Liga 2 | Az első idegenbeli fellépés következik

Első idegenbeli fellépésére készül a 2023/2024-es másodosztályú szezonban felnőtt férficsapatunk. A szerdai kupamérkőzés után Vajdahunyadra látogatnak Ilyés Róbert tanítványai.

Liga 2 | Az első idegenbeli fellépés következik

Alig csengett le a szerdai, székelyudvarhelyi kupamérkőzés, máris újabb komoly erőpróba vár liga 2-es csapatunkra. Ilyés Róbert fiai a nagy múltú Vajdahunyadi Corvinul otthonában szerepelnek szombaton délben. 

Miután a Románia Kupa harmadik körében Jelena Richárdék teljesítették a minimális elvárást és továbbjutottak a Székelyudvarhelyi SZFC ellenében, máris hosszú útra indultak, szombaton délben ugyanis a Vajdahunyadi Corvinul ellen vár rájuk bajnoki találkozó. Ez lesz csapatunk első idegenbeli bajnoki fellépése, hiszen az előző két fordulóban hazai pályán játszhattunk. Az első játéknapon a Concordia Chiajnával szemben nem igazán jött ki a lépés, de a Bukaresti Prograsul Spartac ellen már megmutatták a fiúk, hogy nem állnak hadilábon a góllövéssel. Bár két fordulót követően nincs ennek nagy jelentősége, jegyezzük meg, hogy a megszerzett három pont jelenleg a nyolcadik helyhez elegendő. Egy idegenbeli győzelemmel természetesen lépéselőnybe kerülhetünk a sűrű mezőnyben.

Száz év futball-történelem

A Corvinul a 2022/2023-as idény végén, tizenöt hosszú év elteltével jutott vissza újra a honi labdarúgás második vonalába. A több alkalommal át- és újraalakuló együttes jogi státuszát 2022-ben sikerült véglegesen tisztázni, véget vetve a jogutódlás kapcsán kialakult huzavonáknak. A csapat egyébként több mint száz éves múlttal rendelkezik, 1921-ben alapították a helyi vasgyár védnöksége alatt, a Corvinul elnevezést 1958-ban ragasztották a gárda nevéhez, hogy erősítsék a helyi identitást. A kék-fehér színeket viselő együttes 1960/1961-ban szerepelt először az első osztályban, ahonnan azonnal ki is esett.

Aranykor, majd összeomlás

A csapat aranykorát a '80-as években élte, ezt az időszakot meghatározta Mircea Lucescu neve, aki játékosként, majd játékos-edzőként is szolgálta a klubot. Vezetésével a hunyadiak az 1982-ben, a bajnokságban elért harmadik helyezés nyomán kiléphettek a nemzetközi porondra is. Az egykori UEFA Kupában a Corvinul, 25 ezer(!) néző előtt legyőzte az osztrák Grazer AK-t, idegenben pedig 1–1-re végeztek a felek. A második körben a hazai 4–4-et, idegenben 4–0-s vereség követte. Az arany-évtizedet olyan győzelmek tették emlékezetessé, mint a Bukaresti Rapid 9–0-s, vagy a Jászvásári Politehnica 8–0-s kiütése, de "elhasalt" Hunyadon 1986-ban, a frissen Bajnokcsapatok Európa Kupáját (BEK) nyerő Bukaresti Steaua is.

A rendszerváltást és a Hunyad megye gazdaságát meghatározó bányászat és vasipar összeomlását csak ideig-óráig élte túl a csapat, a mely 1992-ben szerepelt utoljára a legfelsőbb osztályban. Az anyagi gondok és a felhalmozott adósságok nyomán csődbe került csapatot 2004-ben a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) minden honi sorozatból kizárt, 2016-ig felnőtt csapat nem képviselte az együttest. Ezt követően több kísérlet is történt a Corvinul márkanév és a jogutódlás megszerzésére és tisztázására. Végül a 2021-es, centenáriumi év alkalmából a klub több egykori, legendás labdarúgójának, a szurkolóknak és a helyi önkormányzatnak az összefogásával sikerült jogutóddá tenni a klubot, amely hivatalosan a CS Corvinul 1921 Hunedorara nevet viseli.

Sok néző várható

A csapat hazai mérkőzéseit az egykori, legendás játékosáról elnevezett, több mint 16 ezer férőhelyes Michael Klein Stadionban játssza. A névadó, szász származású, szelistyei születésű labdarúgó több mint 300 mérkőzésen szolgálta a Corvinult, ahonnan előbb a Bukaresti Dinamóhoz, majd Németországba igazolt. A "Misa" becenevű játékos 1993-ban, németországi klubja, a Bayer Uerdingen edzésén, 33 évesen, szívrohamban vesztette életét.

Vajdahunyadon bizonyára forró hangulat és sok néző vár Kelemen Dávidékra. Az első fordulóban a Corvinul, Karácsonkő elleni, győztes bemutatkozó meccsét a bajnokságban 6 ezer néző tekintette meg a helyszínen. A második játéknapon a "hollók" Újszentesre látogattak és gól nélküli döntetlent játszottak, így veretlenül várják a csapatunk elleni összecsapást.

A mérkőzés szombaton, 12 órakor kezdődik a Michael Klein Stadionban. A találkozót élőben közvetíti a Digi Sport 1. és a Prima Sport 2. csatorna. Várjuk kedves Szurkolóinkat a lelátókra, vagy a televízió képernyője elé. Szurkoljuk ki együtt az újabb győzelmet!

Hajrá, FK! Hajrá, Székelyföld!

Farkas EndreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza