PP120│A mesterdalnok és a csúcsatléta

Ki labdát rúgni, vívni, lőni, S birkózni is tud mesterül, Az atléták atlétájának Foot-ballt csinálni sikerül…

PP120│A mesterdalnok és a csúcsatléta

Szerző: Ráduly Róbert Kálmán
Ki labdát rúgni, vívni, lőni,
S birkózni is tud mesterül,
Az atléták atlétájának
Foot-ballt csinálni sikerül…

- írta a csíkszeredai labdarúgás születésének előestéjén, Gara Ákos, a rímfaragással jó barátságot ápoló nagyváradi születésű fiatalember, egykori iskolatársára Kőszeghy Lászlóra utalva. Az idézett strófa, a Dal a foot-ballról című, a Csíkszereda hetilap 1904. július 19-i számában megjelent vers negyedik szakasza. Gara Ákost a futball csíkszeredai szárba szökkenése ihlette.

A mesterdalnok

Gara csak néhány hónappal korábban költözött Csíkszeredába, ahol nem csak a város nevén futó helyi lap hasábjain kavargatta a helyi közélet állóvizeit. A szerfelett ügybuzgó ügyvédjelölt alig négy hónapja kért, megbízottjain keresztül, lovagias elégtételt Újfalusi Jenő polgármestertől, a február végi országgyűlési választások napján vele szemben szóban elkövetett sértésért. A párbaj ugyan elmaradt, de Gara elégtételvétele nem: Újfalusit nyilvánosan felpofozta és nyomorult gazembernek nyilvánította.

Gara Ákos Csíkszeredában töltött időszakáról a művelődéstörténet egyelőre hallgat. Pedig a tehetséges irodalmár a város és a térség fontosabb eseményeit heti rendszerességgel versbe foglalta. Mondhatni ő volt a vidék huszadik század eleji mesterdalnoka.

A csúcsatléta

Erdélytől távol, a szintén többnemzetiségű és többnyelvű Svájcban született, ahol édesapja, Kőszeghy József (szül. 1868, Nagyvárad) alagútépítésre szakosodott mérnökként dolgozott. Édesanyja, Luvini Fausztina, szintén a kantonok országának szülöttje. Családjával a Bihari tájakra hazatérve, Nagyváradon középiskolás, majd – az apáról fiúra szálló hagyományt folytatva – Budapesten út és hídépítő mérnöki oklevelet szerez. 1901-ben kerül Csíkszeredába, ahol a szakmai feladatai mellett, a sportolással sem hagy fel. Nincs könnyű dolga, hiszen helyben csak a korcsolyázásnak van komolyabb hagyománya, aminek csak decembertől februárig lehet hódolni.

Az alapítás

Kőszeghy 1904 tavaszán elérkezettnek látja az időt a labdarúgás csíkszeredai meghonosítására. Döntését minden bizonnyal Csíkszentimrén hozza meg, ahol májusban néhány napig felügyeli a fémgerendákból készülő Olt-híd építését. A városba visszatérve lelkes szervezésbe kezd: termet foglal, plakátokat készít. A hírverésben Gara Ákos segíti. Az időpont kiválasztásánál a nyári szünetre hazatérő egyetemisták jelenléte is fontos szempont. Az alakuló ülés napjaként csak vasárnap jöhet szóba és természetesen a helyi Kossuth szálló nagytermének is szabadnak kell lennie. Így lesz az első csíkszeredai futballegyesület alapításának napja 1904. június 19. A többi már történelem. Olyan história, amely Kőszeghy Lászlóval indul és százhúsz éve folyamatosan íródik.

Csíkszereda, 2024. június 19.HozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza