eFKások | Ricsi, aki gólt lőtt a Fradi BL-csapatának

eFKások | Ricsi, aki gólt lőtt a Fradi BL-csapatának

Szeretnénk időről-időre az FK játékosait, stábtagjait személyesebb hangvételű írásokon keresztül is bemutatni kedves Szurkolóinknak. Sorozatunk következő részében másodosztályú felnőtt csapatunk pécsi születésű támadójával, Jelena Richárddal beszélgettünk.

Jelena Richárd 2021 augusztusában érkezett csapatunkhoz a magyar élvonalban szereplő Kisvárdától. A csatár meghálálta a bizalmat és az elmúlt szezon során 12 góllal segítette a csapatot. Hétszer talált be az alapszakaszban, az alsóházi rájátszásban pedig öt alkalommal volt eredményes. A 2022/2023-as idény eddig lejátszott mérkőzésein négyszer tapsolhatott a közönség Jelena-gólnak. A 24 éves támadó a legutóbbi két fordulóban háromszor is ünnepelhetett, a Brassó elleni, egy pontot érő találat után hazai pályán az Újszentesnek kétszer is beköszönt.

Miután gratuláltunk Ricsinek a hétvégi duplázáshoz, arra voltunk kíváncsiak, hogy minek köszönhetően tudott ilyen eredményes lenni a legutóbbi mérkőzéseken?

Az utóbbi időben a csapatnak nem ment olyan jól, a gólok sem jöttek és az eredményeken is meglátszott, hogy nem voltunk a legjobbak. Úgy érzem, hogy az utóbbi két meccsen sikerült összekapnunk magunkat, Brassóban a második félidő és a hazai, Újszentes elleni meccs jobban sikerült. Nyilván, ha jól megy a csapatnak a játék, akkor vannak helyzetek is és mivel én vagyok elöl, több lehetőségem adódik a gólszerzésre. Hála Istennek a lépés jól jött ki és meglett a győzelem is itthon legutóbb” – fogalmazott támadónk, aki fiatal kora ellenére komoly tapasztalattal rendelkezik, Magyarországon közel száz mérkőzést játszott összesen az NB1-ben és az NB2-ben, valamint a kupaküzdelmekben.

Marco Rossi figyelt fel rá

Megkértük csatárunkat, mondja el, hogyan vezetett az útja Magyarországról Csíkszeredáig? Mint kiemelte, a Budapest Honvéd csapatánál kezdte felnőtt pályafutását, amikor az ifjúsági korosztályból kikerült. „Marco Rossi figyelt föl rám, amikor 17 éves voltam. Ő vitt fel a felnőttekhez egy edzőmeccsre, ahol egyből gólt lőttem és ott is ragadtam. Megszerette a játékomat, ám a Honvéddal nem tudtunk megegyezni, így Pakson kötöttem ki” – elevenítette fel Ricsi.

Paksról egy évet követően kölcsönjátékosként több NB2-es csapatban is szerepelt „kisebb-nagyobb sikerekkel”. Ezt követően sikerült leigazolnia Kisvárdára, ahol tizenkilencszer lépett pályára a magyar élvonalban, ezeken a találkozókon három gólt szerzett. Ezután érkezett a csíkszeredai ajánlat.

Azért tűnt számomra vonzónak, mert láttam, hogy vannak célok, a legfontosabb az első osztályba jutás. Külföldön még nem próbáltam ki magam, így jó lehetőségnek tartottam és szimpatikusnak találtam az elnök urat, az edző urat, aki megkeresett, nem volt tehát semmi akadálya, hogy ide igazoljak” – idézte fel Jelena Richárd.

Fotók: Pál Zoltán

"Mintha el sem jöttem volna otthonról"

Kíváncsiak voltunk természetesen arra is, hogy hogyan érzi magát Csíkszeredában, megszokta-e az itteni életet, megtalálta-e a helyét a csapatban és a városban?

Kicsit féltem először, milyen lesz egy idegen országban. Aztán hamar eloszlottak ezek a kétségek, mivel mindenki befogadó és segítőkész volt, nagyon jól álltak hozzám. Volt ismerős is a csapaton belül, Kelemen Dáviddal Pakson már fociztam együtt. Már az első héten úgy éreztem, hogy nem lehet semmi baj, olyan érzés volt, mintha el sem jöttem volna otthonról” – árulta el.

Rákérdeztünk arra is, hogy mit jelent számára, hogy szülővárosától, Pécstől ilyen messze szinte teljesen magyar közegben élheti a mindennapjait?

Hallottam arról korábban, hogy Erdélyben sok a magyar, de nem hittem volna azt, hogy ilyen lesz. Hogy kijövök és az egész város olyan, mintha Magyarországon lennék, a boltoktól kezdve az emberek, ahogy egymással társalognak, minden magyar. Ha az ember nem jön ki és nem látja, nem is hiszi el, hogy milyen ez a magyar rész az egy idegen ország szívében” – mondta el Jelena Richárd.

Egyértelmű a cél

Természetesen szót ejtettünk a szakmáról is és azt is megtudakoltuk, milyennek látja a csatár a romániai második vonalat a magyarországi NB2-vel összehasonlítva?

"Olyan sok különbséget nem tudnék felsorolni. Úgy vettem észre, hogy mind a két bajnokság hasonló szinten van. Talán abban látom a különbséget, hogy a román bajnokság kicsit harcosabb, jobban hajtanak a játékosok, több a párharc. A csapatok általában a biztos védekezésből indulnak ki, nincs annyi terep, mint NB1-ben például. Nehezebb itt játszani, nehezebb gólokat szerezni” – emelte ki a támadó, akitől azt is megkérdeztük, milyen eredménnyel lenne elégedett a szezon végén és hány gólt vár magától?

Kitűztünk egy célt a szezon elején, nyilván csak azzal lennénk elégedettek, csak a feljutás lehet elfogadott! Az első négy helyezés jó lenne, de szeretnénk biztosra menni és az első kettőben végezni, ne az osztályozón múljon a feljutás. Tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz, sok jó csapat van és hasonlóak az erőviszonyok az első hat csapat között, amelyik majd ott lesz a szezon végén. Hogy magamtól mit fogadnék el a szezon végén gólszámban? Mondanám, hogy minél többet, de ha egy számot ki kell mondani, akkor, mivel tavaly 12-t lőttem, most 13-at mondok. Legalább ennyi gólt szeretnék szerezni” – fogalmazott a csatár, amihez természetesen ezúttal is sok sikert kívánunk!

Gól a Fradinak

Végezetül arra kértük Ricsit, hogy elevenítsen fel egy momentumot a pályafutásából, amire különösen büszke és szívesen emlékezik rá.

Szívesen gondolok vissza arra, amikor a Kisvárda színeiben a Ferencváros ellen kezdőként léphettem pályára. Ez az a szezon volt, amikor a Fradi a Bajnokok Ligájában szerepelt a Barcelonával, a Juventusszal egy csoportban (2020/2021-es kiírás, szerk. megj.). Az én gólommal vezettünk és szereztünk pontot a Groupama Arénában, a meccs embere lettem. Erre jó szívvel tekintek vissza, emlékezetes számomra” – osztotta meg velünk Jelena Ricsi. Azt reméljük, természetesen, hogy csapatunk színeiben minél több hasonló élményben lesz majd része a jövőben!

https://www.youtube.com/watch?v=a_ILDypFaEc

Farkas EndreHozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza