fbpx

A klubról

Üdvözlet az olvasónak

Klubunk, a Futball Klub Csíkszereda, az 1904-es esztendőben elindult kezdeményezés jogutódja és – úgy, mint a XX. század fordulója táján sportoló elődeink – fő céljának a helyi, székelyföldi fiatal tehetségekre alapozott versenyzést tekinti.
Klubunk nem csupán a felnőtt szinten történő szereplésre összpontosít, hanem – a Székelyföld Labdarúgó Akadémia működtetése által – előtérbe helyezi a fiatal tehetségek felkutatását, támogatását, a székelyföldi labdarúgó utánpótlás nevelését.

Egyesületünk felépítése:

Felnőtt csapatunk célja minél magasabb értékcsoportban szerepelve megmérettetési lehetőséget adni saját nevelésű játékosainknak.

Utánpótláscsapataink, a romániai élvonalban szereplő U16, U17 és U19-es gárdák Székelyföld több városából érkezett 14-18 esztendős fiataljainkat játszatják a legmagasabb hazai szinten s köszönhetően a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával megkötött szakmai együttműködési szerződésnek, lehetőséget adnak a legjobbaknak a nemzetközi porondon történő megmérettetésre.

Alközpontjaink Csíkszeredától Nagyváradig bajnokságokon, hazai és nemzetközi tornákon versenyeztetik gyerekcsapataikat, ahhoz, hogy a legtehetségesebb kis játékosok Csíkszeredába kerülve megpróbáljanak a hazai utánpótlás élvonalában helytállni és a lehető legfeljebb jutni.

Kollégiumunk a Márton Áron Tehetséggondozó Központ otthont ad a Székelyföld más városaiból Csíkszeredába érkezett fiatal játékosainknak, akiknek beiskolázása, nevelése, tanulmányaik követése a sportolás mellett hasonlóképpen kiemelt célunk.

Honlapunk az FK Csíkszereda mindennapi életébe kíván betekintést nyújtani. Fő célunk az, hogy korosztályos csapataink eredményeiről a lehető leggyorsabban és legpontosabban tudósítsunk fotókon, szövegben és esetenként videóban is. Olvasóinknak kellemes böngészést kívánok. Találkozzunk a pályákon!

Letölthető Együttműködési megállapodás.

Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke.

A klub vezetősége
Szondy Zoltán, elnök

Az Igazgató Tanács tagjai
Bíró Albin – gazdasági felelős
Orbán Zsolt – oktatási felelős
Berkeczi Attila
Negoiţă Tibor
Csibi Attila Zoltán

A múltról

A csíkszeredai labdarúgás történelme 1904-ig nyúlik vissza, egy június 25. újságcikk szerint ugyanis írásos bizonyíték van arról, hogy “Nagy érdeklődés mellett alakult meg városunkban e hó 19-én vasárnap a csikszeredai foot-ball klub.” Kezdetben amatőr szinten űzték a sportágat, komolyabb eredmények nélkül.

1919-ben Csíkszeredai Testnevelési Egylet névre váltottak, 1943-44-ben a Magyar Nemzeti Bajnokság harmadik vonalában, majd 1944-45-ben a Nemzeti Bajnokság II-ben indultak.

A második világháború óta Csíkszereda nem játszott a magyar bajnokságban és ezt követően a kommunizmus idején egyre nehezebb volt magyar nevű együttessel nevezni a különböző bajnokságokba. Történt mindez annak ellenére, hogy a Magyar Autonóm Tartomány bajnokságában indultak. 1971-ig Csíkszereda a D osztályban szerepelt, majd AS Miercurea Ciuc néven 1971-72-ben a C osztályban folytatta és 1976-ig három idényt töltöttek a harmadik vonalban. Innentől kezdve a csíkszeredai focicsapat neve mindig az adott támogató nevét vette fel, így például két szezonon keresztül IUPS (Întreprinderea de Utilaje și Piese de Schimb) néven indultak. Ezt követte 1978 és 1987 között a Tractorul megnevezés, miután a csapat főtámogatója a csíkszeredai traktorgyár lett.

Öt idényen keresztül a harmadosztályban pontoztak, 1978–79-ben 7. helyen, 1979–80-ban 14. helyen, 1980–81-ben 6. helyen, 1981–82-ben 7. helyen és 1982–83-ban 16. helyen végeztek, így kiestek. Öt év után, 1988-ban sikerült ismét feljutni a harmadosztályba, de ekkor már Rapid néven. Abban az idényben a csíki csapat a rangsor harmadik helyén végzett, így indulása óta először állt közel a második vonalba való feljutáshoz. A következő szezon már nem sikerült ilyen jól, a 16 csapatos bajnokságban a 14. helyen végeztek és ismét kiestek.

  • A kilencvenes években a csíki csapat öt évet a D osztályban és öt évet a C osztályban töltött. 2000 után a csíkszeredai foci mélyre került, támogatók hiányában a csapat gyakorlatilag tengődött egyik napról a másikra.
  • A mentőövet a 2010-es év jelentette, amikor a csapat a Csíkszeredai Városi Sport Klub szakosztályaként működött tovább és 2012-ig előbb második, majd első helyen végzett a megyei bajnokságban.
  • 2012 nyarán a klub életében újabb névváltoztatás következett be, ekkor vette fel az FK Csíkszereda nevet és miután sorozatban harmadszor nyerték meg a Hargita megyei bajnokságot, sikerült az osztályozót is megnyerni, így Csíkszereda ismét ki vívta a harmadosztályos szereplést. Ugyancsak ebben az évben az FK Csíkszereda szakmai partnerséget kötött a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával és létrejött a Székelyföld Labdarúgó Akadémia.
  • A 2014-15-ös idényben 6. helyen, 2015-16-ban 5. helyen, 2016-17-ben harmadik helyen, 2017-18-ban második helyen végzett a csapat, majd a 2018-19-es idény a csíkszeredai futball történelem eddigi legjobb időszaka volt, ez volt az a szezon ugyanis, amikor az FK Csíkszereda megnyerte a harmadosztályt és 115 év után először feljutott a második ligába!
  • Szintén említésre méltó a csapat Románia Kupában elért menetelése, a 2018-19-es idényben, amikor a Szászhermány, Bákó, az Energeticianul és a Bukaresti Dinamó csapatát búcsúztatva, bejutott a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben az Universitatea Craiova első ligás alakulata állta útját a mieinknek.