid sarokra szúrja, de a mesterhármast Rybánsky megakadályozza.

57. perc: Jobbról, az oldalvonal közelében megítélt szabadrúgásból Marrone emel az ötösfeles irányába, a kapunak háttal álló Bauza testéről a labda kifele sodródik ugyan, de a szemfüles argentin fordulásból jobb lábbal a jobb sarokba helyezi (1:2).

71. perc: A tizenegyest kiharcoló, majd gólpászt adó Balint, miután labdát veszít, Barának csúszik oda megkésve. Húsz perc alatt számára másodszor villan a sárga lap. Az FK szintén húsz percig emberelőnyben hajthat az egyenlítésért.

73. perc: Azaz mégsem! A Bauza által lyukra rúgott labdára rásprintelő János egy pillanatot késve érkezik. Avram, a plojestiek hálóőre okosan játssza el az ütközést, majd színlel komoly sérülést. Alakítása meggyőzi a játékvezetőt, aki kiállítja az alig néhány perce pályára lépett csíki támadót.

90. perc: A végjátékban az izgalmakról Intzidis gondoskodik. A plojesti kapus kirúgását könnyelműen Mih. Constantinescuhoz fejeli, aki az ajándék lasztival Buhăescut hozza helyzetbe, de a társ nem tud élni a felkínált lehetőséggel.

Az FK legjobbjai:

3. APRÓ Claudiu                       10. BAUZA Juan                  26. BARA Levente

A pályán csak a két gólt szerző Vajushi és az ellenfél védelmét irányító Meijers volt jobb. Párharcait összesen 71, védekezésben 83 százalékban nyerte meg, passzpontossága pedig 87%-os volt. Nehezebben lendült bele ugyan, de a teljesítménye a mérkőzés során folyamatosan, az utolsó negyedórában pedig látványosan javult. Ekkor vált csapata legjobbjává.Zsinórban második mérkőzésén talál be és kerül csapata három kiemelt játékosa közé. Találata remek helyzetfelismerésének és technikai képzettségének köszönhető, a Jánosnak címzett, utólag végzetesnek bizonyuló indítása pedig kiemelkedő látásáról tanúskodik. Ezúttal leginkább Eder Gonzálezzel, Barával és Takáccsal játszott össze.Az egyéni mutatói alapján rendkívül jól futballozott. Az összes párharcát megnyerte, átadásai pedig 92%-ban értek célba, ráadásul mindkét csele és mindhárom becsúszó szerelése sikeres volt. Sajnos, Vajushi gólba tartó lövését nem sikerült blokkolnia és négy lökete közül egyik sem találta el a kaput.