Bravúrgyőzelmek, brusztolós döntetlenek, fájdalmas vereségek (IX)

Bravúrgyőzelmek, brusztolós döntetlenek, fájdalmas vereségek (IX)

Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

Sorozatunkban a hangzatos győzelmekkel, küzdelmes döntetlenekkel és meglepő vereségekkel egyaránt teletűzdelt őszi idényünk összecsapásaira tekintünk vissza. Nem feltétlenül időrendben. Visszafogott kezdés után, egészen magasra kapaszkodtunk, de sem az elején, sem a végén nem jött ki számunkra a lépés.

Az első gól

Az őszi idény sikertörténeteinek egyik fejezetét kétségkívül a fiatalok írták. Bodzavásár ellen El-Sawy csillogtatta meg rúgótechnikáját, Nagybánya ellen pedig Sándor Raul Benjámin szemfüles találata zárta le a tabellát. A Székelyudvarhelyen született, de tősgyökeres csíkszentsimoni fiatalember Pârvulescu remek beadását váltotta gólra a 92. percben és ezzel a Sándor család számára 2022. szeptember 11-ét örökre emlékezetessé tette.

Amikot a labda a felsőlécen csattant. FK Csíkszereda – Nagybánya, 2022. szeptember 11.

A Sándor nemzetség

Ekkor úgy tűnt, hogy a zenéhez hasonlóan csíkszentsimoni Sándor nemzetség magának a futballvilágban is szerepet követel. Jelentős áttörés volt ez, hiszen Raul szűk pátriája leginkább Sándor Csaba operaénekes és Sándor Árpád karnagy sikereitől volt hangos.

A siker titka az áldozatos munka és a kitartó gyakorlás – vallotta Barabás Emőkének Sándor Árpád a Hargita Népe hasábjain, 2020. március 23-án. A nagyváradi zenepedagógia befejezését követően, szülőfalujába visszatérve, a fiatal karnagy 2008 júniusában vette át a helyi önkormányzat által alig négy hónappal korábban életre hívott Csíkszentsimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekart. Azóta, közel száz aktív zenekari tag és évente átlagosan ötven koncert jellemzi munkásságukat.

Két Sándor, Árpád és Csaba. (forrás HN, illetve Kolozsvári Állami Magyar Opera)

Az 1989-ben szintén Csíkszentsimonban született Sándor Árpád, 2013 óta a Kolozsvári Magyar Opera szólistája, de tehetségét számos más operaházban – többek között a Magyar Állami Operaházban és a Jászvásári Román Operában, is megcsodálhatták. Bár a zene, akárcsak a sport egyetemes műfaj és a basszbariton Csaba áriáinak nyelvterületre való tekintet nélkül éppúgy lehet örülni, mint Sándor Raul góljainak, de a Sándor nemzetség kiválóságainak sikerei sehol máshol nem dobogtatják annyira meg a szíveket, mint Csíkszentsimonban. Globalizmus ide vagy oda, a székelyek többsége megmaradt lokálpatriótának.

A kényszerszünet

Természetesen úgy az operaénekes, mint a futballista karrier kemény, embert próbáló akadályok sorával van kikövezve. Mindkét téren irdatlan a verseny és a tartós rivaldafény csak az igazán kiemelkedők számára jut osztályrészül. Az sem ritka, amikor az épp kibontakozóban lévő tündérmese sérülés vagy betegség okán hirtelen ördöngösbe fordul. A Sándor Raul esete még ezek között is rendhagyónak számít.

Évtizednél is hosszabb intenzív, testet-lelket egyaránt próbára tevő pályafutással a háta mögött 2022 végén kiderült, hogy csak egyetlen vesével rendelkezik. Az óhatatlan szomorúságon túl, nem mehetünk el az egészségügyi rendszer farkasvaksága mellett. A derék székelyudvarhelyi gyerekorvossal kezdve, aki mindjárt a születését követően elvileg alaposan megvizsgálta, a későbbi családorvosait vagy éppen sportorvosait is beleértve.

Bajkó Barna és Sándor Raul. FK Csíkszereda – Nagybánya, 2022. szeptember 11.

Labdarúgó pályafutását Sándor Raul egyelőre szüneteltetni kényszerül. Tudjuk, hogy csak szünetről van szó, hiszen az ifjúsági országos bajnok, kupa és szuperkupagyőztes labdarúgó a tavaly megmutatta, hogy képes mindent megnyerni, ami csak megnyerhető. Ő és csapattársai, minden kétkedőt – köztük jelen sorok íróját – elhallgattatva, megmutatták, hogy a sportban nincs lehetetlen.

Csíkszereda, 2023. február 1.HozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza