Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

Sorozatunkban a hangzatos győzelmekkel, küzdelmes döntetlenekkel és meglepő vereségekkel egyaránt telitűzdelt őszi idényünk összecsapásaira tekintünk vissza. Nem feltétlenül időrendben. Visszafogott kezdés után, egészen magasra kapaszkodtunk, de sem az elején, sem a végén nem jött ki számunkra a lépés.

Időutazás Jászvásáron

Amint azt az előző részben felidéztük, az FK Csíkszereda 2022. október végén Jászvásáron vendégszerepelt. Bár a romániai második vonal keretében Moldva egykori fővárosában ez volt a csíki alakulat első látogatása, a Copou dombon már korábban is megfordultak a székelyek.

A jászvásári futballpálya, a Copou-parkban.

Hetvenhat éve,

1946. december elsején, a Jászvásári Politechnika a Sepsiszentgyörgyi Textil csapatát fogadta. A háborút követő határtologatások után, 1946 nyarán újjászervezett másodosztályban ekkor három csoportban zajlottak a küzdelmek. A kicsi magyar világban igencsak megerősödött és a sportbarátok által bajnokesélyesnek tartott háromszékiek a moldvai, prahovai, dobrudzsai és bukaresti csapatok társaságában rúgták a bőrt. Nem is akárhogyan, hiszen a jászvásári kiszállás alatt magabiztos hat pontos előnnyel álltak az élen.

A helyiek alaposan rákészültek a mérkőzésre. Nem a rendőrségre és a katonaságra gondolunk, hiszen ezek az 1946/47-es idény összes első és másodikvonalbeli mérkőzését hivatalból biztosították. A lelátókra sereglett többezer fős alkalmi gyülekezett tett ki magáért.

A régi Textil gyár Sepsiszentgyörgyön (forrás: www.textila-oltul.ro)

A kisebbséggyalázást góllal kell büntetni

A textilesek a leckét már jól ismerték. Amerre a korábbi mérkőzéseiken, amerre csak eljártak, forró volt a hangulat. Székelyek érkeztének hírére Jászvásáron is végig sepert a fogadtatás emlékezetessé tételének láza.

Még el sem kezdődött a mérkőzés, a forrongó publikum máris önmagából kikelve ordítozott. Megfélemlítő és idegengyűlölő rigmusok váltogatták egymást és a csapatok egy gólos hazai vezetésnél vonultak az öltözőbe. A pihenő után a pályán és a lelátón egyaránt volt fordulat. A textilesek gyors egymásutánban öt gólt rámoltak be, így a nézők gyalázatos viselkedését gólokkal büntették.

Sorfal helyett sortűz

Csakhogy nemcsak a játék menete, hanem a lelátói magatartás is tartogatott fordulatokat. Amint azt Bujdosó Gyula, a Világosság című napilap néhány nappal később részletesen felidézte, az utolsó sípszót követően „A pályáról levonuló vendégcsapat játékosait kövekkel és botokkal verték össze. A felbőszült Politechnika vezetősége is csatlakozott a verekedőkhöz és a közönséggel együtt nem kímélte a mérkőzést mindvégig igazságosan vezető bírót sem. A mérkőzés utolsó percében a közönség nyomásának engedve, a játékvezető, különben saját testi épségének biztonsága érdekében a szentgyörgyi Kozmát kiállította, akit levonulása közben félholtra vertek.

A lincshangulat közepette a vendégcsapat játékosait és vezetőit a katonaság egy általa gyűrűbe fogott faépületbe terelte. Az emberi mivoltukból kikelt helyieket még ezzel sem sikerült megfékezni, így aztán a karhatalmi erők sortüzet adtak le. A levegőbe lőttek, mielőtt bárki másra gondolna. A vendégcsapatnak végül az őket szállító teherautón a rendőrség és a katonaság sorfala között, újabb és újabb figyelmeztető lövések kíséretében sikerült elmenekülnie. A sepsiszentgyörgyi játékosok, a győzelem mellé, a rájuk zúduló kőáradat okozta súlyos sérüléseket hozták haza emlékül.

S még mondja azt valaki, hogy a balhé Jászvásáron, no meg a focibalhé úgy egyáltalán, csak mostanság kezdődött…

Csíkszereda, 2023. február 3.