PP 120│Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy. Ötven éve is együtt fociztunk!

​​​​​​​Palackposta rovatunkban az elmúlt 120 év egy-egy emlékezetes villanására tekintünk vissza. Ezúttal, az FK Csíkszereda – Sepsi OSK felkészülési meccs apropóján, éppen ötven évet utazunk az időben. A csíkszeredai pályára, ahol láss csodát: pontosan a két megyeszékhely csapata mérkőzik.

PP 120│Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy. Ötven éve is együtt fociztunk!

 

Palackposta rovatunkban az elmúlt 120 év egy-egy emlékezetes villanására tekintünk vissza. Ezúttal, az FK Csíkszereda – Sepsi OSK felkészülési meccs apropóján, éppen ötven évet utazunk az időben. A csíkszeredai pályára, ahol láss csodát: pontosan a két megyeszékhely csapata mérkőzik.

(Megjegyzés: a nyitófotó ekkortájt, de nem ezen a mérkőzésen készült)

Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

Ma délelőtt 11 órakor a focit fogjuk ünnepelni Csíkszeredában, rangadóra készül már napok óta a város – írta a magyar nyelvű megyei napilap, 1974. március 24-én, annak. apropóján, hogy a helyi Sportegyesület a C-osztály XI. csoportjának éllovasát, a Sepsiszentgyörgyi OSC-t fogadta.

A mérkőzés mindkét város sportközönségét lázba hozta. „Nem hivatalos (de mégis biztos) hírek szerint, az ellenfél szurkolói tizenöt társasgépkocsit béreltek, ötszázan felül érkeznek Csíkszeredába pontszerzésre biztatni csapatukat” – osztotta meg olvasóival, a már idézett – amúgy szignó nélkül közölt – cikkében a Hargita. Az ismeretlen szerző nem tévedett: az 1.200 fős publikum csaknem fele az OSC-t biztatta.

A hazaiak számára ez volt a feljutási versenybe maradás utolsó esélye, így a mérkőzés ádáz küzdelmet hozott. A mindvégig nyitott, kemény és élvezhető összecsapást, egy késői góllal, a vendégek nyerték meg.

„Az SE nem játszott rosszul, érződik viszont még mozgásukon az összeszokottság hiánya, helyzeteiket nem tudják kihasználni, nincs befejező csatáruk. Jó benyomást keltett az OSC együttese.” – összegezte a látottakat Morvay Zoltán.

A siker „értékét növeli, hogy csoportunk egyik legjobb játékosanyaggal rendelkező csapatát győztük le.” – írta meccskrónikája záró bekezdésében Kristó József, a másik megyeszékhelyről érkezett tudósító. Valóban nagy győzelem volt, hiszen a találkozót megelőzően, a csíkszeredai csapat zsinórban tíz bajnoki meccsen maradt veretlen. 1973. október 7. és 1974. március 17. között, hat győzelem és négy döntetlen volt a mérlege.

1974. március 24. C-osztály, 17. forduló, 1.200 néző
Csíkszeredai SE – Sepsiszentgyörgyi Olt SC 0:1 (0:0)
Vezette: Rosoga, Predesa, Menta (mindhárman Bukarestből)
Gólszerző: Siklódi (81. perc)
SE: Beldeanu — Bencze, Radu, Popescu, Jakab – Mravruska, Damsa – Moldovan, Antal T., Hamar, Nicolau (Lukács, 46). Vezetőedző: Bakucz László
OSC: Fülöp — Veress, Dancsuly, Bozin, Boros – Szakács. Holló – Antal, Goga, Csősz (Siklódi, 60), Bokor. Vezetőedző: Publik Antal

 

A vendéggyőzelmet követően a két csapat közötti különbség hét pontra nőtt, így a Sepsiszentgyörgyi OSC egyetlen versenytársa, a nála mindössze egyetlen egységgel kevesebbet gyűjtő Dicsőszentmártoni Kémia maradt. Az OSC, vezető helyét mindvégig megőrizve, az idény végén a B-osztályba jutott. A Csíkszeredai SE – a legjobb Hargita megyei csapatként – az ötödik helyen zárt.

 

Csíkszereda, 2024. március 23.HozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza