Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

Sorozatunkban a hangzatos győzelmekkel, küzdelmes döntetlenekkel és meglepő vereségekkel egyaránt telitűzdelt őszi idényünk összecsapásaira tekintünk vissza. Nem feltétlenül időrendben. Visszafogott kezdés után, egészen magasra kapaszkodtunk, de sem az elején, sem a végén nem jött ki számunkra a lépés.

Az új Ghencea költségtétele 94.672.020 euró

Azaz 31.254 helyre visszaosztva, ülőhelyeként 3.029 euró és 12 eurócent. Az alcímben szereplő hangzatos beruházási keretértéket a kormány 2019. október 3-án fogadta el. A kivitelezési szerződés még 2018. márciusában került aláírásra, a stadionavató Steaua – Belgrádi OFK barátságos mérkőzésre 2021. július 7-én került sor.

Az új Ghencea-stadion (forrás: CNI)

A visszavágás édes öröme

Nem mindennap látogathat az ember a Ghencea Stadionba. Az FK Csíkszereda, az egy évvel korábban elszenvedett egygólós veresége helyszínére, 2022 augusztusában tért vissza. Csapatunk számára az idény ezúttal sem indult jól, kétmeccses vereségsorozat közepette készültünk Bukarestbe. Rossz sorozatban, de hangzatos fogadkozással.

Ilyen előzményeket követően jött a nap, amely szűk nyolc évtizeddel korábban amolyan kifordulok-befordulok mégis bunda a bunda jelleget öltve, évtizedekig ürügyet szolgált, hogy a zsenge korú fiatalok, a munkásosztály és a parasztság képviselőivel egyetemben történő felvonulására. Mégpedig a dísztribünön páváskodó aktivisták gyönyörködtetésére. Az élvtársi szemek legéltetéséből természetesen a dicsőséges katonaság sem maradhatott ki.

Bakák, tömött sorokban. (forrás: Life)

Nemcsak anno, augusztus 23. az Úr 2022. esztendejében is elérkezett

A dátumok ugyanis már csak ilyenek. minden évben ott lapulnak a kalendáriumban. Van ugyan egyetlen kivétel, a szökőévenként februárhoz toldott többletbetét, de ez csak egyetlen egy az összesen háromszázhatvanhat naptári napból. Bár kétségkívül voltak közös jegyei – a román kommunizmus legnagyobb állami ünnepével, végkifejletét tekintve merően eltért attól.

Közelről kísérik. (szerző: Filip George, Mediafax)

Való igaz, hogy most 2022-ben is felvonultunk Bukarestben, mint elődeink a hetvenes-nyolcvanas években olyan sokszor, csakhogy, most nem a Repülők Tere – eredetiben: Piața Aviatorilor – kockakő burkolatán, hanem a Ghencea stadion gyepén.

A célbaérés örömmámora. (szerző: Filip George, Mediafax)

A dísztribünön akkor is és most is ott csücsürésztek a katonaság életművész potentátjai, de ezúttal nem mi szalutáltunk nekük, hanem – négynullás győzelmünket követően – ők süvegeltek meg bennünket. Már aki végig bírta ülni az általunk 2022. augusztus 23-án bemutatott, négy alkalommal is célba érő, nagy székely menetelést.

Csíkszereda, 2023. január 28.