Szondy Zoltán: A törvények megváltoztatására van szükség

A jogszabályok megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy az egyre inkább fokozódó agresszivitást és magyargyűlöletet vissza lehessen szorítani – jelentette ki klubunk elnöke, Szondy Zoltán csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Nem megy, nem mehet el szó nélkül az FK Csíkszereda vezetősége azok mellett a jelenségek mellett, amelyek aggasztó méreteket öltöttek az elmúlt időszakban. A legkirívóbbnak a közelmúltból a Bukaresti Steaua ellen lejátszott mérkőzésünk bizonyult, amikor a bukaresti ultrák magyarokat gyalázó rigmusai miatt a játékvezetőnek félbe kellett szakítania a játékot. Ugyanez megtörtént már az előző szezon során is – mutatott rá Szondy Zoltán.

„A minket, a klubunkat és a magyar közösséget ért sértések ugyanúgy fájnak, mint tavaly és ugyanígy fognak fájni jövőre is” – fogalmazott az elnök. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) mindent megtett és megtesz, amit a lehetőségei megengednek. A szakszövetség zéró toleranciát hirdetett a stadionokban történő rendzavarásokkal szemben és például a Kolozsvári Universitatea csapatára „UEFA szabványhoz illő” büntetéseket szabott ki a Sepsi OSK elleni mérkőzésen történt botrányos szurkolói viselkedés miatt.

Azt azonban még nem lehet tudni, milyen szankció sújtja majd a Steaua csapatát. A fegyelmi bizottság döntése a jövő hétre várható. A klubelnökünk rámutatott arra a helyzetre, hogy a Honvédelmi Minisztérium fenntartásában álló bukaresti csapatra kirótt szankció tulajdonképpen a többi csapatot és az adófizetőket sújtja. Szondy Zoltán azt is kihangsúlyozta, hogy a fővárosi csapat vezetősége nem kért elnézést a szurkolói által megsértett kluboktól, vagy az általuk szintén előszeretettel gyalázott sajtó képviselőitől.

Mindig betartottuk a törvényeket

Klubunk első embere kitért arra is, hogy büszke a csíkszeredai szurkolókra, akik a mérkőzéseken soha nem tesznek törvénytelen dolgokat. „A megfigyelők részéről soha még csak jelzés sem volt felénk arról, hogy valami rendellenességet tapasztaltak volna a stadionunkban” – jelentette ki. Hozzátette: az emberi jogokért, a közösségi szimbólumok használatáért ki fog állni a klub a jövőben is, ahogyan ezt eddig is tette.

Az elnök az illetékesek felé azt az üzenetet fogalmazta meg, hogy a törvénykezés megváltoztatására van szükség. A klubok szankcionálásán túl ugyanis az egyéni felelősséget is meg kell lehessen állapítani az említett esetekben. Félő ugyanis, hogy amíg az elkövetőket egyénileg nem vonják felelősségre, ezek a jelenségek fokozódni fognak.

Szondy Zoltán azt is bejelentette, hogy az FK Csíkszereda nagyberuházásai, az új klubház és lelátó, valamint a Sportpark befejezését követően Ráduly Róbert Kálmán, mint beruházásokért felelős igazgató nem fog tovább tevékenykedni a klubnál. Csíkszereda egykori polgármestere ugyanakkor más formában továbbra is segíteni fogja az FK-t.

Farkas Endre

Fejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.