PP 120│A pártfőtitkár és a kupabúcsú

​​​​​​​Palackposta rovatunkban az elmúlt 120 év egy-egy emlékezetes villanására tekintünk vissza. Ezúttal azt a napot idézzük fel, amikor Nicolae Ceaușecu elvtárs és helyi Bányász futballcsapata is Csíkszeredában szerepelt.

PP 120│A pártfőtitkár és a kupabúcsú

Palackposta rovatunkban az elmúlt 120 év egy-egy emlékezetes villanására tekintünk vissza. Ezúttal azt a napot idézzük fel, amikor Nicolae Ceaușecu elvtárs és helyi Bányász futballcsapata is Csíkszeredában szerepelt.

Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

A C-osztályban frissen feljutott Bányász háza táján, a nyár igencsak mozgalmasra sikeredett. A játékoskeret óhatatlan bővítése mellett, az anyagi háttér szélesítése is komoly kihívást jelentett. Két kapus és nyolc mezőnyjátékos érkezett. A pénzforrások biztosítása érdekében, a helyipari vállalatok – Hargita néven – új sportegyesületet alapítottak. A 24 fős keret július 15-én Ladó Dénes irányításával kezdte a felkészülést, majd július 26-tól a vezetőedzői szerepet Jónás Béla vette át. Az erőnléti edzések és technikai-taktikai felkészítés mellett, a csapat hetente két felkészülési mérkőzésen is pályára lépett.

Az új idény első komoly erőpróbáját a kupaszereplés jelentetette. Augusztus közepén – miközben a helyieket Nicolae Ceaușescu elvtárs Hargita megyei munkalátogatása foglalkoztatta – a Bányász a Kézdivásárhelyi Fások együttesét fogadta. Az összecsapás kiemelt jelentőséggel bírt, hiszen egy évvel korábban a helyi gárdát épp a kézdiszékiek ütötték el, kettős győzelemmel, a C-osztályba jutástól.

A pártfőtitkár térségi szemléjének utolsó állomása Csíkszereda volt és ennek során azt a helyet is megtekintette ahová – amint a Sepsiszentgyörgyön megjelenő Megyei Tükör írta – „gépgyártóiparunk egyik fontos objektumát, az 1974-ben beinduló gépkocsi- és traktor-pótalkatrész-gyárat telepítik”. Sporttörténeti szempontból fontos utalás, hiszen 1978 őszétől, kilenc idényen át a csíkszeredai labdarúgás elsőszámú csapata Traktor név alatt vitézkedett. De erről majd a maga idejében.

A Nicolae Ceaușescu látogatásáról még annyit, hogy ekkor avatták fel a megyei korház, Nagy Laji-dombjára felhúzott új, impozáns épületét és a korábban Vlahicát, Székelyudvarhelyt, Székelykeresztúrt, Maroshévízt, Gyergyószentmiklóst és Balánbányát érintő pártfőtitkári körút a Hargita megyei dolgozók megyei pártbizottság székhelye előtt tartott nagygyűlésével ért véget. A fiatalabb generációk kedvéért tesszük hozzá, hogy a megyei pártbizottság akkori székhelyében ma Csíkszereda Polgármesteri Hivatala működik.

archív

A Bányászon a legjelentősebb pártvezető sem segített. Nincs ugyan ok-okozati összefüggés, de tény, hogy Nicolae Ceaușescu Hargita megyei látogatása és a helyi csapat kupaszereplése ugyanaznap ért véget.

1971. augusztus 15. Románia Szocialista Köztársaság Kupa
Csíkszeredai Bányász – Kézdivásárhelyi Fások 0:2 (0:0)

Csíkszereda, 300 néző
Gólszerzők: Szabó II, Kelemen

Bányász: Császár Károly – kapus, Tőke András, Tankó, Kopacz József – hátvédek, Șerb Ioan, Biró József – középpályások, Keresztes „Didi” Albert, Lukács Tibor – csatárok 
Megjegyzés: Sajnos a pályára lépő további játékosok kiléte egyelőre nem ismert.

„A hazai együttes minden kritikán alul játszott. A csapatban jelen pillanatban sem létezik egy kiforrott játékstílus, játékfelfogás. A védelem valóságos átjáróházat jelentett a vendégcsapat csatárai számára, s sok esetben csak a szerencse mentette meg Császár kapuját az újabb góloktól” – összegezte a látottakat a meccs krónikása. A Hargita hasábjain megjelent sorok, a közelgő C-osztályos szerepléssel kapcsolatosan, nem sok jót vetítettek előre.HozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza