eFKások | „A csapat együtt nyer, együtt veszít” – Györgyicze Rékával beszélgettünk

eFKások | „A csapat együtt nyer, együtt veszít” – Györgyicze Rékával beszélgettünk

Györgyicze Réka 2018-tól, a felnőtt női csapat megalakulásától kezdve az FK Csíkszereda játékosa. A gyimesközéploki, közelebbről hidegségi támadó a legutóbbi fordulóban, a Nagybánya ellen szerezte meg első élvonalbeli találatát. A 4–0-ra megnyert meccs harmadik gólja fűződik Réka nevéhez, akivel a hétvégi találkozó után beszélgettünk hosszabban.

Először arra kértük Rékát idézze fel az első Liga 1-es gólját és mondja el, milyen érzés volt betalálni a legfelsőbb osztályban.

Egy kényszerítőt követően Szőke Eszter rárúgott labdája visszapattant a kapusról az én irányomba és a kipattanót sikerült érvényesíteni. Nagyon jó érzés volt, mindig jól esik, ha tudom a csapatot segíteni bármilyen formában, de külön öröm volt, hogy én is betaláltam” – árulta el. Azt is megtudtuk, hogy az első gólhoz nem fűződik a csapaton belül semmilyen különleges szokás, vagy rituálé, ahogy a játékos fogalmazott: „Mi úgy tartjuk, hogy a csapat együtt nyer, és együtt veszít”.  Ebben pedig tökéletesen egyet kell értenünk.

Felidéztük a kezdeteket is, hogyan vezetett Réka útja Hidegségből az FK csapatához.

Fél óra séta az edzésre

„Már gyerekkorom óta játszottunk otthon barátokkal, testvérekkel, az iskolában az osztálytársakkal. De komolyabban 6. osztályos koromban kezdtem focizni, amikor Kristály Franciska testnevelés tanárnő Hidegségen kezdett tanítani és iskola után nem sajnálva szabad idejét edzést tartott nekünk. Elmentünk az akkor épült hidegségi kis műgyepes pályára, ami fél óra sétára volt az iskolától és az otthonomtól is. Viszont mindig örömmel tettük meg délután ezt az utat, mert nagyon jó hangulatban tudtunk fejlődni fiúk és lányok egyaránt. Majd csapatokat alakított és mentünk kisebb bajnokságokra, Madéfalvára, Csíkszeredába és Udvarhelyre is.

Az ilyen "bajnokságokon" tetszett meg igazán a foci, nagyon élveztem a meccseket, hogy új emberekkel ismerkedhettem meg és az is, hogy érmekkel díjaztak bennünket, ez minden gyerek álma. Ilyenkor mindig nagyon büszke voltam magunkra és talán ez volt a legnagyobb mozgatórúgója, hogy ennyire megtetszett ez a sport” – emlékezett vissza a csatár. Arra is kitértünk a beszélgetésünk során, hogy hogyan viszonyult a családja a futballhoz.

Györgyicze Réka akcióban | Fotó: Pál Zoltán

Mindig elöl érezte jól magát

"Igazából sosem  tettek szót azért, hogy miért járok. Látták, hogy boldog vagyok és foci mellett is megteszem azt, amit el várnak tőlem, úgy a házi munkát, mint a tanulást, majd tanulmányaim végeztével a munkát is. Egy meccsemen sem voltak még a szüleim,  két lány testvérem volt egy-két meccset megnézni.  Persze mindig, amikor hazaérek, kérdezik, hogy »mennyi lett az eredmény« és érdeklődnek, hogy hogy volt, bár nem igazán vannak tisztában a szabályokkal, de nagyon aranyosak” – árulta el Réka. Azt is elmondta, hogy hogyan vált belőle támadó.

Kristály Franciska, az első edzőm a kezdetektől látta bennem, hogy elöl van a helyem, de én is ott éreztem magam a legjobban, így mindig csatár pozícióban játszottam. Amikor végeztem 2014-ben a nyolcadik osztállyal és Csíkszeredában folytattam az iskolát, bár nem volt hivatalos csapat, de Tamás Attila edző nagyon szeretett volna egy szeredai lánycsapatot, így összehívott pár lányt, köztük engem is. Tartott edzéseket és ugyanúgy jártunk kisebb bajnokságokra” – emlékezett vissza játékosunk. Réka azt is elmondta, mennyiben más a játék az első-, mint a másodosztályban.

Keményebbek az ellenfelek

Mindenképp látszik, hogy azért ez már más osztály, keményebbek az ellenfelek, így mi is rövid idő alatt fel kell vegyük a tempót. Nagyobbak az elvárások is, ez érződik az edzéseken és a meccseken is. Talán a legnagyobb kihívás, hogy türelmesebbek kell legyünk magunkkal szemben, mert itt nem nyerünk minden meccset, mint a másodosztályban, de nyilván mindent megteszünk, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból”. Ez utóbbiban, természetesen teljesen biztosak vagyunk.

Rákérdeztünk arra is, vajon milyen játékosnak tartja magát Réka.

Tisztában vagyok vele, hogy még rengeteget kell fejlődnöm minden téren, hiszen a jó pap is holtig tanul. Próbálom a lehető legtöbbet megtenni. Van, amikor sikerül, van, amikor nem. De ha úgy tudok lejönni a pályáról, hogy az aznapi maximumot ki tudtam hozni magamból akkor elégedett vagyok. Aztán, hogy milyen vagyok még, mint játékos, talán a csapattársaim jobban meg tudnák mondani” – fogalmazott.

És hogy milyen helyezéssel és hány Györgyicze Réka-góllal lenne elégedett a bajnokság végén?

Mindenképp a felsőházba jutás a cél, és nagyon remélem, hogy sikerülni is fog! Én elégedett vagyok már most is, hogy sikerült betalálni. Aztán, hogy mit hoz a jövő, azt nem tudom, de bízom a jó Istenben és remélem a legjobbakat” – mondta el Réka zárszóként.HozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza