fbpx

A klubról

Üdvözlet az olvasónak

A Futball Klub Csíkszereda Székelyföld első és egyben legkorábbi futballklubja. Lelkes fiatalok alapították Csíkszeredában, 1904. június 19-én. A kezdeményező Kőszeghy László híd- és útépítő mérnök volt. A 2012. július 24-én Csíkszereda Megyei Jogú Város önkormányzatának indítványára újraalakított egyesület fő céljának, a XX. század fordulóján sportoló elődökhöz hasonlóan, a székelyföldi fiatal tehetségek versenyeztetését tekinti.

A Futball Klub a felnőtt csapata mellett, az utánpótlás nevelésre is kiemelt figyelmet fordít. Ehhez az FK Csíkszereda által 2013-ban életre hívott Székelyföld Labdarugó Akadémia biztosít keretet. Akadémiánk Románia utánpótlásneveléssel foglalkozó sportszervezeteinek sorában a szűk elithez tartozik. Korosztályos csapataink a legjobbakat tömörítő Elitligában évek óta meghatározó erőt képviselnek. Számos sikerünk közül kiemelkedik az U19-es csapatunk 2021-ben megszerzett bajnoki címe, valamint a bajnoki címvédést, Románia-kupa és Szuperkupa győzelmet érő 2022 tavaszi nagy székely menetelés.

A sport és az oktatás-nevelés terén kifejtett tevékenységének elismeréseként, Románia Kormánya 2022. április 14-én elfogadott rendeletével (HG 523/2022) a Futball Klub Csíkszereda Egyesületet közhasznúnak nyilvánította.

Ráduly Róbert Kálmán

Sportszervezetünk tevékenysége:

Felnőtt csapatunk célja a lehető legmagasabb szintű szereplés mellett, a saját nevelésű játékosok szerepeltetése. Az FK Csíkszereda 2019 őszétől a második vonalban szerepel. Az akadémistáink felnőttek közé történő gördülékenyebb beilleszkedése érdekében, klubunk, az U19-es országos bajnoki címünket megvédő 1993. január elseje után született generációra támaszkodva, 2022 őszétől harmadik ligás farmcsapatot indított.

Korosztályos csapatainkat a Székelyföldről érkező tehetségek mellett, erdélyi fiatalok alkotják. Akadémiánk mindenki számára nyitott, de a magyar edzésnyelv sajátos nevelési és formálási filozófiánk alappilére. Tehetségeink évek óta a Romániai legjobb utánpótlásközpontjait felvonultató Elitligában pallérozódnak. Szakmai munkánkat 2013-ban a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával megkötött együttműködés teszi teljessé.

Női és lányfoci. Az esélyegyenlőség jegyében, 2018-ban az FK Csíkszereda tevékenysége a női és lányfoci területére is kibővült. A hölgycsapatunk, a harmadik vonalból indulva, 2022 tavaszán az élvonalba lépett, ugyanakkor az U15-ös lányok az országos bajnokság négyes döntőjébe jutottak.

Alközpontjaink Csíkszeredától Nagyváradig, Kézdivásárhelytől Krasznáig vagy éppen Székelyudvarhelytől Marosvásárhelyig, bajnokságokon, hazai és nemzetközi tornákon versenyeztetik gyerekcsapataikat, majd a legtehetségesebb futballistapalánták a Székelyföld Labdarugó Akadémia csíkszeredai központjába kerülve, pályafutásukat a legmagasabb szinten folytatják.

A kiemelt sportszakmai képzés mellett, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia futballistái a Márton Áron Tehetséggondozó Központ keretén belül családias környezetben részesülnek oktatás-nevelésben. A 3-5 ágyas, saját fürdőszobával és tanulósarokkal rendelkező szobákkal, tanulószobákkal, könyvtárral, kápolnával és étkezdével rendelkező kollégium, az állandó szakképzett nevelőszolgálat mellett, lelki gondozást és szaktanárok által vezetett kiscsoportos tanulmányi foglalkozásokat is biztosít. Fontos adalék, hogy a 2022-ben érettségi vizsgára álló sportolóink közül mindenki sikerrel vette az akadályt. Számunkra ugyanis a sportsikerek mellett, akadémistáink tanulmányi előmenetele is fontos.

Honlapunk az FK Csíkszereda, illetve az általa életre hívott és működtetett Székelyföldi Labdarúgó Akadémia életébe és tevékenységébe kíván betekintést nyújtani. A felnőtt férfi és női csapataink vitézkedésének krónikáján túl, fő célunk a korosztályos csapataink eredményeinek gyors, pontos és lehetőség szerint átfogó bemutatása fotók, leírások, valamint mozgóképanyag formájában. Olvasóinknak kellemes böngészést kívánunk. 

Köszönjük, hogy együtt focizunk!

Letölthető Együttműködési megállapodás.

A klub vezetősége
Szondy Zoltán, elnök

Az Igazgató Tanács tagjai
Bíró Albin – alelnök
Orbán Zsolt
Berkeczi Attila
Negoiţă Tibor
Csibi Attila Zoltán

A múltról

A csíkszeredai labdarúgás történelme 1904-ig nyúlik vissza, egy június 25. újságcikk szerint ugyanis írásos bizonyíték van arról, hogy “Nagy érdeklődés mellett alakult meg városunkban e hó 19-én vasárnap a csikszeredai foot-ball klub.” Kezdetben amatőr szinten űzték a sportágat, komolyabb eredmények nélkül.

1919-ben Csíkszeredai Testnevelési Egylet névre váltottak, 1943-44-ben a Magyar Nemzeti Bajnokság harmadik vonalában, majd 1944-45-ben a Nemzeti Bajnokság II-ben indultak.

A második világháború óta Csíkszereda nem játszott a magyar bajnokságban és ezt követően a kommunizmus idején egyre nehezebb volt magyar nevű együttessel nevezni a különböző bajnokságokba. Történt mindez annak ellenére, hogy a Magyar Autonóm Tartomány bajnokságában indultak. 1971-ig Csíkszereda a D osztályban szerepelt, majd AS Miercurea Ciuc néven 1971-72-ben a C osztályban folytatta és 1976-ig három idényt töltöttek a harmadik vonalban. Innentől kezdve a csíkszeredai focicsapat neve mindig az adott támogató nevét vette fel, így például két szezonon keresztül IUPS (Întreprinderea de Utilaje și Piese de Schimb) néven indultak. Ezt követte 1978 és 1987 között a Tractorul megnevezés, miután a csapat főtámogatója a csíkszeredai traktorgyár lett.

Öt idényen keresztül a harmadosztályban pontoztak, 1978–79-ben 7. helyen, 1979–80-ban 14. helyen, 1980–81-ben 6. helyen, 1981–82-ben 7. helyen és 1982–83-ban 16. helyen végeztek, így kiestek. Öt év után, 1988-ban sikerült ismét feljutni a harmadosztályba, de ekkor már Rapid néven. Abban az idényben a csíki csapat a rangsor harmadik helyén végzett, így indulása óta először állt közel a második vonalba való feljutáshoz. A következő szezon már nem sikerült ilyen jól, a 16 csapatos bajnokságban a 14. helyen végeztek és ismét kiestek.

  • A kilencvenes években a csíki csapat öt évet a D osztályban és öt évet a C osztályban töltött. 2000 után a csíkszeredai foci mélyre került, támogatók hiányában a csapat gyakorlatilag tengődött egyik napról a másikra.
  • A mentőövet a 2010-es év jelentette, amikor a csapat a Csíkszeredai Városi Sport Klub szakosztályaként működött tovább és 2012-ig előbb második, majd első helyen végzett a megyei bajnokságban.
  • 2012 nyarán a klub életében újabb névváltoztatás következett be, ekkor vette fel az FK Csíkszereda nevet és miután sorozatban harmadszor nyerték meg a Hargita megyei bajnokságot, sikerült az osztályozót is megnyerni, így Csíkszereda ismét ki vívta a harmadosztályos szereplést. Ugyancsak ebben az évben az FK Csíkszereda szakmai partnerséget kötött a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával és létrejött a Székelyföld Labdarúgó Akadémia.
  • A 2014-15-ös idényben 6. helyen, 2015-16-ban 5. helyen, 2016-17-ben harmadik helyen, 2017-18-ban második helyen végzett a csapat, majd a 2018-19-es idény a csíkszeredai futball történelem eddigi legjobb időszaka volt, ez volt az a szezon ugyanis, amikor az FK Csíkszereda megnyerte a harmadosztályt és 115 év után először feljutott a második ligába!
  • Szintén említésre méltó a csapat Románia Kupában elért menetelése, a 2018-19-es idényben, amikor a Szászhermány, Bákó, az Energeticianul és a Bukaresti Dinamó csapatát búcsúztatva, bejutott a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben az Universitatea Craiova első ligás alakulata állta útját a mieinknek.