Női Liga 1 | Bemutatjuk új vezetőedzőnket

Női Liga 1 | Bemutatjuk új vezetőedzőnket

Új vezetőedzővel folytatja munkáját első osztályú, felnőtt női csapatunk. A Liga 2-es férficsapat mellett másodedzői feladatokat kapó Albu László helyét, a budapesti Vasas Kubala Akadémiától érkezett Kollár Péter vette át. A 36 éves szakemberrel kinevezését követően ültünk le beszélgetni.

Ahogyan arról beszámoltunk, változások történtek klubunk másodosztályban szereplő, felnőtt férfi csapatának szakmai stábjában. A vezetőedzői pozíciót, a távozó Werner Bürger helyett Ilyés Róbert vette át, aki másodedzőként Bajkó Barna mellett Albu Lászlóra is számít. Az FK felnőtt női csapatát az alapításától kezdve edző Albu László a Magyarországról érkezett Kollár Péternek adta át a stafétabotot. A hétvégi, Székelyudvarhelyi Vasas Femina FC elleni székely csúcsrangadóra már az új vezetőedző irányításával készülnek a lányok.  

Kollár Péter Budapesten született, Hatvanban él, labdarúgó- és edzői pályafutását is a Heves-megyei településen kezdte. A szakember 13 éve edzősködik, amiből hét évet töltött az FC Hatvan kötelékében, egyet az Eger SE-nél és hármat a Vasas Kubala Akadémián.

"Hét éve kezdtem el a női labdarúgással foglalkozni. Hatvanban volt egy kezdeményezés, hogy szeretnének női focival foglalkozni. A környékbeli településekre, illetve a helyi lányokra alapozva összehoztunk egy Magyarországon egyedülálló női alközpontot, 150 lányt sikerült bevonnunk. Így kezdődött a lányfocival a kapcsolatom” – idézte fel Kollár Péter. Mint hozzátette: kihívásnak tekintette ezt a feladatot és a mai napig is így gondol a női futballra. A lányokkal párhuzamosan mindig dolgozott fiúcsapatok mellett is. Folyamatosan lépkedett fentebb a ranglétrán edzőként, és sorban szerezte meg a megfelelő edzői képesítéseket UEFA A-licencig. Emellett sportmenedzseri képzésen is részt vett a Magyar Labdarúgó Szövetség szervezésében.

Fotók: Farkas Endre

"Hatvan után Egerben is hasonló szerepkörben tevékenykedtem, ezután hívtak föl a Vasastól, hogy ők is szeretnének komolyabban foglalkozni a lány-labdarúgással. Akkor 35-40 lány focizott az egyesületnél. Most, amikor a váltás mellett döntöttem, pedig már 120. Az összes lánycsapatunk a dobogón volt, eredményességben is megmutatkozott tehát a munkánk és mindezt két és fél év alatt sikerült elérni” – osztotta meg a szakember.

A stáb marad

Péter több, Csíkszeredában dolgozó edzőkollégájával tartotta a kapcsolatot, így kereste meg Dusinszki Zoltán, szakmai igazgató. „Gyorsan közös nevezőre jutottunk, megegyeztünk és elvállaltam ezt a tevékenységet. Szerettem volna kipróbálni magam ezen az akadémián, megnézni, hogyan is néz ki egy más futballkultúra, egy más közeg” – mondta el. A szakember a következő fél évben az első osztályú női csapat vezetőedzői posztját fogja betölteni. Munkáját, elődjéhez hasonlóan, a Gál Ervin, Tőke Szilárd, Ferencz Levente által alkotott szakmai stábbal fogja végezni.

Az első, Csíkszeredában töltött napok tapasztalatairól Kollár Péter elmondta, megkönnyítette a helyzetét, hogy Csíkszeredában „mindenki magyarul beszél”.  Hozzáfűzte, hogy Csíkszereda véleménye szerint szép település, látványos a környék és az akadémiánál is remek körülményekkel találkozott. „Nagyon szépen ki van épülve minden, jó pályák vannak. Összeismerkedtem az edzőkollégákkal, kedvesen fogadtak, gyorsan kialakultak a kapcsolatok” – mondta az itt töltött napokról.

Csúcsrangadó következik

Péter vasárnap, a Vasas Femina elleni székely rangadón fog bemutatkozni a kispadon. „Egyelőre a lányok feltérképezését tűztem ki első körben célul, illetve próbálok egy kicsit mentálisan rájuk hatni, hogy a gondolataikat a labdarúgás köré próbálják meg fonni. Így némileg kevesebb idő jutott például a Székelyudvarhely feltérképezésére, de az én edzői hitvallásom úgyis az, hogy az ellenfélnek kell alkalmazkodnia hozzánk. Kevés időnk van a hétvégi meccsig, de vannak bizonyos elveim, amiket a pályán is viszont szeretnék már látni. Ami biztos, hogy szeretnénk győzni. Az, hogy tudunk-e sikert kovácsolni, a lányokon is múlik” – foglalta össze Kollár Péter, felnőtt női csapatunk új szakvezetője.

Farkas EndreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza