Visszatekintő│Évértékelő Valentin Suciuval

Visszatekintő│Évértékelő Valentin Suciuval

Hetedik helyen telel második ligás csapatunk, de van esélyünk az első hat között végezni.

Valentin Suciu vezetőedzővel beszélgettünk az elmúlt időszakról, mélypontokról, feltámadásról, tervekről és szabadidőről. Mint, ismert felnőtt csapatunk öt vereséggel kezdte a 2021-2022-es bajnokságot, majd talpra állt és nagyon elkapta a fonalat, az évet is győzelemmel zárta és két pontra vagyunk az 5-6. helytől. A keret jelenleg szabadságon van januárig, ebben a pihenő időszakban kerestük meg a vezetőedzőt egy interjúra.

Hogy érzi magát?

"Egészségügyileg jól vagyok és ez a legfontosabb, illetve végre több időt tudok tölteni a családdal. Örvendek a vakációnak, mert éreztem, hogy szükségem van rá."

Év végéhez közeledve mérleget vont már?

"Két részre bontanám az évet. Nyáron voltak mozgások a stábban és a keretben is, amit elértünk a tavalyi évben, az-az akkori csapatnak köszönhető. Tavaly télen ugye távozott 6 játékos és nem jött egy se, ez megnehezítette a play-offba jutást, de főleg a rájátszást.  Két három tapasztalt játékossal lehet többet értünk volna el. Ennek ellenére örülök az ötödik helynek, főleg ha azt nézzük milyen csapatokkal küzdöttünk meg. A tavalyi idénnyel elégedettek lehetünk.

Ami a mostani idényt illeti, nyáron jól sikerült a felkészülés, biztató volt minden, a felkészülési mérkőzések is ezt mutatták. Sajnos azonban az első fordulóra nem tudtam azt a ritmust átmenteni amit a felkészülés során láttam és ezért hibásnak érzem magam. Nagyon visszahúzott az is, hogy Ivanoviciot nem tudtuk használni a bajnokság elején, mert koronavírusos lett. A többiekkel ennek ellenére meg kellett volna oldani ezt a helyzetet és talán egy pici szerencse is hiányzott. Ha, nem is nyerni, de egy döntetlent megérdemeltünk volna az öt meccs során. Sőt, én azt mondom, hogy a második fordulóban 100%-ban győzelmet érdemeltünk volna, de a birók is elvettek egy szabályos gólt. Az a meccs mentálisan nagyon visszahúzta a keretet. Ilyen se volt még, hogy hat játékosom is izomsérülést szenvedjen két meccs után. A következő három mérkőzés, gyerekes tévedéseken ment el. Ugyanakkor azt se szabad elfelejteni, hogy négy olyan csapattal játszottunk, akik most a play-off helyen állnak. A tavalyi keretnek a nagyja megmaradt ugyan, de a kezdőcsapat nagyon átalakult és mindenki fel kellett vegye a ritmust. Összességében nézve az első öt fordulóban nagyjából minden ellenünk volt. A folytatásban fontos volt, hogy a válogatott akciók miatt rengeteget tudtunk dolgozni és közben felépültek a sérültek is. Jól használtuk ki azt az időszakot. Magabiztosabbak lettünk, a játékosok is megismerték egymást és megértették mit várunk el tőlük. Nagy segítség volt Dican Feri érkezése, a tapasztalatával sokat segített nekem is, de a csapatnak is. Vele jól kiegészült a stáb és az önbizalom napról napra nőtt. A bajnokság elején sokszor egyébként úgy éreztem, hogy üres kapura se tudnánk berúgni..."

Romániában nem túl gyakori, hogy egy edzőt öt vereség után még a kispadon látunk. Az első öt forduló után sokan akarták a távozását, ennek ellenére maradt, érezte a bizalmat a vezetőség részéről?

"Felvetődött a probléma, több beszélgetésem volt a vezetőséggel és együtt orvosoltuk. Volt egy-két nap amikor én is nehezebben tudtam dolgozni, aludni se tudtam, de egy edzőnek ez a sorsa. Hogyha a vezetőség, akkor úgy döntött volna, hogy távozzak, szó nélkül álltam volna fel. De, úgy döntöttek, hogy télig nem változtatnak. Nem lehet mondani, hogy én személy szerint mélyponton lettem volna. A megoldás egyébként a válogatott szünet volt, amely sokat segített, abban az időszakban taktikai dolgokat raktunk helyre és erősítettünk."

Jelenleg két pontra vagyunk a felsőházi rájátszástól, milyen esélyt lát arra, hogy ott legyünk a legjobb hat között?

"Én az elveszített öt forduló után is gondolkoztam azon, hogy mi lenne ha elkapnánk egy olyan sorozatot, hogy nem kapunk ki. Nem gondolok a felsőházra, hanem a hátralevő három meccsre összpontosítok. Reálisan kell lássuk a dolgokat, meg kell nézni mire vagyunk képesek, az biztos hogy többet is tudunk, de ha visszaforgatjuk az időt, vannak olyan meccsek is, ahol a szerencse mellénk állt. Említhetném a Poli elleni, vagy most a legutóbbit a Ripensia ellen is. Ami, a play-offot illeti, ha a papírfomát nézzük, lenne esélyünk, de ezt a pályán is kell bizonyítani. Arra kell koncentrálni, hogy nyerjük meg a hátralevő meccseinket. Sellenberkben sem lesz könnyű nyerni, a nagy csapatok se nyertek könnyen, Dés annak ellenére, hogy újonc jó formát mutatott, Brassóban pedig biztosan lesz változás a télen."

Mennyiben alakul át a keretünk a télen?

"Ez a jövő titka. Tervben van az erősítés, de meglátjuk, hogy mi valósítható meg."

Januárig vakációt kapott a csapat, ön mivel tölti a szabadságát?

"Ilyenkor újraszoktam nézni a meccseket, elemzéseket készítek, de a családdal is sok időt fogok tölteni. Ki fogom használni ezt az időszakot."

Köszönöm a beszélgetést áldott ünnepeket kívánok!

"Én is köszönöm és mindenkinek áldott ünnepeket kívánok."

Szép ZoltánHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza