PP120│A IUPS a legjobb 32 között

Palackposta rovatunkban az elmúlt 120 év egy-egy emlékezetes villanására tekintünk vissza.

PP120│A IUPS a legjobb 32 között

A IUPS 1976. szeptemberben (Balázs Árpád tulajdona)

Palackposta rovatunkban az elmúlt 120 év egy-egy emlékezetes villanására tekintünk vissza. Ezúttal, Csíkszeredai IUPS menetelésére az 1976/77-es Románia Kupa kiírásában. A megyei bajnokságban játszó csapat jelentős bravúrt végrehajtva, a legjobb 32 közé jutott.

Szerző: Ráduly Róbert Kálmán

A csíkszeredai gárda, augusztus 22. és november 17. között, öt nála magasabb osztályban játszó ellenfelet búcsúztatott. Sorrendben a Szecselevárosi Precíziát (a település 1990 után ismét Négyfalu), a Gyergyószentmiklósi Jövőt, a Székelyudvarhelyi Haladást, a Besztercei Gloriat és a Medgyesi Gazmetant. Az 1977 november végén a Románia-kupa küzdelemben, az alacsonyabb osztályokból csak tizennégy csapat maradt állva. Köztük nem volt egyetlen székelyföldi sem.

A következő körben már az A-osztályos nagyágyúk is bekapcsolódtak. Az urnába kerülő 32 név között ott volt a pillanatnyi éllovas Dinamo mellett, az Aradi UTA, a Temesvári Politechnika vagy éppen a Steaua. Nem volt kiemelt urna, így a november 23-án délben megejtett sorsoláson a IUPS a B-osztályos Bukaresti Metalul gárdájával, példának okáért, a Dinamo a Steauaval került párba.

A tizenhatod-döntőben a bukarestiek pragmatizmusa érvényesült. A hosszabbítás huszonnyolcadik percében kapott góllal, a Csíkszeredai IUPS elbúcsúzott a kupasorozattól.

 

1976. december 8. 13:00 óra. Csíkszereda
Románia-kupa 1976/77. Tizenhatod-döntő. Több, mint 4.000 néző.
Csíkszeredai IUPS – Bukaresti Metalul 0:1 (0:0, 0:0, 0:1) Vezette: Braun C. (Brassó)

Gólszerző: Iancu (99. p). Kiállítva: Bîrlă (118. p)
IUPS: Tache Ioan — Antal Csaba, Pascu Costin, Fekete Gyula (Balázs Árpád, 46), Sorlea Aurel — Kopacz József, Antal Tamás (Prună Cătălin, 67), Ferencz János— Haţegan Ioan, Dragomir Ioan, Bîrlă Dumitru. Edző: Ladó Dénes
Metalul: Iordan — Gavrilă, Nedelcu, Nica, Năstase — Marincel, Iancu, Georgescu — Giugiumică, Prodan, Sandu (Tăbîrcă, 46, helyette: Omer, 49)

 

Nem mellékesen a Metalul az elődöntőig jutott. A nyolcaddöntőben a Pitesti FC Argeșt, az elődöntőben pedig a Resicabányát söpörte el az útból. Végül, 1977. június 15-én, a Bukaresti Steaua állta útját. Bár a legjobb négy között három bukaresti gárda volt, a Románia-kupát az Universitatea Craiova hódította el.

A Románia Kupa 1976/77-es kiírásában, a Csíkszeredai IUPS együttese tehát a legjobb 32 résztvevő között búcsúzott. Ott, ahol már 18 A-osztályos csapat is bekapcsolódott. Ott, ahol a 32 együttesből csak kettő versenyzett a megyei bajnokságban, a Zsibói Rapid és a Csíkszeredai Faipari Gép- és Pótalkatrészgyár által fenntartott IUPS.

Csíkszereda, 2024. március 31.HozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza