PP 120│Először a C osztályban

Palackposta rovatunkban az elmúlt 120 év egy-egy emlékezetes villanására tekintünk vissza. Indulásként a C osztályba jutás történetét idézzük fel.

PP 120│Először a C osztályban

A Csíkszeredai Bányász 1976-os csapata

Palackposta rovatunkban az elmúlt 120 év egy-egy emlékezetes villanására tekintünk vissza. Indulásként a C osztályba jutás történetét idézzük fel.

Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

Bár szeptember elején csak a Bányász állt rajthoz, az 1970/71-es megyei bajnokságban Csíkszereda mégis két csapattal vett részt. A Szentegyházi Vasas visszalépése miatt, a megyei pontvadászat kilenc csapattal indult, majd a negyedik fordulóban a mezőny a Készruhagyár csapatával bővült. Nem ez maradt az idény egyetlen furcsasága: október közepén, mivel hazai pályán – az anyagi követel éseik miatt a szereplést megtagadó játékosai miatt – nem állt ki a Készruhagyár ellen, a Borszéki Apemin gárdáját kizárták és eredményeit törtölték, majd az utolsó őszi fordulót követően, november elején visszavették és azon nyomban az elmaradt mérkőzéseit is pótolták.

A borszékiek kizárás-visszavételének több tekintetben is szokatlan bohózata, végül a Csíkszeredai Bányásznak kedvezett, amely – a Maroshévizi Maros és a Székelyudvarhelyi Hargita mögött – csak a harmadik helyen telelt, de tökéletes tavaszi menetelés végén, már az utolsó előtti fordulóban megszerezte a megyei bajnoki címet. A tét nélküli záró fordulóban a Bányász éppen Borszékre látogatott, ahol „békés” 1–1-es döntetlent játszott.

A rendhagyó eseményeknek ezzel még nem volt vége. Három héttel később, a Román Labdarúgó Szövetség a C osztály átszervezéséről döntött. Az előző idényben nyolc, egyenként 16 csapatot felvonultató versenysorozat helyett, tizenkét, egyenként 14 csapatos rendszert léptetett életbe. Ezzel a harmadik vonal mezőnye 128-ról 168 csapatra bővült. Így, egyrészt nem esett ki senki sem, másrészt a megyei bajnokok – köztük a Csíkszeredai Bányász-, Bukarest bajnokcsapatával karöltve, osztályozó nélkül léptek szintet.

Az 1970/71-es idényben a Csíkszeredai Bányász a következő játékoskeretet foglalkoztatta: Császár Károly és Jakab „Cuki” – kapusok, Lukács Tibor, Bőjthe „Janek” János, Kopacz József, Keresztes „Didi” Albert, Antal Csaba, Tőke András, Póra Tibor (mindketten az idény elején érkeztek a Balánbányai Bányásztól), Galaci Tibor, Román János, Biró József, Kolumbán Huba, Antal Tamás, Lukács András, Tamás, Ardelean, Papp, Sántha, Savu – mezőnyjátékosok.HozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza