PP 120│Amikor a kupa hazatért

Palackposta rovatunkban az elmúlt 120 év egy-egy emlékezetes villanására tekintünk vissza. Ezúttal, azt napot idézzük meg, amikor a kupa hazatért.

PP 120│Amikor a kupa hazatért

Palackposta rovatunkban az elmúlt 120 év egy-egy emlékezetes villanására tekintünk vissza. Ezúttal, azt napot idézzük meg, amikor a kupa hazatért.

Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

A Hargita-kupa első kiírására 1975. október 14-15-én került sor. A megyei testnevelési és sporttanács által életre hívott vetélkedőhöz az alkalmat, a hargitai labdarúgás – derült égből villámcsapás módjára megünnepelt – 55. évfordulója szolgáltatta. A múlt effajta megidézése, több kérdést is felvethetett volna, de akkoriban ellenjavallott volt kérdezni. A kockázatok és mellékhatások elkerülése végett.

Azt azért halkan hadd tegyük hozzá, hogy az 55. évforduló ünneplése, finoman fogalmazva, rendhagyónak számított. Különösen, hogy öt évvel korábban, az ötvenedikről nem sok szó sem esett. Visszagondolva, a dolog sehogy sem stimmelt, hiszen a térségben a futballélet 1904-ben szökkent szárba, Hargita megye meg 1968-ban alakult.

Történelemhamísítás napi szinten

Az egyre erősödő nacionalizmus közepette, a hetvenes években a történelemhamísítás napi szinten zajlott. Az országosan bejáratott modellek alapján, a potentátok helyi szinten is kényük-kedvük szerint játszadoztak a kontinuitás, illetve diszkontinuitás-elméletekkel. Ahhoz, hogy a labdarúgás itteni meghonosodása az impériumváltás közvetlen következményének tűnhessen, a sportkorifeusok röpke tizenhat évet tagadtak le. Ettől eltekintve, a kezdeményezés dicséretes, különösen, hogy az alkalomra kiadott „A hargitai labdarúgás ötvenötödik tavasza” című kiadvány, az egyetlen, amely ebben a korszakban megjelent.

A Hargita-kupa elsőnek szánt kiadására, Székelyudvarhelyen került sor. Bár a megyei testnevelési és sporttanács az új vetélkedőt a megye városait és falvait lázba hozó versenysorozatként képzelte el, az első kiírását mindössze két napba sűrítette és kizárólag a C-osztályos csapatokat hívta meg.

Meglepetés-eredmények

Mindkét elődöntő meglepetéssel zárult. A C-osztályban öt forduló után éllovas helyi Haladás a Bányásztól kapott ki (0:2), a Csíkszeredai SE pedig a Jövőt kárára lépett tovább. A rendes játékidőben nem bírtak egymással a csapatok és a szétlövést az SE játékosai bírták jobban idegekkel (5:3).

Másnap, október 15-én, a vigaszmeccsen: Székelyudvarhelyi Haladás – Gyergyószentmiklósi Jövő 4:0 (0:0), a Hargita-kupa döntőjében pedig: Csíkszeredai SE – Balánbányai Bányász 4:1 (2:0). A díjazásra, a részt vevő négy csapat jelenlétében, közvetlenül a döntő után került sor. A csíkszeredai, szentegyházi és gyergyószentmiklósi mesterek alkotta serleget, a megyei testnevelési és sporttanács nevében, Balázs Sándor adta át. A Hargita-kupa, a Hargitán átkelve, hazatért. Oda, ahol a Székelyföld labdarúgásának története indult, 71 évvel, három hónappal és két héttel korábban, az Úr 1904. esztendejében.

Csíkszereda, 2024. március 19.HozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza