Tegnap délben birtokba vették a Gyergyószentmiklósi Jövő kisfocisai a Székelyföld Labdarúgó Akadémia legújabb műfüves pályáját.

A szabványméretű, világítással is felszerelt, valamint lelátóval ellátott pálya a lehető legszebb ajándék, hisz épp idén van száz éve annak, hogy megalakult az első gyergyószentmiklósi labdarúgó csapat. A Székelyföld Labdarúgó Akadémiát működtető FK Csíkszereda a múlt évben kezdte el az építkezést az önkormányzat által erre felajánlott telken, és a 350 ezer euróból megvalósult létesítmény gazdája alközpontunk a Jövő FC lesz.

Szondy Zoltán az akadémia elnöke hangsúlyozta: a pálya, vagy bármilyen létesítmény bármennyire csillogó is legyen, önmagában semmit sem ér. Felidézte, hogy a spanyolországi látogatása során maga is látta, hogy az FC Barcelona és az Espanyol utánpótlásához tartozó gyerekek hasonló, de már elnyűtt pályákon tartják az edzéseiket. Az ott zajló munka minősége az, ami döntően meghatározza a fejlődés lehetőségeit. Ilyen munkát kívánt a gyergyói fiataloknak, majd azt is elmondta, hogy innentől kezdve az edzőkön, gyermekeken és szülőkön múlik minden.

A magyar kormány képviseletében Tóth László főkonzul hangsúlyozta, hogy a jelenlegi magyar kormány az utóbbi tíz évben rengeteget tett azért, hogy a magyar sport magas szinten hozzon eredményeket, úgy Magyarországon, mint a határon túli magyar területeken és a sport különösen fontos a nemzeti öntudat megőrzése, megerősítése szempontjából is – tette hozzá a csíkszeredai főkonzul.

A szalagvágást követően a Gyergyószentmiklósi Jövő FC és az FK Csíkszereda U12-es csapatainak mérkőzésével a kisgyerekek is birtokba vették a pályát.