Női Liga 1 | Nyolc csapat indul az élvonalban

Változik a női élvonalbeli bajnokság és a Románia Kupa lebonyolítása. Licenc-problémák és visszalépések miatt mindössze nyolc csapat alkotja a női Liga 1 mezőnyét.

Női Liga 1 | Nyolc csapat indul az élvonalban

Változik a női élvonalbeli bajnokság és a Románia Kupa lebonyolítása. Licenc-problémák és visszalépések miatt mindössze nyolc csapat alkotja a női Liga 1 mezőnyét.

Az előző szezonban látott 12 együttes helyett csupán nyolc csapattal indult a női Liga 1 2023/2024-es szezonja. A kieső Galaci Universitatea és Bukaresti Fair Play mellett a Nagybánya és az Arad licencproblémák miatt nem kapott indulási jogot, míg a Székelyudvarhelyi Vasas Femina úgy döntött, hogy a másodosztályban indul. A kupagyőztes, Bukaresti Carmen a hétvégén dobta be a törölközőt. A mérkőzéseit korábbanGiurgiuban játszó alakulat közösségi oldalán számolt be arról, hogy nem folytatja a működését.

A megmaradt hat csapathoz csatlakozott az újonc Besztercei Gloria és a Konctancai Farul. Így a következő csapatok alkotják a Liga 1 mezőnyét: Banat Girls, Marosvásárhelyi SE, Kolozsvári Universitatea, FK Csíkszereda, CSM Alexandria, Konstancai Farul, Besztercei Gloria, Temesvári Politehnica.

A Román Labdarúgó-szövetség versenybizottsága átalakította a bajnoki küzdelmeket és a kupaküzdelmek lebonyolítását is. A bajnokságban résztvevő nyolc csapat körmérkőzést vív az alapszakaszban, így összesen 14 mérkőzést rendeznek csapatonként. Az alapszakasz végén az első négy helyezett csapat jut a felsőházi rájátszásba, az utolsó négy helyezett pedig a play-outba. Mind a play-off, mind a play-out során oda-vissza kört játszanak az együttesek, így a 2023/2024-es szezonban összesen 26 mérkőzés jut a résztvevőknek. A kiesők kiléte osztályozó mérkőzéseken fog eldőlni. A Liga 2 két csoportjának győztesei fognak selejtezni a Liga 1. 7-8. helyezettjeivel. Jó hír a szurkolóknak, hogy minden fordulóból két mérkőzést fog közvetíteni a szövetség online felülete (frf.tv), illetve a PRO Arena televízió.

Új lebonyolítás a kupában

A Románia Kupában 46 csapat fog indulni, a nyolc első osztályú mellett a második vonal és a harmadosztály is 19-19 csapatot indíthat. Az első fordulóban 12 harmadosztályú csapat indul. A második körben a hat párharc-győzteshez csatlakozik a fennmaradó hét Liga 3-as együttes és a másodosztály 19 csapata. A 16 együttes párharcából továbbjutó nyolc gárdát újra összesorsolják. A továbbjutó négy csapathoz a harmadik fordulóban csatlakozik a nyolc élvonalbeli klub. Újdonság, hogy ezúttal ebben a szakaszban csoport-küzdelmeket szerveznek.

A 12 csapatot három, négycsapatos csoportba sorolják majd, az élvonal előző szezonjának legjobbjai az A-jelű négyesbe kapnak besorolást. A körmérkőzések után az A csoport első két helyezettje és a B és C csoport első helyezettje jut az elődöntőbe. A mérkőzéseket az előző szezonban jobb helyen végzett csapat pályáján játsszák. A döntőben, értelemszerűen, az elődöntők győztesei csapnak össze. 

Itthon a csapat

Vasárnap hazatért felnőtt női együttesünk a felcsúti edzőtáborból. Kollár Péter tanítványai ezen a héten hazai környezetben készülnek tovább a bajnoki rajtra. A tervek szerint szombaton, a Kolozsvári Universitatea ellen fognak edzőmeccset játszani a lányok Marosvásárhelyen.

Farkas EndreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza