eFKások | Berkeczi Emőke új szerepkörben

Az FK Csíkszereda kötelékében maradt Berkeczi Emőke, aki a mögöttünk álló szezonban hagyott fel az aktív futballal. Az új idényben a medikális részlegen vállalt munkát, valamint ő vezeti az újonnan alakult női, U17-es együttest.

eFKások | Berkeczi Emőke új szerepkörben

Tizenhat év labdarúgó-karrierrel a háta mögött új kihívásokat keresett felnőtt, női együttesünk nyáron visszavonult hátvédje, Berkeczi Emőke. Rehabilitációs terapeutaként és edzőként fogja szolgálni klubunkat a jövőben. Minderről a rábízott, U17-es, női csapat bemutatkozó edzése előtt nyilatkozott honlapunknak.

"A sérüléssel bajlódó FK-s labdarúgók felépülését, pályára való visszaállását fogom elősegíteni, kimondottam futball-specifikus gyakorlatok segítségével. Kitámasztások, ugrások, fordulások, fejelések, kapura rúgások, ilyesmi szerepel a repertoárban, amit végzek a rehabilitációs edzések során. A másik feladatom az U17-es, most alakult, női csapat felkészítése lesz vezetőedzőként" – osztotta meg velünk az egykori hátvéd.

Sikeres évek

Játékosként Emőke hét éven át Marosvásárhelyen szerepelt, majd következett négy év Székelyudvarhelyen, az utolsó három évet pedig az FK kötelékében töltötte. A volt védő két térdműtéten van túl, így elérkezettnek látta az időt a visszavonulásra. "Jöttek új játékosok, fiatalok. Én voltam a legidősebb a csapatban, jött a klubtól ez az ajánlat, és emellett döntöttem" - mondta el. Visszatekintve pályafutására kiemelkedőnek tartja a Marosvásárhelyen elért eredményeit. "Kupát nyertünk, bajnokok lettünk, bejutottunk a Bajnokok Ligájába. Ez meghatározó volt számomra, viszont Székelyudvarhelyen is második helyet értünk el, itt pedig feljutottunk az első ligába. Mindegyik csapatnál megvoltak a meghatározó pontok" – összegzett Berkeczi Emőke.

Alakul a keret

Mint megtudtuk, a kezei alatt formálódó U17-es csapat kerete ezekben a napokban, hetekben alakul ki. Vannak olyan játékosok a felnőtt együttesből, akik visszajátszhatnak, illetve az U15-ös csapatban is szerepelnek olyanok, akikre számíthat majd a jövőben az újdonsült vezetőedző. Az U17-es korosztály versenyeztetéséről még nincsenek pontos információk,valószínűleg az U15-ös Elitligához hasonlóan, területi alapon alakítanak majd ki a csoportokat. Ez is a következő hetekben fog majd végső formát ölteni, ami biztos, hogy szeptember végén kezdődik majd a pontvadászat – tájékoztatott a szakember.

Emőke már aktív játékosként is edzősködött, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia szovátai alközpontjában az U14-es, U15-ös fiúcsapatokat trenírozta, a legutóbbi időszakban pedig a legkisebb korosztályokkal foglalkozott. Az, hogy most lánycsapatot készíthet fel, szintén új kihívás számára, árulta el.

Csapattá válni

"Gyerekekről van szó, a fiúk ugyanolyan sérülékenyek lelkileg, mint a lányok, de a lányoknál mégis több az érzelgősség. A lányok nehezebben emésztik meg a pályán történteket" - mutatott rá Emőke arra a kérdésünkre, hogy mennyivel lehet más lánycsapattal foglalkozni, mint fiúkkal.

Az U17-es lányokat szeretné jó csapattá összekovácsolni, ugyanakkor az egyéni fejlődést is fontos szem előtt tartani. "Biztos nem tudunk majd minden meccset megnyerni, de fontos látnunk az egyéni fejlődést a játékosokon, és hogy megtanuljanak csapatban gondolkodni. Ha kívülről valaki ránk néz majd és azt látja, hogy igazi csapat kovácsolódott, akkor én elégedett leszek" –mutatott rá Berkeczi Emőke.

Farkas EndreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza