Események | Győzelemmel kezdett Székelyföld

A félidőben egygólos hátrányban fordult, ám remek hajrával a maga javára fordította Székelyföld válogatottja a Chameria elleni, péntek esti CONIFA világbajnoki selejtezőt.

Események | Győzelemmel kezdett Székelyföld

A félidőben egygólos hátrányban fordult, ám remek hajrával a maga javára fordította Székelyföld válogatottja a Chameria elleni, péntek esti CONIFA világbajnoki selejtezőt.

Az FK Csíkszereda stadionja ad otthont a a Független Labdarúgó Egyesületek Szövetségének (Confederation of Independent Football Associations, röviden: CONIFA) 2024-es, kurdisztáni világbajnokságának egyik selejtező csoportjának június 30-a és július 2-a között. A Csíkszeredában első alkalommal szereplő Székelyföld mellett a dél-albániai Chameria és az olaszországi Két Szicília Királysága szerepel a kvalifikációs tornán.

Nagyszerű hangulatban és szépszámú közönség előtt lépett pályára Székelyföld válogatottja pénteken este, az FK Csíkszereda stadionjában. Az ünnepélyes megnyitó során Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Wenczel Kristóf, a Székelyföld labdarúgó Egyesület elnöke, a CONIFA alelnöke köszöntötte a megjelenteket. A csapatok székely ruhás leányok kíséretében vonultak ki a pályára, majd a két régió himnusza tette még ünnepélyesebbé az eseményt.

Több helyről érkeztek szurkolók

A találkozó remek hangulatban kezdődött, Székelyföld csapatát szép számú szurkolótábor biztatta, Sepsiszentgyörgyről, Székelyudvarhelyről is kapott erősítés a helyi Lokálpatrióták csapata. A mérkőzés mezőnyjátékkal indult, a kapuk leginkább néhány távoli kísérletet követően kerültek veszélybe. A vendégek először a 7. percben célozták meg Gyenge Szilárd kapuját, de a lapos lövés nem okozott gondot a kapuvédőnek. Az első negyed órában Magyari Szilárd, majd Simó Csongor fölé szálló próbálkozásait jegyezhettük fel. A legnagyobb lehetőség Magyari előtt adódott a 26. percben, azonban gurítása a kapus és a kapu mellett is elment. A 30. percben ennél is közelebb volt a székely csapat a gólszerzéshez, a csapatkapitány, Csürös Attila léc alá tartó 17 méteres lövését piszkálta ki Leonid Varfi.

Büntető ott, figyelmeztetés itt

Egy perc elteltével Gyenge kapujába került a labda némi öt és feles környéki kavarodás után, ám szabálytalanság előzte meg a találatot, így maradt a gól nélküli döntetlen. Egészen a 37. percig, amikor Gergely Botond a bíró szerint sérga lapot és büntetőt érően szerelte Tedi Bahollit. A büntetőt Artur Sejdini magabiztosan helyezte a kapu közepébe a balra elmozduló Gyenge mellett (0–1). A 41. percben Györgyi Arthur esett nagyot a vendégek 16-osának bal oldalánál, ám a játékvezető továbbot intett és figyelmeztette a játékost. Az első 45 percet Simó éles beadása zárta, ám Magyari hajszállal lemaradt a kapu előtt a labdáról.

Elszántan kezdte a második játékrészt az égszínkékben játszó hazai csapat, a 49. percben Simó Csongor iramodott meg a jobb oldalon, ám beadása mélyre sikerült. Két minutum elteltével Csiszer remek próbálkozását jegyezhettük fel, a jobb felső sarokra tartó lövést Leonid Varfi tornázta ki bravúrral. Az 53. percben Gyenge Szilárd mutatott be hasonlóan nagy védést a másik oldalon. Az 58. percben megszületett a várva várt székely találat. A vendégkapust becsapta egy felpattanó labda, Magyari csapott le a játékszerre és jobbról, éles szögből a kapu közepébe lőtt (1–1).

Micsoda hajrá!

Sokáig úgy tűnt, döntetlennel ér véget a mérkőzés, ám az utolsó percekben és a hosszabbításban felpörögtek az események. A 88. percben Veres Szilárd, jobb oldali szöglet után, nagy kavarodást követően közelről kotorta be a vezető találatot (2–1). A ráadás első percében Kovács Lóránt volt harcos a bal oldalon és szép találattal duplázta meg az előnyt (3–1). Az utolsó momentum a vendégeké volt, ám Artur Sejdini távoli találata csak szépségtapaszt jelentett Chameria számára.

Székelyföld győzelemmel kezdte a CONIFA világbajnoki selejtezőjét, a közönség pedig hosszan ünnepelte a fiúkat, a székely himnuszt az egész stadion felállva énekelte a győztesek tiszteletére.

A folytatásban a két vendég együttes, Chameria és Két Szicília Királysága csap össze szombaton, 19.30-tól. Székelyföld vasárnap, ugyanebben az időpontban Két Szicília Királysága ellen zárja a tornát.

CONIFA világbajnoki selejtező
Székelyföld – Chameria 3–2 (0–1)

Csíkszereda, FK stadion
Vezette: Roger Lundbäck (Svédország), asszisztensek: Zoran Ljakić és Nedeljko Rauković (Szerbia)
Gólszerzők: Magyari Szilárd (58.), Veres Szilárd (88.), Kovács Lóránt (90+1), ill. Artur Sejdini (37. és 90+6.)
Sárga lap: Szondi Botond (20.), Gergely Botond (36.), ill. Samet Gjoka (55.), Artur Sejdini (66.)
Székelyföld: Gyenge Szilárd – Csiszer Balázs, Gergely Botond, Kelemen Dávid, Vita Dániel (Dobozi Krisztián, 78.), Szondi Botond, Csürös Attila (Veres Szilárd, 69.), Simó Csongor (Göndör Alex, 69.), Györgyi Arthur (Sebestyén Botond, 69.), Kovács Lóránt, Magyari Szilárd (Balogh Szilárd, 78.) Vezetőedző: Ilyés Róbert
Chameria: Leonid Varfi – Blendi Rosaj (Florind Taku, 68.), Serdar Zagani, Donald Mehmeti, Feliks Cane Ledio Kosi (Endri Spahiu, 82.), Kevis Glesi, Tedi Baholli (Dajan Rexhmati, 68.), Samet Gjoka (Novruz Mese, 82.), Artur Sejdini Denis Balla (Klahos Zani, 56.)Vezetőedző: Adriatik Delimurati

Farkas EndreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza