Állásfoglalás

Állásfoglalás

November harmadikán, csütörtökön csapatunk, az FK Csíkszereda hazai pályán fogadta a Bukaresti Dinamo együttesét. A 0-0-ás eredmény felemás érzéseket hagy maga után, de inkább számunkra kedvező, hiszen így megőriztük esélyeinket a rájátszásba jutásra, a Dinamo pedig továbbra is le van szakadva az élbolytól. 

A Bukaresti Steaua elleni idegenbeli győzelmünk után sem hallgattunk, most sem tesszük. Túl a számunkra nem kedvezőtlen eredményen, nem mehetünk el szó nélkül amellett, amit csütörtökön este a Bukaresti Dinamo szurkolótábora, mintegy 150 fő, elművelt. A magyar közösség szinte szünet nélküli gyalázása, a mérkőzés utáni provokációk, melyek szinte tettlegességig fajultak – mindezek újabb bizonyítékai annak, hogy vannak Romániában egyesületek, ahol a magyarellenesség elfogadott, támogatott viselkedési forma. Ezt bizonyítják egyébként a Dinamo több stábtagjának mérkőzés utáni megnyilvánulásai is, akik teljesen egyetértettek szurkolóikkal, az egyetlen problémájuk az volt, hogy mi miért beszélünk magyarul…

Videó | Idegengyűlölet jászvásári módra. 2022. október 29.

https://vimeo.com/767232318

Külön aggodalomra ad okot, hogy a mérkőzés játékvezetői, megfigyelői cinkos tétlenséggel követték az eseményeket, figyelmen kívül hagyva a Román Labdarúgó Szövetség szabályzatának idevonatkozó részeit. A RLSZ szabályzatának 58. paragrafusának 10. pontja világosan fogalmaz: ilyen esetekben a játékvezető kötelessége először a figyelmeztetés, majd a rasszista megnyilvánulások folytatódása esetén a mérkőzés félbeszakítása 10 percre s végső esetben a mérkőzés lefújása. 

Videó | Magyargyűlölet az FK Csíkszereda - Dinamo 1948 mérkőzésen 2022. november 3.-án

https://vimeo.com/767229806

Az FK Csíkszereda újra, sokadik alkalommal is felhívja az illetékes hatóságok figyelmét: ha továbbra is tűrik a magyarellenes megnyilvánulásokat és nem lépnek fel határozottan, újabb és újabb szélsőséges megnyilvánulások előtt tárják ki a kaput. Európában, az európai labdarúgásban az ilyen jellegű szélsőségekkel szemben a zéró tolerancia elve van érvényben! 

Végezetül, de nem utolsósorban: köszönet és tisztelet illeti a csíki szurkolókat, akik a legfeszültebb pillanatokban sem dőltek be a provokációknak és végig sportszerűen biztatták csapatunkat. A jöttmentek kiabálhatnak, amit akarnak, mi tudjuk, hogy nekünk van igazunk és a mi igazságunk győzni is fog. Hajrá FK, hajrá Székelyföld!

Szondy Zoltán

Elnök, FK CsíkszeredaHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza