Értékelés | A 2022-23 évi U11-es leány SZLB szakmai összegzése

Értékelés | A 2022-23 évi U11-es leány SZLB szakmai összegzése

Harmadik alkalommal szervezte meg a Székelyföld Labdarúgó Akadémia (SZLA) a Székelyföldi Labdarúgó Bajnokság (SZLB) sorozatát. A fiúknál még zajlanak a küzdelmek, ám a lányok számára első alkalommal kiírt bajnokság véget ért. Az U11-es lánycsapatok SZLB-jét Krecska János főszervező értékelte.

A Székelyföld labdarúgó Akadémia szervezésében a fiúknál még a harmadik bajnoki küzdelmek folynak, a lányoknak azonban most első alkalommal biztosítottak versenyeztetést Székelyföldön 2022/2023-ban.

„A kiírás célja az örömforráson túl a szakszövetség által egyáltalán nem, vagy csak keveset versenyeztetett fiatal korcsoport megmérettetése, hogy átfogó képet kapjunk az alközpontjainkban pallérozódó leány tehetségekről. A lebonyolítással sietni kellett, mert a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) korosztályos bajnoki mérkőzései márciusban megkezdődnek, innentől már nem lett volna szabad hétvége. 2022 novemberében kezdtük és most február végén fejeztük be” – ismertette Krecska János.

A küzdelemsorozat számokban

A játéknapokat öt székelyföldi városban – sorrendben Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Szováta, Marosvásárhely és Csíkszereda – rendezték, minden városban két-két meccset játszottak a csapatok. Ez összesen 30 mérkőzést, azaz 900 játékpercet jelent, csapatonként pedig tíz-tíz találkozót, 300-300 játékpercben biztosított az SZLA.

Az öt játéknap 30 mérkőzésén 78 kislány focizott, 17 szakember irányításával. Összesen 141 gól született a bajnoki mérkőzéseken.

A díjkiosztón győztes a vándorkupát a dobogósok érmet és oklevelet, a helyezettek oklevelet, valamint mind a 17 edző névre szóló emléklapot kapott. Emellett díjazták az All  Stars tagjait, amely minden csapat a saját edzőjének javaslata alapján született meg. A díjakat és a Krecska János elképzelései alapján Vizi Balázs által kivitelezett emlék okleveleket az FK Csíkszereda felnőtt női első ligás meghatározó játékosai adták át, Berkeczi Emőke és Balázs Eszter, akik örömmel vállalták a felkérést.

A sorozatban a csapatokat felkészítő edzők a következők voltak: Bakos Andrea (Székelykeresztúri ESK), Beder Kincső (Sepsi OSK), Bedőházi Géza (Sepsi OSK), Bege Eszter (Jövő FC Gyergyó), Feleki Gellért (Vasas Femina FC), Fodor Tamás (Jövő FC Gyergyó), Györkovács Kriszta (Sepsi OSK), Kerekes Sándor (Marosvásárhelyi SE), Kertész Ákos (Sepsi OSK), Kopriva-Biró Enikó (Vasas Femina FC), Molnos Boglárka (Vasas Femina FC), Nagy Lóránt (Székelykeresztúri ESK), Portik Helga (FK Csíkszereda), Rokaly Attila (Jövő FC Gyergyó), Székely András (Marosvásárhelyi SE), Székely János (Vasas Femina FC), Szőcs Renáta (FK Csíkszereda).

Az All Star csapat: Bertalan Vivien (Székelykeresztúri ESK) Székely Csenge (Marosvásárhelyi SE) Sajgó Anna (Jövő FC Gyergyó) Biró Virág (Vasas Femina FC) Imre Dorka (Sepsi OSK) Bogos Anna Boróka (FK Csíkszereda)

Felbukkantak tehetségek

„Szervezőként, koordinátorként jóval többet kaptam mind szakmailag mind emberileg, mint amit előzetesen vártam. A kollégák végig nyitottak és konstruktívak voltak, ami nagyban megkönnyítette a dolgomat. Folyamatosan kommunikáltunk, egyeztettünk, ha kellett korrigáltunk. Jó volt velük dolgozni!

A színvonalról nehéz bármit is mondani, hiszen egymás között versengtünk, így összehasonlítási alapunk sem lehet. Az biztos, hogy a mezőnyben volt 12-14 kislány, aki született tehetség, és akik a fiúk között is megállják, vagy megállnák a helyüket. Aki látta a lányokat tudja, miről beszélek. Kapusposzton például a négy első csapat kislánya extra volt, és az All Stars tagjai mind valóban csillagok voltak a mezőnyben.

Mellettük azért még van jó pár név a noteszemben – például Molnos Harmat (Vasas Femina FC), Brugger Bernadett (FK Csíkszereda) – akikkel egy székelyföldi válogatottat kialakítva, akár nemzetközi szinten is parádés eredményeket tudnánk elérni, ebben biztos vagyok. És mivel a cél ez, azon leszünk, hogy ezt meg is valósítsuk. És hogy volt-e, és ha volt, mennyi értelme ennek a sorozatnak, kiírásnak? Aki szombaton ott volt a Márton Áron csarnokában, csattanós és kielégítő választ kaphatott” – foglalta össze a 2022/2023-as SZLB lánycsapatoknak kiírt küzdelmeit Krecska János, szervező.

Farkas EndreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza