Események | Megemlékezés az ünnep előestéjén

Események | Megemlékezés az ünnep előestéjén

Az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek kedden este a Márton Áron Tehetséggondozó Központ bentlakó diákjai és nevelői.

Megemlékezésre gyűltek össze a Márton Áron Tehetséggondozó Központ (MÁTK) kollégistái a március 15-i nemzeti ünnep előestéjén a Márton Áron Gimnázium kápolnájában. A forradalom kitörésének 175. évfordulóján a diákok az alkalomhoz illő prózai szövegekkel, versekkel és dalokkal készültek. A szavalatok sorát Petőfi Sándor, a forradalmi események lángszavú költőjének Erdélyben című verse nyitotta. A továbbiakban a Két ország ölelkezése című költemény gondolati síkjára, és a pesti forradalom követeléseinek 12. pontja köré épült a Szász Csilla nevelőnő vezetésével összeállított program, amely nem más, mint Unió Erdéllyel.

Elhangzottak a forradalom, Petőfi Sándor, Erdély és a székelyek kapcsolódási pontjait kiemelő dalok, versek, visszaemlékezések (például Dávid Gyula, Mikó Imre szövegei). Minden tiszteletet, megbecsülést megérdemelnek azon fiatalok, akik egy nappal az ünnep előtt öltöttek székely ruhát és ünnepi lelkületet, hogy megmutassák, nem csak március 15-én lehet hithű magyarnak lenni. Az ünnepi megemlékezés a kollégium ebédlőjében közzétett tematikus kiállítással egészült ki.

A részt vevő diákok névsora: Timár Áron, Darvas Teréz, Kele Botond, Lőrincz Csaba, Kozán Sára, Kozán Anita, Simó Edina, Ladó Karina, Bálint Anita, Lőrincz Dalma, Gergely Anett, Mihálcz Szilárd, Nagy Kinga, Domokos Márk, Urkon Karola, Kedves Anita, András Szandra, Konrád Emőke, Sipos Krisztina, Csibi Dóra, Deák Rigó Beatrix, Tamás Bernadett.
A kiállítás előkészítésében segítők: Domokos Kriszta, Orbán Amanda, Ferencz Dorottya, Bajkó Ágota nevelőnő vezetésével.

A megemlékezés a Szózat közös eléneklésével zárult. A kollégium lakói, nevelőik és az FK Csíkszereda munkatársai szerdán közösen fognak részt venni a csíkszeredai városi ünnepségen és helyezik el az emlékezés koszorúját Gál Sándor, honvéd ezredes szobránál.

Farkas EndreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza