Visszatekintő | Az év legjei III.

Visszatekintő | Az év legjei III.

A bajnokságok téli szünetét kihasználva, szeretnénk visszatekinteni a mögöttünk álló eseményekben és eredményekben rendkívül gazdag 2022-es évre. Következzenek az év legjei!

Visszatekintő sorozatunk első és második részében a gólok voltak a középpontban. Ezúttal, a szó szerint és képletesen is, leghosszabb utat bejáró U19-es sikercsapatunk szereplését idézzük fel. A Demény Norbert vezetőedző által felkészített gárda két országos sorozatban, az U19-es elitligában, valamint a Románia Kupa küzdelmeiben is feljutott a csúcsra. Ráadásképpen a Szuperkupát is Csíkszeredába hozták a fiúk. A nem mindennapi triplázásra határokon innen és túl is is felkapták a fejüket a szakma képviselői és a futball szerelmesei. Összeállításukban a legfontosabb állomásokat vesszük számba.

Törökország először

Az U19-es korosztály számára kiírt elit-bajnokság 2021/2022-es szezonjának címvédőként vágott neki csapatunk. Az új bajnokság alapszakaszában második helyen zártunk a 12 gárdát felvonultató nyugati csoportban. (Érdekesség, hogy a listavezető Kolozsvári Universitateát a negyedik fordulóban 4–0-val küldtük haza). A csapat februárban második alkalommal kapott lehetőséget arra, hogy Antalyában készüljön a tavaszi szezon kihívásaira. Akkor még aligha sejthette bárki is, hogy 2022-ben tétmérkőzést is játszanak a fiúk Törökországban. De ne szaladjunk ennyire előre! Az első tavasszal lejátszott tétmeccsen a Románia Kupa legjobb nyolc csapata között biztosította a helyét a Demény-gárda.

És innentől kezdve nem volt megállás! Folytatódott a bajnokság, majd jött az újabb nagy kupakihívás, a Kolozsvári CFR elleni negyeddöntő. A találkozó hatalmas izgalmakat, büntetőpárbajt és végül FK-továbbjutást hozott. Ahogy Demény Norbert fogalmazott a továbbjutást követően „A sikerünk annak köszönhet, hogy mákszemnyivel jobban akartuk, mint az ellenfél”.

Kupagyőztes!

Az akarattal a továbbiakban sem volt gond és ennek meg is lett az eredménye. Miközben a bajnoki rájátszásban rangadó rangadót követett, Bukarestben a FCSB elleni kupa-elődöntőn is bizonyítaniuk kellett Gergely Botondéknak. Megtették, nem is akárhogyan, egygólos előnnyel jöhettek haza. Nagyon közel került az álom, a kupa döntője!

Mindeközben a bajnokságban is elődöntőbe jutott a gárda, az erőltetett menet pedig folytatódott. Május 4-én, fordulatos mérkőzésen, hazai pályán sikerült kiharcolni a kupadöntőbe jutást! Ilyen korábban soha sem történt, nem csoda, hogy a tétnek megfelelően zsúfolt lelátók előtt játszották a fiúk a 3–3-ra végződő találkozót. Ekkor már azt is tudtuk, hogy a trófea mindenképpen Székelyföldre kerül, hiszen a másik ágon a Sepsi OSK csapata jutott a fináléba. A hónap közepére pedig eldőlt, hogy a bajnokságban is kivívták a srácok a döntőbe jutást és az esélyt a címvédésre. Micsoda tavasz!

A két év kényszerszünet után újra megszervezett kupasorozat május 19-i döntőjét a bukaresti Rapid-stadionban játszották. A több száz Székelyföldről és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia alközpontjaiból a fővárosba utazó szurkoló és kisfocista előtt lejátszott találkozón Omar El Sawy 20. percben esett találata döntött. A mérkőzés legjobbjának járó díjat a gólszerző kapta. A csapat pedig történelmet írt, újra!

...és hol volt még a vége?!

Néhány nap múlva újra útra kelt a csapat, hogy címvédőként és friss kupagyőztesként szintén Bukarestben pályára lépjen a Kolozsvári Universitatea ellen, az Elitliga döntőjében. A győztes kiléte nem volt kérdéses, Biró Tamás, Omar El Sawy és Csala Róbert találataira nem érkezett válasz az egyetemisták részéről. Újabb cím és serleg került Csíkszeredába!

A szereplésérére a koronát csapatunk a Râmnicu Vâlceán lejátszott júniusi Szuperkupa-döntő megnyerésével tette fel. Az ellenfél, akárcsak az Elitliga fináléjában, ezúttal is a Kolozsvári Universitatea volt és ahogy a bajnoki fináléban, most is kapott gól nélkül győztük le őket. Gólszerzőink Omar El Sawy és Szakács Szilárd voltak, előbbi a Románia Kupa-döntő és az Elitliga fináléja után a Szuperkupában is eredményes volt.

A nyáron a Labdarúgó Szövetség (FRF) alaposan átírta a legidősebb utánpótlás korosztály bajnoki kiírásának szabályait, gyakorlatilag megszüntetve az U19-es Elitliga küzdelmeit. Ezzel egyben az is eldőlt, hogy az FK Csíkszereda 2003. január elsején született korosztálya volt az utolsó 19 esztendősnél nem idősebb generáció, amely a 2015-ben életre hívott Elitliga U19 bajnoki serlegét elhódította.

Nemzetközi vizeken

Demény Norbert legénysége az új bajnokságban a Liga 3-as felnőtt bajnokság mezőnyébe nevezett be FK Csíkszereda 2. néven. Bár az új szezon nem állította könnyű kihívások elé az aranycsapatot, várt a fiúkra még egy fantasztikus kaland, hiszen újra bizonyítási lehetőséget kaptak a nemzetközi porondon. Az UEFA Youth Legue sorsolásakor az egyik legkeményebb ellenfél, a török Galatasaray jutott nekünk. A februári felkészülés után tehát újra Törökországba vezetett a fiúk útja.

Mielőtt Isztambulba repült volna a Demény-csapat, idehaza kellett megvívnia a párharc első összecsapását. Az odavágón, szeptember 14-én telt ház előtt, hatalmas közdelemben értünk el döntetlent a nagy hírű riválissal szemben. Első alkalommal szereztünk gólt és pontot a nemzetközi porondon! A gólszerzőnk, ki más, Omar El Sawy volt.

A három hét múlva esedékes visszavágóra nagy izgalommal készült a csapat és a szakmai stáb. Isztambulba, az Európa és Ázsia határán fekvő világvárosba a futballvilág elitje sem nyerni jár, a Galatasaray pedig az egyik legerősebb, nemzetközileg is magasan jegyzett futballakadémiával rendelkezik. Félnivalónk ugyanakkor nem lehetett, hiszen három héttel korábban bebizonyították a fiúk, hogy a török gárda is zavarba hozható. Végül nem sikerült a csoda, elmaradt a továbbjutás, 0–0-s félidőt követően a második 45 percben felülkerekedtek a hazaiak.

Az élményt, a tapasztalatot, a győzelmeket, a nemzetközi szereplés semmivel sem összehasonlítható kalandját azonban már soha senki és semmi nem veheti el Demény Norbert alakulatától. A „leghosszabb” út véget ért, ám biztosak vagyunk abban, hogy lesz még hasonlóban része csapatainknak, szurkolóinknak.

Farkas EndreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza