Interjú | Bemutatjuk új szakmai igazgatónkat

Interjú | Bemutatjuk új szakmai igazgatónkat

Klubunk hétfőn megegyezett László Csabával, aki e naptól kezdve szakmai igazgatóként fogja segíteni az FK csapatainak munkáját. A komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakember örömmel fogadta a klub felkérését és bízik abban, hogy szakmai tanácsaival, meglátásaival hozzá tud járulni az FK Csíkszereda csapatainak eredményességéhez. László Csaba megbízása a 2022/2023-as szezon végéig szól hosszabbítási lehetőséggel. Kinevezését követően válaszolt kérdéseinkre.

Hogyan történt a kapcsolatfelvétel klubunk és Ön között? Milyen helyzetben találta szakmai az FK Csíkszereda ajánlata?

Nem titok, hogy miután Indiában befejeztem a munkát, volt két belga klub, amelyekkel komolyan tárgyaltam. Ezek különböző okokból nem realizálódtak. Voltak ezen kívül olyan lehetőségek, amikre úgy tekintettem, hogy nem azok, amiket én szeretnék. Azt gondoltam, inkább várok egy olyan feladatra, amiről úgy érzem, megfelel számomra. Egészen véletlenül, egy beszélgetésen szóba került, hogy mi lenne, ha… Ebből lett az, ami van most. Azt mondtam magamban, hogy ez egy izgalmas történet lehet. Remélem, pozitív irányban fogjuk ezt az egészet elmozdítani és eredményesek leszünk együtt!

Pontosan milyen feladatot fog ellátni klubunknál?

Szakmai igazgatónak kértek fel és én örömmel fogadtam el ezt a lehetőséget. Azt gondolom, jól fogunk együtt dolgozni. A lényeg: ahogyan a klub eddig haladt előre, továbbra is töretlen legyen ez a haladás. Úgy érzem, hogy mint olyan székely gyerek, akinek van tapasztalata, ezt tovább tudom adni. Örülök, hogy itt tudok dolgozni és ezt a tapasztalatot tovább tudom adni az itteni edzőknek és egyáltalán a klubnak.

Magyarország, Skócia, Belgium, Uganda, Litvánia is szerepelt az eddigi állomáshelyei között, most pedig újra szülőföldjén, Székelyföldön vállal munkát. Milyen érzésekkel érkezik haza?

Mindig felemelő, itt születtem nem is olyan messze, Székelyudvarhelyen. Soha nem szakadtam el a szülőföldemtől, már csak azért sem, mert a szüleim itt élnek és minden évben sokat vagyok itthon. Szeretem a Székelyföldet, és ha az ember hosszú utat tesz meg a szülőföldjén kívül a világban és az ott szerzett tapasztalatokat haza tudja hozni és tovább tudja adni, ez nagyon fontos dolog. Az én számomra azért fontos, mert éltem azzal a lehetőséggel, hogy lássak, tanuljak, hogy ebben a sportban eredményesen tudjak dolgozni. Örvendetes, hogy Székelyföldön létezik egy ilyen klub, mint az FK Csíkszereda. Itt nagyon sok fiatal nevelkedik és ezeknek a fiatalok megkapják a lehetőséget, hogy más impulzusok is érjék őket.

Németországban szocializálódtam a futballban

Hogyan vált Önből edző?

Nagyon fontosnak tartom, hogy négy és fél évet dolgoztam a Borussia Mönchengladbachnál ifjúsági edzőként. Igazából ott kezdődött az edzői pályafutásom, majd elvégeztem a kölni főiskolát. Lényegében Németországban szocializálódtam a futballban. Bár itthon kezdtem futballozni, de Németországban szereztem meg az edzői papírokat. Azt gondolom, elég kevesen vannak a mi régiónkból, de még Magyarországon is, akik a kölni főiskolát el tudták végezni.

Olyan magyar edző vagyok, aki három kontinensen is dolgozott, nem is tudom, létezik-e jelenleg másik ilyen. Dolgoztam Ázsiában, Európában, Afrikában, kétszer voltam szövetségi kapitány, dolgoztam szövetségi edzőként a magyar válogatottnál Lothar Matthäusszal, dolgoztam Magyarországon a Ferencvárosnál, az MTK-nál. Voltam Dunaszerdahelyen, Skóciában a Heartsnél és a Dundee Unitednél, de ne hagyjam ki a Charleroi-t sem Belgiumban. Szövetségi kapitány voltam Ugandában és Litvániában. Itthon, Erdélyben megfordultam a Sepsi OSK-nál, úgyhogy nem ismeretlen számomra a romániai futball, az itteni futball-közeg sem.

Fotó: Vizi Balázs

Milyen konkrét célokat fogalmaztak meg a megbeszélések során az FK klubvezetésével?

Én úgy tartom, mindegy, hogy éppen hol dolgozom, a legmagasabb célokat kell kitűzni. Azt gondolom, hogy ha a célokról beszélünk, nagyon fontos lenne a klubnak, hogy az első csapat a legmagasabb osztályban tudjon játszani. A másik fontos dolog, hogy minél több tehetséges gyerek vigye a klub hírnevét tovább kész játékosként. Ha ez lehetséges, akkor az első osztályban, a klub színeiben, esetleg pedig más csapatokban. Ez jó lehetőség lenne a klubnak, mindegy, melyik országról beszélünk, ahová elkerülhetnek innen futballisták. Az FK Csíkszereda elért egy olyan szintet az ifjúsági programban, hogy Romániában kiemelkedő eredményeket tud felmutatni és a követező lépést kellene most meglépni. Ez olyan kihívás, ami számomra és a klub számára is lehetőség arra, hogy akár az országhatáron is kívül lépjünk egyet.

A fiatalokban van a jövő

A felnőtt csapattól a legkisebbekig kell átlátnia az FK-nál folyó szakmai munkát. Milyen elvek mentén fogja végezni a munkáját?

Azt gondolom, egy klubnak kell legyen alap filozófiája és ehhez kell keresniük olyan szakembereket, akik ezt tovább tudják vinni és tudják hozni azt a pluszt, ami a fejlődéshez szükséges. Ha végignézzük az edzői pályafutásomat, lehet látni, hogy mindig szívesen nyúltam hozzá a kevésbé ismert játékosokhoz. Az FK-nál az alapot éppen a fiatalok labdarúgása jelenti. Nem úgy kezdődött az itteni történet, hogy először volt egy felnőtt csapat, amelyik nagy sikereket ért el és köré építették az ifjúsági csapatokat, hanem éppen fordítva történt.  A filozófia, hogy a fiatalokban van a jövő, ez él az én fejemben is.

Mi szükséges ahhoz, hogy az utánpótlás szinten eredményes játékosok felnőtt szinten is megállják a helyüket?

Sok olyan játékossal találkoztam, akikben megvolt a tehetség, de valami plusz hiányzott. Én azt szoktam mondani, hogy ez a plusz a munka és az alázat. Abból indulok ki, hogy ha valakiben van 40 százalék tehetség és 60 százalék alázat és akarat, akkor lesz belőle labdarúgó. De ha valakiben 70 százalék tehetség van és hiányzik a 30 százalék alázat és munka, abból nem lesz futballista a legmagasabb szinten. A tehetség ugyanis egymagában nem elég.

Én nem használom azt a kifejezést, hogy „keményen dolgozunk”. Igazából nem keményen kell dolgozni, hanem tudatosan, arra fókuszálva, amit el akarunk érni. Gyerekeknél különösen sokat kell arra figyelni, hogy csiszoljuk az öntudatukat és minden olyan dolgot, ami arra vezeti rá őket, hogy a legmagasabb szinten is meg tudják állni a helyüket.

Mindig olyan gyerekeket kerestem, akikben megvan az, amit én nem tudok átadni, megtanítani. Gondolok a gyorsaságra, a karakterre, a karizmára, a vagányságra, bátorságra. Ezt nem tudom megtanítani, csak jobbá tudom tenni. Fontos, hogy az edzésmódszereket nap, mint nap testre szabottan alkalmazzuk és az adottságokat tovább csiszoljuk és tanítsuk meg, mindebből hogyan lehet kihozni a legjobbat.

László Csaba 1964. február 13-án született Székelyudvarhelyen. Játékosként középpályás poszton szerepelt szülővárosában a Székelyudvarhelyi Haladás (Progresul) csapatában, majd a Székelykeresztúri Egyesülésnél (Unirea). Később megfordult Magyarországon a Volán FC, valamint a Budapesti VSC és Nyugat-Németországban a Bayer 05 Uerdingen, csapatában, 27 évesen egy súlyos sérülés miatt visszavonult. Edzői pályafutását Németországban kezdte, a BW Kerpen, a Tus Grevenbroich és a Borussia Mönchengladbach csapatánál is dolgozott. 2004 januárjától Lothar Matthäus munkáját segítette a magyar válogatott mellett, majd a Ferencváros vezetőedzője lett. 2005-ben az év magyar edzőjének választották. Az ugandai válogatott élére 2006-ban került, a 181. helyről a 91-re vezette az afrikai válogatottat a FIFA rangsorában egy év alatt. 2008. július 11- én nevezték ki a skót Hearts csapatának menedzserévé. Az első szezonban a skót Premier League harmadik helyére vezette a gárdát és az Európa Liga kvalifikációjába jutottak. 2008/2009-ben az év menedzserévé választották Skóciában. 2010. szeptember 23-án lett a belga Sporting de Charleroi edzője, 2012-ben pedig kinevezték a litván válogatott élére. Később dolgozott az MTK-nál, a Dunaszerdahely csapatánál, ismét Skóciában a Dundee United FC-nél, majd 16 mérkőzésen irányította a Sepsi OSK-t is. Legutóbb, a 2020/2021-es szezonban vállalt vezetőedzői feladatot az indiai Szuper Ligában szereplő Chennaiyin FC-nél.

Farkas EndreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza