Események | Hetedik hely a Szomszédvár Kupán

Események | Hetedik hely a Szomszédvár Kupán

Egy-egy győzelem és döntetlen mellett kétszer hagyta el vesztesen a pályát U14-es fiúcsapatunk a Kisvárdán megrendezett Szomszédvár Kupa utánpótlás tornán. Ez a hetedik helyezéshez volt elég.

Az FK Csíkszereda U14-es fiúcsapata is részt vett a Kárpát-medencei Akadémiák Rendszeréhez tartozó klubok számára kiírt kisvárdai Szomszédvár-kupán. A péntektől vasárnapig tartó viadalon összesen nyolc csapat szerepelt. Magyarországot a rendező Várda LA mellett a Puskás Akadémia FC képviselte. A határokon túlról rajtunk kívül a Munkács FA, a Dunaszerdahelyi AC, a Kassai FC, a Topolya SC és az NK Eszék futballista-növendékei vettek részt a viadalon.

Vasárnap a helyosztókkal és az azt követő díjátadóval ért véget a három napon át tartó vetélkedés. A rendező a Mukács Futball Akadémia volt, ám az ismert körülmények miatt nem a kárpátaljai városban rendezték a viadalt, hanem a Várda Labdarúgó Akadémia vendéglátása mellett Kisvárdán, a Várkertben. Az elsőséget a DAC szerezte meg, így a felvidéki klub akadémiájára került a trófea. Csapatunk, a hetedik-nyolcadik helyért kiírt találkozón legyőzte a Munkácsot, a hetedik helyen zárt. Az ünnepélyes eredményhirdetésen a díjakat dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Varga Károly, a KMAR szakmai igazgatója és Szilvási Zoltán, a Munkács FA igazgatója adta át.

Összetartozás és fejlődés

A tornát követően a csapat vezetőedzője, Kovács Tamás foglalta össze a három nap eseményeit és tanulságait.

„A Kárpát-medencei labdarúgó tornák mindig az összetartozást és a fejlődést hivatottak szolgálni, amelyen keresztül össze tudjuk mérni a tudásunkat a velünk egykorú, de más közegből érkező csapatok ellen. A nyáron már volt lehetőségünk egy ilyen színvonalas tornán részt venni többségében ugyanezen klubok ellen, úgyhogy tudtuk mire számíthatunk.

Rögtön az első mérkőzésen azzal a Dunaszerdahely csapatával néztünk farkasszemet, akiket korábban egy kiélezett párharc során sikerült legyőznünk. Akkor viszont nem volt ott az a Bősze Levente, aki 13 éves kora létére az NB1-es felnőtt kerettel készül a hétköznapokban. (Bősze Levente magyar U15-ös válogatott, ő lett a torna gólkirálya, szerk.megj.) Jól kezdtük a mérkőzést, nyomást gyakoroltunk rájuk és több ajtó-ablak helyzetet is sikerült kidolgoznunk, amelyeket nem tudtunk gólra váltani. Nem úgy az ellenfelünknek, akik az első helyzetükből betaláltak és innentől kezdve hiába voltak meg az újbóli gólszerzési lehetőségeink, szaladtunk az eredmény és a fizikailag sokkal fejlettebb játékosok után is, a középpályán nem mindig sikerült szabályosan megállítanunk őket. Ettől függetlenül a csapatnak meg volt a tartása és a 4 gólból 3 így is elkerülhető lett volna, amelyeket majd ki kell elemezzünk.

Döntetlen a TSC ellen

A Topolya elleni összecsapásunk igazi hullámvasút volt. A küzdőszellemünknek köszönhetően kétgólos hátrányból sikerült felállnunk és megfordítanunk az eredményt, de sajnos nem tudtuk lezárni a mérkőzést és pár perccel a vége előtt kiegyenlítettek, így, a játék képe alapján, egy igazságos döntetlen született.

A csoport küzdelmei olyan eredményeket hoztak, hogy nekünk az utolsó, hazai környezetben lévő Várda Labdarúgó Akadémia elleni mérkőzésünkön a második hely megszerzése és ezzel együtt a vásárnapi bronzmeccsen való részvétel volt a tét. A srácok tisztában voltak ennek a súlyával és a kellő magabiztossággal álltak bele a mérkőzésbe. Szervezett és tehetséges játékosokból álló csapattal találtuk szembe magunkat, akik bátran felvállalták a párharcokat.

Sokáig úgy tűnt, a mi akaratunk fog érvényesülni, mert többször is sikerült a védelmi vonaluk mögé kerülni, de a befejezéseknél nem voltunk eléggé higgadtak és nem hoztunk jó döntéseket. A félidő végére aztán egy ellentámadás alkalmával egy távoli lövést kapásból úgy eltalált az ellenfél támadója, hogy a kapusunk teljesen tehetetlen volt. Tudtuk jól, hogy van 30 percünk fordítani és az akaratunknak meg is lett a gyümölcse, hisz több ígéretes támadást is felépítettünk. Az egyik ilyen során a csatárunkat buktatták a büntetőterületen belül és a főbíró rögtön büntetőrúgást ítélt, amit a kijelölt játékosunk már épp készült volna elvégezni, de a szélbíró utasításra és vele egyeztetve, hosszas tanakodás után úgy döntöttek, hogy a szabálytalanság éppen a vonalon kívül történt, így szabadrúgással folytatódott a játék. Mi a hitünket nem vesztettük el és mindent egy lapra feltéve próbáltunk találni egy gólt, de az ellenfelünk a nyílt és sebezhető alakzatunkat kihasználva a lefújás előtti percekben két kontratámadásból újból bevette a halónkat.

Legyőztük a Munkácsot

Az utolsó mérkőzésünkön a Munkács csapatával kellett megküzdenünk, ahol az ellenfél ugyanolyan kemény és a játék ugyanolyan nagy iramú volt, mint a többi összecsapáson, azzal a különbséggel, hogy most berúgtuk a helyzeteinket és végre győztesen vonulhattunk le a pályáról, így szerezve magunknak egy kis örömet az indulás előtt.

Ezeknek a turnéknak köszönhetően a realitás valósággá válik, mert hiába domináljuk Székelyföldön a mezőnyt, amikor ilyen képességű csapatokkal találjuk szembe magunkat, akkor látjuk igazán, hogy miben és hova kell fejlődjünk. Összességében viszont a játékosok hozzáállásával meg voltam elégedve, mert a fizikai lemaradásunkat leszámítva küzdöttek az utolsó pillanatig, illetve a játék bizonyos fázisaiban nagyszerű dolgokat valósítottak meg.

Négy hónappal ezelőtt ugyanezekkel a játékosokkal harmadik helyet értünk el, hajszálnyival lemaradva a döntőbe jutástól, most viszont nem jött ki számunkra a lépés, de biztos vagyok benne, ha a közeljövőben újból megmérettetnénk magunkat, akkor más eredmények születnének, mert nemzetközi turnén ez a korosztály még soha nem játszott alárendelt szerepet és az identitásunkhoz hűek maradva mindig büszkén vonulhattunk le a pályáról” – összegzett Kovács Tamás vezetőedző.

Eredményeink:

DAC – FK Csíkszereda 4–0
FK Csíkszereda: Ilyés Máté, Szabó Patrik, Marian Robert, Boros Árpád, Păcuraru Dávid, Bencze Lórand, Catrinoi Sebastian, Orbán Márton, Prezsmer Viktor, Sajgó Kristóf, Karda Hunor
Gólszerzők: Vörös D. (7.), Bősze (12.), Angyal L. (36.), Kuman (49.)

Topolyai SC – FK Csíkszereda 3–3
FK Csíkszereda: Harkó Zalán, Sajgó Kristóf, Ferencz Dávid, Orbán Márton, Prezsmer Viktor, Ilyés Máté, Păcuraru David, Szabó Dávid, Catrinoi Sebastian, Bencze Lórand, Boros Árpád
Gólszerzők: Vajagics (18.), Cvitko (35.), Draskovics (55.), illetve Bencze Lóránd (38.), Sajgó Kristóf (44.), Marian Robert (50.)

Várda Labdarúgó Akadémia – FK Csíkszereda 3–0
FK Csíkszereda: Harkó Zalán, Sajgó Kristóf, Ferencz Dávid, Orbán Márton, Prezsmer Viktor, Ilyés Máté, Păcuraru Dávid, Nyegre Kund, Bencze Lórand, Bíró Botond, Marian Robert
Gólszerzők: Kis R. (28.), Budaházi Zs. (56.), Harsányi L. (59.).

A helyosztók eredményei:

A 7-8. helyért:
Munkács – FK Csíkszereda 1–3

FK Csíkszereda: Karda Hunor, Sajgó Kristóf, Orbán Márton, Ferencz Dávid, Prezsmer Viktor, Ilyés Máté, Păcuraru Dávid, Máthé Apor, Bíró Botond, Boros Árpád, Bencze Lóránd
Gólszerzők: Velikij (50.), ill. Sajgó Kristóf (11.), Bíró Botond (36.), Máthé Apor (37.)

Az 5. helyért: Puskás Akadémia FC–Topolya SC 3–1
A 3. helyért: Kassai FC –Várda LA 2–0
Döntő: Dunaszerdahelyi AC–NK Eszék 4–2

Végeredmény: 1. Dunaszerdahelyi AC 2. NK Eszék 3. Kassai FC 4. Várda LA 5. Puskás Akadámia FC, 6. Topolya SC 7. FK Csíkszereda 8. Munkács FA

Különdíjasok:
 A legjobb Várda LA-játékos: Kis Roman
A legjobb Munkács FA-játékos: Dmitro Voljak
A legjobb kapus: Jan Adzic (NK Eszék)
Gólkirály: Bősze Levente (DAC)
A legjobb mezőnyjátékos: Verbőczi Krisztián (Kassai FC)

Farkas EndreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza