Bravúrgyőzelmek, brusztolós döntetlenek, fájdalmas vereségek (VI)

Bravúrgyőzelmek, brusztolós döntetlenek, fájdalmas vereségek (VI)

Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

Sorozatunkban a hangzatos győzelmekkel, küzdelmes döntetlenekkel és meglepő vereségekkel egyaránt telitűzdelt őszi idényünk összecsapásaira tekintünk vissza. Nem feltétlenül időrendben. Visszafogott kezdés után, egészen magasra kapaszkodtunk, de sem az elején, sem a végén nem jött ki számunkra a lépés.

A sok duma és az agykurkászok

Bár a futball rendszerint a pályán zajlott és zajlik, a sajtó és különösen a sportszaksajtó térhódításával a felvezető és elemző írások, valamint a meccs előtti és utáni nyilatkozatok is beépültek az összecsapások körítésébe. Aztán az élő mozgóképközvetítés érájában és különösen a szociális média uralmának beteljesülését követően, a futballhoz műsorok és nyilatkozatok végtelen tárháza társult.

Beszédes testbeszéd (forrás: Digisport)

A csatorna műsorrácsát meg kell tölteni és egyetlen mérkőzés a nap 24 órájából két órát képes lefedni. A többcsatornás sportadók megjelenésével, a tartaloméhség fokozódott, így – különösen Romániára jellemző módon – az elemzés köntösébe bújtatott, silány minőségű, dumasorozatokkal töltik ki az időt. Kis túlzással, a játékosok többet beszélnek, mint amennyit futballoznak, a riporterek és műsorvezetők, agykurkászokat megszégyenítő rámenősséggel faggatják az edzőket és a balkáni posványba tökéletesen beleillő színvonalat a „focipatrónusok” megnyilvánulásai teszik teljessé.

A futballfanyelv

Megszólalásaik gyakran alátámasztják a hallgatni arany vagy éppen a sok beszéd szegénység formájában megfogalmazott népi bölcsességeket. Mondhatni természetesen, hiszen – magamutogatási kényszer ide vagy oda – a futballisták edzenek és nem kommunikációs tréningekre járnak. Így aztán korántsem meglepő módon, a gondolatok és vélemények szavakba öntésének tudományát, autodidakta módon, a többieket megfigyelve tanulják el. A végeredmény? Olajozottan vagy kényszeredetten, többségük ugyanazokat a közhelyeket ismételgeti. Alkalomhoz illően ugyebár. Vannak klisék vereségre, döntetlenre és győzelemre, sőt edzőtábor vagy éppen mérkőzés előttre is.  A futballfanyelvre szűk tárház és gyakori önismétlés a jellemző.

Az edzői bölcselkedések

Akárcsak a taktikai változások terén, a sajátos futballnyelv megújításában is az edzők viszik a prímet. A világ legnagyobb érdeklődésre számot tartó szervezett mozgásforma keretében a trénereknek ugyanis nem csak a játékelemek betanítása és begyakorlása a kötelességük, hanem a csapat működésével és életével kapcsolatos hiteles tájékoztatás is. A sokszor és sokak által használt szállóigék idővel edzői bölcselkedésekké nemesülnek. Csapatunk háza táján, a ha nem tudsz megnyerni egy mérkőzést, tegyél meg mindent, hogy ne veszítsd el, volt a 2022-es őszi idény új mondása.

Búcsúmeccs. FK Csíkszereda - Sellemberki CSC 1599 1:2 (0:0).

Az a fránya végjáték

A mondásoknak a gyakorlat a rákfenéje. A cáfoló gyakorlat, amelyben az ősszel nekünk is volt osztályrészünk. Két meccset is a végjátékban buktunk el. Mindkettőt hazai pályán. Az őszi idényünk előlről és hátulról számított második bajnoki mérkőzését. A szimmetria jegyében. FK Csíkszereda – Concordia Chiajna 0:1 és FK Csíkszereda – Sellemberki CSC 1599 1:2. Előbbin 85., utóbbin pedig a 94. percben esett a győztes gól. S még mondja valaki, hogy nem lehetséges kétszer belelépni ugyanabba a folyóba…

Csipőre tett kézzel. FK Csíkszereda - Concordia Chiajna 0:1 (0:0)

Csíkszereda, 2023. január 29.HozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza