Események | Az első csíkszeredai futball klub megalakulásának 120 éves évfordulóját ünnepeljük

Jeles évfordulóhoz érkezett a csíkszeredai labdarúgás története, kereken 120 évvel ezelőtt alakult meg az első futball klub a városban. Ebből az alkalomból az FK Csíkszereda több eseményt szervez az év során.

Események | Az első csíkszeredai futball klub megalakulásának 120 éves évfordulóját ünnepeljük

Jeles évfordulóhoz érkezett a csíkszeredai labdarúgás története, kereken 120 évvel ezelőtt alakult meg az első futball klub a városban. Ebből az alkalomból az FK Csíkszereda több eseményt szervez az év során. A részletekről szerdán számolt be a sajtó képviselőinek Szondy Zoltán elnök.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a csíkszeredai labdarúgás: ebben az évben ünnepeljük az első helybeli futball klub megalakulásának 120. évfordulóját. A jeles eseményről fennmaradt korabeli újsághír szerint 1904. június 19-én „nagy érdeklődés mellett alakult meg városunkban a csíkszeredai foot-ball klub”.

Mint a szerdai sajtóesemény felvezetőjében Szondy Zoltán kihangsúlyozta: a csíkszeredai labdarúgás megalakulásának 120. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben. Az 1904-es alapítás óta eltelt időszakban nem csak az országhatárok változtak meg több alkalommal, hanem a szeredai futball-csapat is számtalan néven szerepelt.

„Ha azt mondjuk, hogy 120 éve futballoznak Csíkszeredában, ez önmagában is egy óriási dolog. Hogy méltóképpen megünnepeljük ezt az évfordulót, erre az évre egy megemlékezés-sorozatot szervezünk” – fogalmazott az FK elnöke, majd a részleteket is megosztotta.

Gálamérkőzés, kerekasztal beszélgetés és futballtörténeti kiadvány

Klubunk tervei szerint a felnőtt férficsapatunk minden mérkőzésére 120 darab belépőjegyet ajánlunk fel oktatási- és egyéb intézmények számára. A megalakulás napján, június 19-én futball-történeti kerekasztal beszélgetést szervezünk. Emellett egy gálamérkőzést is szeretnénk valamelyik magyar utánpótlás válogatott ellen a nyár folyamán. A találkozó az ünnepi év egyik legkiemelkedőbb eseménye lesz – mondta el Szondy Zoltán.

Farkas Endre

Készül egy Csíkszereda futballtörténetét bemutató kiadvány is, amely Ráduly Róbert Kálmán sporttörténeti kutatásain alapul majd. Az FK Csíkszereda mindezeken túl amatőr labdarúgó-tornákat is szervezni fog. Ezek a tornák részben gyerekeknek szólnak majd, de a felnőtt- és az öregfiúk korosztályokat is meg fogják szólítani.

„Az eltelt 120 év alatt a csíkszeredai labdarúgás soha nem járt igazán magas szinteken. Az idő többségében egyszerű emberek éltek a szórakozásuknak és ezáltal örömet is szereztek pár száz, vagy pár ezer egyszerű embernek. A tornák megszervezésének éppen ez a lényege. A klub történetét feldolgozó kiadványban legalább egy fejezetet kapnia kell majd a rendkívül élénk amatőr sportnak” – emelte ki Szondy Zoltán. Mint hozzátette, a 120 éves évfordulót „kihasználva” klubunk igyekszik feléleszteni a hajdan rendkívül aktív, majd elsorvadó amatőr labdarúgó-életet Csíkszeredában. Ugyanakkor azt is megemlítette, hogy a legnagyobb sikereket az elmúlt 120 év alatt a jelenkori FK Csíkszereda érte el, amelynek ifjúsági, U19-es együttese két alkalommal is szerepelhetett az Ifjúsági Bajnokok Ligája (UEFA Youth League) sorozatában.

Bővül az Amigo-kupa mezőnye

Az év során klubunk egy futball-történeti kiállítást is szervezni fog, amelynek az FK klubháza ad majd otthont. Mindezen túl a hagyományos, a határon túli magyar labdarúgó akadémiák U17-es korosztályát megszólító Amigo-kupa is változáson fog átmenni.

„A mezőnyt szeretnénk kibővíteni az eddigi hat- helyett nyolc-csapatosra, Ausztriából, vagy Németországból érkezhet két új együttes. Azért tendálunk elsősorban Ausztria felé, mert 1904-ben az Osztrák-Magyar Monarchia részei voltunk” – fogalmazott Szondy Zoltán.

„Az utolsó kezdeményezés, amit a 120 éves emlékév után is folytatni szeretnénk, az az, hogy a régi hagyományt felelevenítve az FK Csíkszereda el fog menni községekbe, falvakba közönségtalálkozókra, barátságos meccsekre. Szeretnénk a vidéken élő embereknek is elvinni élőben ezt a sportot. Azt gondolom: ahogy mi büszkék vagyunk a 120 évre, úgy például a Csíkszentmihály, vagy a Szépvíz is büszke lehet majd rá, hogy barátságos meccset játszottak az FK Csíkszeredával” – osztotta meg klubunk elnöke. Mint Szondy Zoltán hozzáfűzte: a sajtótájékoztatóval az emlékév hivatalosan is kezdetét vette.

Farkas EndreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza