Események | Tanulságos olaszországi tornán szerepelt U13-as csapatunk

A nagy múltra visszatekintő, 24. alkalommal megrendezett, olaszországi Città di Gavardo nemzetközi labdarúgó tornán vett részt U13-as együttesünk péntektől vasárnapig.

Események | Tanulságos olaszországi tornán szerepelt U13-as csapatunk

A nagy múltra visszatekintő, 24. alkalommal megrendezett, olaszországi Città di Gavardo nemzetközi labdarúgó tornán vett részt U13-as együttesünk péntektől vasárnapig. A Kovács Tamás vezetőedző és Barabási Roland Csaba másodedző által felkészített fiatalok többek között a világhírű FC Internazionale Milano fiataljaival is összecsaptak. A megmérettetés eseményeit és tanulságait Kovács Tamás vezetőedző foglalta össze honlapunknak.

"Három hónapos előkészülettel és a körülményeinkhez mérten a legerősebb kerettel vágtunk neki Olaszország legnívósabb és legnagyobb múlttal rendelkező U13-as tornájának, amit teljes pályaméretben, 10+1-ben szerveznek meg. Tisztában voltam vele mire vállalkozok, hisz itt csak az elit akadémiák növendékei mérettetik meg tudásukat, és mivel úgy gondoltam ebben a korosztályban meg van a kellő potenciál ahhoz, hogy ezen a szinten is kipróbálják magukat, így a kapcsolataimat felhasználva, illetve a klub támogatását és bizalmát kiaknázva éltünk ezzel a lehetőséggel.

Nagyon szívélyes fogadtatással vártak már első este. A szervezők elmondták, hogy mennyire kiváncsiak ránk, mert utána jártak milyen eredményeink voltak a nagyobb korosztályoknál, hogy az elmúlt években részesei voltunk az UEFA Youth League-nek és gratuláltak hozzá. Engem ez némiképp meglepett, mert nem gondoltam volna, hogy ekkora távolságból, egy olyan országból kapjuk meg ezt az elismerést, akiknél a futball egyenlő a vallással és nem utolsó sorban az egyik legsikeresebbek a történelemben.

FKCS

Az első meccsünket rögtön az Internazionale Milano ellen játszottuk, akiket azt hiszem senkinek sem kell bemutatni. Nagyon sokat beszéltem a játékosokkal csapatként és külön-külön is, hogy levegyem róluk a terhet, nem a név, nem a címer fog fent lenni a pályán, hanem ugyanolyan korú gyerekek, mint ők. Meg is volt bennük az egészséges motiváció, aztán ahogy elkezdődött a mérkőzés és meglátták, hogy fizikálisan mekkorák mellettük, akkor néhány játékos önbizalma úgy elszállt, mint a kámfor. A meccset mi kezdtük jól, mert volt egy igéretes támadásunk, majd rá pár percre egy ajtó-ablak ziccerünk a kapussal szemben, amelyek kimaradtak és a mérkőzés további részére már nem is juttottunk el kapujukig, mert a játék minden elemében fölénk nőttek. Itt nem is az eredmény volt a legfájóbb számunkra, hanem mert két kulcsjátékosunk is úgy lesérült az összecsapás során, hogy nem tudták segíteni a csapatot a továbbiakban".

FK Csíkszereda – Internazionale Milano 0–5
FK kezdőcsapat: Lukács Zalán, Egyed Péter, Marucza Kristóf, Sipos Tamás, Kiss Hunor, Csorja Soma, Ferencz Kristóf, Kósa Áron, Orbán Hunor, Fogas Dominik, Bajkó Miklós Cserék: Bâlbâe Róbert, Mihály Apor, Szabó Ákos, Kelemen Ákos, Forró Patrik, Boér Szabolcs, Benedek Bence

"Ezután a Feralpisalò csapata következett, ahol minden sanszunk meg volt a győzelemre. Magunkhoz is ragadtuk az előnyt, amikor egy helyzetből adódóan a jobb szélső támadónk jól nyerte meg a párharcot az ellenfelével szemben, nagyszerűen ívelte át a labdát a hosszú sarokra, ahol jó ütemben érkezett a gólszerző. Sajnos nem sikerült megtartani az előnyt, mert egyszer egy utolsó emberként eladott labdát, másodszor egy kapus által rosszul kiöklözött labdát használtak ki könnyedén és amire tudtunk volna rá válaszolni, már le is fújták a meccset".

Feralpisalò – FK Csíkszereda 2–1
Az FK gólszerzője: 
Bóér Szabolcs (5.)

FK kezdőcsapat: Lukács Zalán, Szabó Ákos, Sipos Tamás, Mihály Apor, Egyed Péter, Forró Patrik, Ferencz Kristóf, Bajkó Miklós, Fogas Dominik, Boér Szabolcs, Orbán Hunor Cserék: Kósa Áron, Kelemen Ákos

"A Padova és a Rijeka ellen ugyanaz volt a forgatókönyv. Mezőnyben zajlott a játék, kerestük a passzsávokat, a lehetőségeket hogyan tudunk veszélyt teremteni és mögéjük kerülni, de a dominanciánk addig tartott, amíg valamelyik játékos által porszem nem került a gépezetbe és vétett egy olyan elemi hibát, ami elkerülhető lett volna, arra kényszerítve bennünket, hogy folyamatosan szaladjunk az eredmény után".

FKCS

FK Csíkszereda – Padova 0–4
FK kezdőcsapat:
Bâlbâe Róbert, Csorja Soma, Mihály Apor, Sipos Tamás, Orbán Hunor, Forró Patrik, Ferencz Kristóf, Kósa Áron, 
Bajkó Miklós, Boér Szabolcs, Fogas Dominik Cserék: Marucza Kristóf, Szabó Ákos, Kelemen Ákos, Egyed Péter

Rijeka – FK Csíkszereda 3–0
FK kezdőcsapat: Lukács Zalán, Mihály Apor, Sipos Tamás, Forró Patrik, Ferencz Kristóf, Orbán Hunor, Szabó Ákos, Kósa Áron, Bajkó Miklós, Benedek Bence, Boér Szabolcs Cserék: Bâlbâe Róbert, Egyed Péter, Marucza Kristóf, Kelemen Ákos, Fogas Dominik

"Az utolsó meccsünket a Lumezzane ellen vívtuk. Jól, kezdtünk, több ígéretes helyzetünk is volt, amiből csak az egyiket sikerült gólra váltani, aztán ahogy a fociban lenni szokott, a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, pontosabban az az egy, amit szabadrúgásból kaptunk az utolsó percekben. Mivel a büntetőpárbajban alulmaradtunk, így az utolsó mérkőzésünkön is keserű szájízzel jöttünk le a pályáról".

A 15-16. helyért
FK Csíkszereda – Lumezzane 1–1 (büntetőkkel: 4–5)

Az FK gólszerzője: Bajkó Miklós (8.)
FK kezdőcsapat: Lukács Zalán, Mihály Apor, Sipos Tamás, Szabó Ákos, Egyed Péter, Kelemen Ákos, Forró Patrik, Benedek Bence, Bajkó Miklós, Orbán Hunor, Fogas Dominik
 Cserék: Kósa Áron, Bóér Szabolcs, Marucza Kristóf, Ferencz Kristóf
Összesítésben: 16. hely

"A célünk az volt, hogy bravúrokat, meglepetéseket okozzunk és az „esélytelenek nyugalmával” élve hozzuk ki magunkból a lehető legtöbbet. Nos, utólag elmondhatom, hogy az öt lejátszott mérkőzésünkből csak egy ellenféllel szemben volt alárendelt szerepünk. Ez a csapat végül megnyerte a tornát. A többi ellenfelünkkel szemben egyenrangú párharcokat vívtunk, amelyekkel nem éltünk és ilyen erős mezőnyben, ha nem használod ki a helyzeteidet vagy éppen nem vagy elég  fókuszált, akkor elvérzel. Taktikailag meg volt az elképzelésünk mit szeretnénk játszani és ezek sok esetben működtek is, viszont nehezen tudtam elfogadni, hogy a 15 kapott gólunkból 11-et ki nem kényszerített hibából kaptuk.

Való igaz, hogy minden csapat nagy intenzitásban játszott, valamint az átmeneteket is ennek tükrében végezték el, de 11 gólt nem az ellenfél nyomása eszközölte, hanem a saját magadra gyakorolt nyomás, amit egyesek nem tudtak kezelni. Bizonyos játékosoktól sokkal többet vártam volna el, mert tudom, hogy meg van bennük az a tehetség, hogy akár az Inter játékosaival egy szinten legyenek, de ehhez sokkal tudatosabb gondolkodás, mentalitás és hozzáállás kell. Csapatként pedig csak akkor fogsz tudni nemzetközi szintre fejlődni, ha nem feltételen nagy nevű, de erős ellenfelekkel játszol folyamatosan, mert ezek a csapatok hétről-hétre magas szinten játszanak és értelemszerűen ehhez is vannak hozzászokva.

A turnén az összes résztvevő csapat és annak játékosait minőségi gyerekek alkották. A padról is olyan kaliberű játékosok álltak be, akik színt vagy egységet tudtak vinni a csapat játékába, illetve fizikalitásban olyan szintű retardációval találtuk szembe magunkat, mintha páran már serdülő kamaszok lennének, akik meg alacsonyabbak voltak, azok nagyobb kvalitású dinamikával, ritmusérzékkel és játékintelligenciával rendelkeztek. Ezeket a különbségeket leszámítva a játékosaink próbálták felvenni a versenyt mindenkivel.

Természetesen a csapatnak én vagyok az első számú szurkolója, ezért magától értetődően a lelkemen viselem a srácok teljesítményét és előrelépését. Én voltam az, aki benevezte őket egy ilyen rangos tornára azért, hogy fejlődjenek és biztos vagyok benne, hogy az itt szerzett tapasztalatokat bele tudják építeni a célkitűzéseikbe és egy picit segíti kimozdítani őket abból a ködből, ami az álmaik megvalósításához és eléréséhez szükséges" – összegzett Kovács Tamás.

Az utazó csapat névsora:
Bajkó Miklós, Bâlbâe Róbert, Boér Szabolcs, Benedek Bence, Csorja Soma, Egyed Péter, Ferencz Kristóf, Fogas Dominik, Forró Patrik, Kelemen Ákos, Kiss Hunor, Kósa Áron, Lukács Zalán, Marucza Kristóf, Mihály Apor, Orbán Hunor, Sipos Tamás, Szabó Ákos Vezetőedző: Kovács Tamás
Másodedző: Barabási Roland - Csaba
Sofőrök: 
Tímár Zsombor László, Tokos ImreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza