A trükközés = csalás, vágod!?

A trükközés = csalás, vágod!?

A trükközés, amennyiben a zöld gyepen zajlik, a futball létlényege. Különösen a jelenkor játékrendszerei által megkövetelt fegyelem közepette. A papíron trükközés azonban elfogadhatatlan. Az nyerészkedési céllal, előre megfontoltan elkövetett hamisítás, nemcsak súlyos következményekkel járó sportszerűtlenség, hanem bűncselekmény.

Szerző: Ráduly Róbert Kálmán. 2023. március 26.

A leheletfinom csellel, váratlan megoldással, irány vagy sebességváltással az ellenfelét „átverő” játékosok némelyike Houdinire vagy Copperfieldre emlékezteti a nagyérdeműt. Ők a foci félistenei, akik kidomborítják a régen magától érthető igazságot: a futball az csak játék. Az általuk felvillantott trükköket a nagyérdemű nemcsak elismeri, hanem szereti. A személyes elkötelezettségtől függetlenül, a rendhagyó alakításokat rendszerint az ellenfél szurkolói is méltatják. A legfrissebb példa erre Szőke Eszter Vasas Femina elleni rangadón bevitt átlövés gólja.

A papíron trükközés elfogadhatalan

A papíron trükközés. azonban elfogadhatatlan. Más nevével és képzettségével visszaélni, azt csalárd módon használni nemcsak etikai vétség, hanem bűncselekmény. A vasárnapi székely rangadón, a László Béla aláírásával megerősített vendég nevezőlapon, a padon helyet foglalni jogosult hivatalosságok rovatban elsőként VÁGÓ ATTILA neve szerepelt, „DIR. TECH. LIC. 031” tisztséggel, a nyilvánosság előtt vezetőedzői minőségben tetszelgő és nyilatkozó László Béla pedig gyúróként (MASEUR) volt feltüntetve.

Vágó, aki papíron van, de nincs

Vágó Attila vasárnap nem volt Csíkszeredában és attól tartok, hogy nem is Romániában tartózkodott. A székelyudvarhelyi szakvezetés tehát visszaélt a derék magyar szakember nevével és edzői minősítésével. Ha ez Vágó Attila tudtával és belegyezésével történt, akkor a felelősség őt is terheli. A magyar női válogatott egykori trénere licenszének elvesztésével játszik. Ha nem, akkor csak a Vasas Femina korifeusaival szemben kell eljárni.

Ahol a papíron trükközés nem új keletű

Mégpedig azonnal és kiemelten. Hiszen a Vasas Femina vezetői visszaesők. A tavalyi idényben is kenyerük volt a papíron trükközés. Bár viselt dolgaikat próbálták elhallgatni, a szakszövetség megbüntette, mivel csalárd módon szerepeltettek játékost. Pontosabban, másvalaki igazolását használva küldtek pályára olyan személyt, akinek nem volt játékjoga. A nyilvánosság elől eltitkolni végül nem sikerült, hiszen az ősszel csak mentek a játékosok, érkezni senki sem érkezett. Így aztán az uh.ro hírportál 2022. augusztus 26-án, Gál Előd írásában mellékesen arról is említést tett, hogy

„…mint kiderült, a tavalyi keret egyik ukrán légiósának nem voltak rendben a papírjai, és a játszatása miatt a szövetségtől eltiltást kaptak az idei átigazolási időszakra.”

A Vasas Femina vezetésének papíron trükközése tehát nem új keletű, ami súlyosbító körülmény. A Vágó Attila nevével és képesítésével való visszaélést pedig csak tetézi a papírokban gyúróként szereplő Székely János vezetőedzői ténykedése. A meccsek alatt ő dirigál a kispad előtt és vezetőedzői minőségben is ő nyilatkozik. Alig néhány nappal azután, hogy edzői végzettség hiányában az FCSB alkalmi trénerét, súlyos pénzbüntetés mellett, négy fordulóra tiltották el. A Pintili szankciót a férfi élvonalban foganatosították, a Vágó-Székely eset a női első ligában történt.

Az MLSZ és a FRF sem nézheti tétlenül

A Vasas Femina által kovácsolt Vágó-Székely ügy mielőbbi tisztázása a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Román Labdarúgó Szövetség feladata. Nekük kell kiszúrniuk és kiszűrniük a klubházak és a kispadok környékéről a papíron trükköző elemeket. A férfi és a női futball háza táján egyaránt.HozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza