FK Csíkszereda

Üdvözlet az olvasónak

 

A Futball Klub Csíkszereda Székelyföld első és egyben legkorábbi futballklubja. Lelkes fiatalok alapították Csíkszeredában, 1904. június 19-én. A kezdeményező Kőszeghy László híd- és útépítő mérnök volt. A 2012. július 24-én Csíkszereda Megyei Jogú Város önkormányzatának indítványára újraalakított egyesület fő céljának, a XX. század fordulóján sportoló elődökhöz hasonlóan, a székelyföldi fiatal tehetségek versenyeztetését tekinti.

A Futball Klub a felnőtt csapata mellett, az utánpótlás nevelésre is kiemelt figyelmet fordít. Ehhez az FK Csíkszereda által 2013-ban életre hívott Székelyföld Labdarugó Akadémia biztosít keretet. Akadémiánk Románia utánpótlásneveléssel foglalkozó sportszervezeteinek sorában a szűk elithez tartozik. Korosztályos csapataink a legjobbakat tömörítő Elitligában évek óta meghatározó erőt képviselnek. Számos sikerünk közül kiemelkedik az U19-es csapatunk 2021-ben megszerzett bajnoki címe, valamint a bajnoki címvédést, Románia-kupa és Szuperkupa győzelmet érő 2022 tavaszi nagy székely menetelés.

A sport és az oktatás-nevelés terén kifejtett tevékenységének elismeréseként, Románia Kormánya 2022. április 14-én elfogadott rendeletével (HG 523/2022) a Futball Klub Csíkszereda Egyesületet közhasznúnak nyilvánította.

Ráduly Róbert Kálmán