Női Liga 1 | Temesváron kezdjük a bajnokságot

Pénteken délben kisorsolták a női első osztályú bajnokság menetrendjét, Kollár Péter tanítványai idegenben, a Temesvári Politehnica otthonában kezdik a pontvadászatot.

Női Liga 1 | Temesváron kezdjük a bajnokságot

Pénteken délben a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) bukaresti székházában kisorsolták a 2023/2024-es női első osztályú bajnokság menetrendjét. A Női Liga 1-ben augusztus 27-én indul útjára a labda, Antal Anitáék Temesvárra utaznak az első fordulóban.

Az előző bajnoki kiírás ezüstérmese, a Temesvári Politehnica otthonában kezdi meg bajnoki szereplését az FK Csíkszereda alaposan átalakított, felnőtt női együttese. A bánságiak veretlenül nyerték meg a 2022/2023-as bajnokság alapszakaszát, a rájátszásban azonban becsúszott két vereség és egy döntetlen, így meg kellett elégedniük a dobogó második fokával.

Az elmúlt szezonban az alapszakasz során itthon játszottunk a Polival és nagyarányú vereséget szenvedtünk. A felsőházi rájátszásban, idegenben két góllal, hazai pályán újra hét találattal bizonyultak jobbnak a lila-fehérek. A FRF által közzétett menetrend szerint augusztus 27-én, 11 órától játszunk Temesváron. Hazai pályán a második játéknapon, szeptember 3-án mutatkozhatunk be, a Banat Girls ellen.

A teljes menetrend megtalálható a labdarúgó szövetség oldalán.

Így zajlik majd a bajnokság

A Román Labdarúgó-szövetség versenybizottsága átalakította a bajnoki küzdelmeket és a kupaküzdelmek lebonyolítását. A bajnokságban résztvevő nyolc csapat körmérkőzést vív az alapszakaszban, így összesen 14 mérkőzést rendeznek csapatonként. Az alapszakasz végén az első négy helyezett csapat jut a felsőházi rájátszásba, az utolsó négy helyezett pedig a play-outba. Mind a play-off, mind a play-out során oda-vissza kört játszanak az együttesek, így a 2023/2024-es szezonban összesen 26 mérkőzés jut a résztvevőknek. A kiesők kiléte osztályozó mérkőzéseken fog eldőlni. A Liga 2 két csoportjának győztesei fognak selejtezni a Liga 1. 7-8. helyezettjeivel. Jó hír a szurkolóknak, hogy minden fordulóból két mérkőzést fog közvetíteni a szövetség online felülete (frf.tv), illetve a PRO Arena televízió.

Új lebonyolítás a kupában

A Románia Kupában 46 csapat fog indulni, a nyolc első osztályú mellett a második vonal és a harmadosztály is 19-19 csapatot indíthat. Az első fordulóban 12 harmadosztályú csapat indul. A második körben a hat párharc-győzteshez csatlakozik a fennmaradó hét Liga 3-as együttes és a másodosztály 19 csapata. A 32, majd a 16 együttes párharcából továbbjutó nyolc gárdát újra összesorsolják. A továbbjutó négy csapathoz a harmadik fordulóban csatlakozik a nyolc élvonalbeli klub. Újdonság, hogy ezúttal ebben a szakaszban csoport-küzdelmeket szerveznek.

A 12 csapatot három, négycsapatos csoportba sorolják majd, az élvonal előző szezonjának legjobbjai az A-jelű négyesbe kapnak besorolást. A körmérkőzések után az A csoport első két helyezettje és a B és C csoport első helyezettje jut az elődöntőbe. A mérkőzéseket az előző szezonban jobb helyen végzett csapat pályáján játsszák. A döntőben, értelemszerűen, az elődöntők győztesei csapnak össze. 

Újabb edzőmeccs következik

Kollár Péter tanítványai ezen a héten hazai környezetben készültek tovább a bajnoki rajtra. A csapat szombaton, a Kolozsvári Universitatea ellen fog edzőmeccset játszani Marosvásárhelyen.

Farkas Endre

 HozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza