RoKupa | Emelt fővel vesztettünk a döntőben

Bár a második félidő elején esett kolozsvári gólt a rendes játékidő hajrájában kiegyenlítette, végül hosszabbításban kétgólos vereséget szenvedett a Románia Kupa szombat esti döntőjében női szuperligás csapatunk. 

RoKupa | Emelt fővel vesztettünk a döntőben

Bár a második félidő elején esett kolozsvári gólt a rendes játékidő hajrájában kiegyenlítette női szuperligás csapatunk, végül hosszabbításban kétgólos vereséget szenvedett a Románia Kupa szombat esti döntőjében. Balázs Eszter az első fél óra végén sérülés miatt szállt ki, majd két játékosunk is a kiállítás sorsára jutott.

Hatalmas felhőszakadás vezette fel női szuperligás csapatunk bukaresti fellépését, a Kolozsvár elleni kupadöntő előtt két órával leszakadt az ég. A kitartóan ömlő eső aztán szerencsére abbamaradt és a kezdésre átadta magát a napsütésnek. A lányok a döntő előtti utolsó értekezleten az egész szezont átfogó fotóösszeállítást néztek meg közösen. "Honnan indultunk és hová érkeztünk" - állt a képernyőn. A szezon zárómeccséhez érve érdemes volt felidézni a 2023/2024-es idény legszebb pillanatait, örömmel mondhatjuk el, volt miből válogatni. Egy nagybusznyi lelkes szurkoló kísérte el a lányokat, a Lokálpatrióták vezényletével hangjuk betöltötte Arcul de Triumf stadiont, így igazán remek hangulatban indulhatott útjára a labda.

Támadólag lépett fel a Kolozsvár, ám a piros-fekete lányok sem hagyták magukat. A hatodik percben szép FK-akció futott a pálya jobb oldalán, Fülöp Boglárka határozottan vette át a labdát az oldalvonalnál, majd Magyaricsot kereste az U Olimpia tizenhatosán belül, ám támadónkat megelőzte Samantha Blazek hálóőr. A következő kolozsvári akciót Böröcz Bettina remek kifutással hiúsította meg, majd az ellentámadásból Magyarics lőhetett kapura, ám középre tartó életerős lövését biztosan fogta Blazek. Az első negyedóra végén Androniki Michaopoulou és Herczeg Andrea remek összjátékának köszönhetően jutottunk el az ellenfél kapujának előterébe, ám a fekete-fehér védők tisztázni tudtak. A 16. percben Antal Anita távoli próbálkozását jegyezhettük fel.

Fél óra után kényszercsere

A 18. minutumban Szőke Eszter vágták fel a tizenhatos bal oldalának előterében. A megítélt szabadrúgásból Herczeg Andrea találta telibe a felső lécet, a labda a gólvonal elé pattant, majd nagy nehezen tisztázott a kolozsvári védelem. Hatalmas lehetőség volt! A 22. percben Fülöp Boglárka jobb oldali beadásával Orbán Arankát kereste, akit erőteljes lökés kíséretében fosztottak meg a védők a gólhelyzettől. A 26. percben Balázs Eszter maradt a földön egy szerelési kísérletet követően, majd hagyta el a pályát sántikálva, a jobb lábát fájlalva. A 28. percben Herczeg Andrea célozta meg a kaput a jobb oldalról, ám Blazek biztosan védett, miközben Balázs visszatért. Ám nem sokáig, a 32. percben "Balu" újra elterült és biztossá vált, hogy nem tudja folytatni a mérkőzést. Helyét Bartalis Barbara vette át a védelemben.

A 36. percben újabb Herczeg Andrea lövést jegyezhettünk fel, ám mintegy 18 méterről eleresztett labdája fölészállt. A 39. percben a találkozó első szöglete után veszélyeztetett a Kolozsvár, két alkalommal is lőhettek a fekete-fehérek, ám előbb Haraszti Fanni blokkolt remekül, majd Böröcz Bettina mutatott be remek védést a kapu jobb oldalánál. A 43. percben Haraszti Fanni remek közbelépése akadályozta meg, hogy Țabur kapura lőjön. A hosszabbítás pillanataiban Herczeg Andrea jó 30 méteres lövése alig kerülte el a bal felső sarkot. Ez volt az első játékrész utolsó feljegyezhető momentuma, így gól nélküli döntetlennel vonultak pihenőre a felek.

Előny ott

A második játékrészt Fülöp Boglárka életerős, fölészálló lövése vezette fel a 46. percben, az ellentámadásból pedig megszerezte a vezetést a Kolozsvár. Jobb oldali beadás után Carmen Marcu érkezett jól középen és kilőtte a jobb alsó sarkot (1–0). Az 50. percben érkezhetett volna a szeredai válasz, ám Fülöp lövésénél Blazek nagyot vetődve mentett a kapu jobb oldalánál. Az 51. percben egy FK-s labdavesztés után újra Marcu került helyzetbe, ám a bal kapufa mellé küldte a játékszert. 

Az 54. minutumban újra Fülöp Boglárka veszélyeztetett, Blazek kiejtette a bal alsó sarokra tartó labdát, a kipattanót Herczeg Andrea vágta fölé. Az 56. percben Balog Boglárka érkezett az FK kapujába, míg Fülöp Boglárkát Mitri Rita váltotta. Utóbbi azonnal lövéssel tesztelte Blazek Samanthát, aki ezúttal is a helyén volt. Hátrányba került csapatunk hatalmas energiákat mozgósított az egyenlítés érdekében. Sorra vezettük az akciókat, míg az Olimpia játékosai egyre sűrűbben maradtak a füvön. A 65. percben jöhetett az első FK szöglet, Bartalis Barbara fejese elhalt a védőkön, majd Herczeg Andrea jutott lövéshez, ám Blazek nagyot védett újra, az akciót Bartalis mellészálló távolija zárta.

Nem adtuk fel

A 70. percben Balog Boglárka hatalmas bravúrral akadályozta meg, hogy növelje az előnyt az Olimpia, fiatal hálóőrünk kivetődve mentett. A 72. minutumban Magyarics lövésébe vetődött bele Giurgiu, aki elterült a tizenhatoson belül, majd kért ápolást. Fáradhatatlanul űzte-hajtotta a szeredai szurkológárda a piros-fekete lányokat, zengett a stadion a csíki rigmusoktól. Lányaink pedig szintén mindent beleadtak, és a 80. percben ennek megszületett az eredménye. Balázs Csilla rendkívül jól találta el a labdát kissé balról jó húsz méterről és kilőtte a bal felső sarkot (1–1). A középkezdés után Mitri Rita indult meg remekül és került helyzetbe, lövését Blazek nagy bravúrral tolta oldalra.

Öt perc ráadást mutatott fel a negyedik játékvezető a 90 perc letelte után. A 90+2. percben Antal Anita lövése pattant szögletre, ám nem alakult ki veszélyes helyzet a sarokrúgás nyomán. Az utolsó percéhez közeledve Ciolacu lőtt fölé nagy helyzetben jobb oldali bejátszás után. Ez jelentette a rendes játékrész záró momentumát, következhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

Emberhátrányba kerültünk

A 95. percben emberhátrányba kerültünk, Antal Anita a félpályánál szabálytalankodott sárga lapot érően és mivel ez a második ilyen figyelmeztetése volt, csapatkapitányunk kiszállt a további küzdelmekből. Átvette a kezdeményezést a Kolozsvár, ám jóll álltuk a rohamokat, sőt, igyekeztünk építkezni. A fáradtság mindkét csapaton egyre inkább kiütközött, sok volt a hiba. A 102. percben Ciolacu lőtt fölé hatalmas helyzetben, majd Szőke Eszter adta fel a labdát balról Blazeknek. A 104. minutumban újra előnybe került a Kolozsvár, Carmen Marcu jól érkezett középen egy jobbról érkező beadásra és remekül lőtt a léc alá (2–1). 

Eldőlt

A forulás után Szőke Eszter bal oldali beadását fejelte mellé Herczeg Andrea 12 méterről. Utolsó erejével harcolt csapatunk, de rohamosan fogyott az idő. Ráadásul a 112. percben tovább fogyatkoztunk, Bartalis Barbara kezezés miatt megkapta a második sárga lapját. A kezezés nyomán a tizenhatos előterében megítélt szabadrúgást Ciolacu váltotta gólra, hatalmas lövést küldött a jobb felső sarokba. Ezzel végleg eldőlt a kupadöntő.

Románia Kupa döntő
Kolozsvári U Olimpia – FK Csíkszereda 3–1 (1–1, 0–0)

Bukarest, Arcul de Triumf stadion
Vezette: Alina Peșu (Craiova), asszisztensek: Daniela Constantinescu (Craiova), Roxana Ivanov (Giurgiu)
Gólszerzők: Carmen Marcu (48. és 104.), Mihaela Ciolacu (113.), ill. Balázs Csilla (80.)
Sárga lap: Adina Giurgiu (90+1.),ill. Bartalis Barbara (63.), Mitri Rita (84.), Antal Anita (87.)
Kiállítva: Antal Anita (95.), Bartalis Barbara (112.)
U Olimpia: Samantha Blazek – Maria Stamate, Simona Sigheartău (Rebeca Neagu, 84.), Delaney Lindahl, Adina Giurgiu, Sonia Bumbar (Varo Helga, 120.), Mihaela Ciolacu, Mikhail Johnson, Ioana Bălăceanu (Daiana Oneț, 120.), Carmen Marcu, Carolina Țabur Vezetőedző: Liviu Ivasuc 
FK Csíkszereda: Böröcz Bettina (Balog Boglára, 56.) – Androniki Michalopoulou, Balázs Eszter (Bartalis Barbara, 34.), Haraszti Fanni, Balázs Csilla – Antal Anita, Herczeg Andrea, Orbán Aranka (Nyéki Anna, 106.), Szőke Eszter, Magyarics Zoé (Szentes Szabina, 90.), Fülöp Boglárka (Mitri Rita, 56.) Vezetőedző: Kollár Péter

Farkas EndreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza