eFKások | A Ferencvárostól Tápiószecsőig, Gödöllőtől Diósgyőrig | Bemutatjuk Szász Ferencet

Az új szezon kezdete előtt a budapesti születésű Szász Ferenc vette át U16-os, elitligás együttesünk vezetését. A játékosként és szakvezetőként is gazdag pályafutást maga mögött tudó 54 éves szakember, mint edző, dolgozott a Ferencvárosnál, az MTK-nál és a Vasasnál is, legutóbb a Diósgyőr másodedzője volt.

eFKások | A Ferencvárostól Tápiószecsőig, Gödöllőtől Diósgyőrig | Bemutatjuk Szász Ferencet

A Diósgyőri VTK csapatától érkezett Szász Ferenc győzelemmel mutatkozott be az U16-os, elitligás gárdánk kispadján. A magyarországi szakemberrel a bajnokság rajtja előtt beszélgettünk.

Érdeklődésünkre, hogy honnan jött a Csíkszeredába szerződés és költözés ötlete, Szász Ferenc elmondta, hogy személyes ismeretségeken keresztül figyelt fel klubunkra, Szakál Csabát és Krecska Jánost ismerte korábbról.

"Ők vetették fel a kérdést, hogy mi lenne, ha idejönnék. Ebből a nyáron konkrét ajánlat lett és az U16-os csapat vezetőedzői pozícióját kaptam meg" – osztotta meg a szakember, aki játékosként és edzőként is megjárta a magyar labdarúgás bugyrait a megyei első osztálytól a NB2-ig. 

Farkas Endre

"Játékosként a Ferencvárosban nevelkedtem, hét éves koromtól egészen 18 éves koromig ott voltam. Nagyon komoly játékerőt képviselő csapat volt előttem, ahová bekerülni nem volt nagy esélyem. Az Albert Flórián nevével fémjelzett korosztály volt előttünk, ahol az ifiből szinte mindenki első osztályú és válogatott játékos lett. Oda nagyon nehéz volt bekerülni, így igazoltam Vácra. Akkor jutottak fel az NB1-be, a tartalékcsapatban rendszeresen szerepet kaptam, és ingázgattam a tartalék és az első csapat között" – osztotta meg a szakember, aki a váci időszakot követően a másodosztályú Gödöllőhöz került. 

"Jó döntésnek bizonyult, éveken át játszhattam a másodosztályba. Ezután jött egy kaland, amit kicsit a kiesés okozta sokknak a számlájára is írok: többen Tápiószecsőre igazoltunk. Ezt többen nem tudták hová tenni, de azt is hozzá kell tenni, hogy komoly gazdasági háttérrel rendelkezett a klub, a harmadik- és második vonalban játszottunk falusi csapatként. Talán érdemes megelíteni az Újpest és a Vasas búcsúztatását a Magyar Kupából. A nyolc közé jutásért az MTK-val játszottunk" – idézte fel Szász Ferenc.

Magyar válogatottakat neveltek ki

Az edzősködést a Grund FC-ben kezdte el idősebb Buzsáky Ákos biztatására, majd a Gödöllői Góliátnál is tevékenykedett. "Ne felejtsük el, hogy a gödöllői klubtól olyan gyerekek jöttek ki, mint például Lovrencsics Gergő és Lovrencsics Balázs, Varga Roland, Nagy Dániel, Simon Krisztián" – mutatott rá a szakember. Edzőként következtek a Vasas és a Ferencváros utánpótlás-csapatai, és egy négyéves katari munkavállalás. Katarból hazatérve az MTK-nál töltött el hét évet. Dolgozott még többek között a III. Kerületi TVE-nél is, majd következett a Diósgyőr.

"A Diósgyőri éveket ma is azt gondolom, hogy nem szabadott kihagyni, hiszen testközelből láthattam bele egy ilyen patinás klubnak az életébe. Asszisztens-edző lehettem az első csapatnál, és innen vezetett az utam ide, Csíkszeredába" – osztotta meg Szász Ferenc. 

Pozitív fogadtatás

Az első csíkszeredai tapasztalatairól elmondta, hogy meglepte az emberek pozitív gondolkodása, a kedves fogadtatás és segítőkészség, amit a klubnál tapasztalt. "Külön szeretném megemlíteni Jeremiás Zoltán nevét, aki az első perctől kezdve felkarolt. Ilyet Magyarországon nem biztos, hogy tapasztaltam volna" – emelte ki. A csapattal kapcsolatosan megosztotta, hogy sok új játékos érkezett, és a krasznai edzőtábor is segítségükre volt abban, hogy egységessé alakítsák az együttest. 

A csapattal szembeni elvárásokról is érdeklődtünk.

"Természetesen alapvető elvárás a minél jobb szereplés. Nyilván figyelembe kell vennünk, hogy gyerekekről van szó, tehetségekről, akiknek a képzése kiemelten fontos. Kimondva, kimondatlanul az alap az, hogy a felsőházba kerüljünk a bajnokságba, minél magasabb és magasabb szintre emeljük az FK Csíkszeredát" – szögezte le. 

"Megőrül" az edzéseken

A szakember elárulta azt is, hogy edzéseken igazán "meg tud őrülni". 

"Játékosként igazi kis pesti gyerek voltam, aki nem szakadt meg a tréningeken. Ez is befolyásolta a pályafutásomat, amit persze, csak idősebb koromban értettem meg. Ebből merítve még jobban át tudom adni a gyerekeknek, mi kell ahhoz, hogy magasabb szinten futballozzanak. Alkalmazkodom természetesen a klub filozófiájához is, és ahhoz igazítva finomítom a dolgaimat a csapat élén. Azt gondolom, mindezzel együtt itt Csíkszeredában eléggé szabad kezet kaphattam. A cél szentesíti az eszközt, és a lényeg, hogy minél több tehetséget adjunk, akik majd az első csapat tagjai lehetnek" – zárta beszélgetésünket Szász Ferenc.

Farkas EndreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza