SZLA | Hétvégén rajtolnak az utánpótlás-bajnokságok

Hétvégén elkezdődnek az elitligás bajnokságok a Székelyföld Labdarúgó Akadémia fiúcsapatai számára.

SZLA | Hétvégén rajtolnak az utánpótlás-bajnokságok

Az előttünk álló hétvégén indul a pontvadászat a Székelyföld Labdarúgó Akadémia (SZLA) csapatai számára. Az Ifjúsági Ligában (U18) és az Elitligában (U17, U16, U15) érdekelt együtteseink a bajnoki felkészülés hajrájában több tornán is részt vettek, két korosztály pedig edzőtáborba is utazott.

Ifjúsági Liga, Elitliga U17

Amint a bajnokság kiírásával kapcsolatosan korábban is jeleztük, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) döntése értelmében a 2023/20234-es szezonban az U18-as ifjúsági ligás gárdák az U17-es elitligás együttesekkel fogják "párban" játszani a mérkőzéseiket a bajnokságban. Ebben a két korosztályban az FK Csíkszereda korosztályos tehetségei az előző idényhez hasonlóan a nyugati csoportba kaptak besorolást.

A 2022/2023-as bajnokságban útjára indított Ifjúsági Ligában, az Ubrankovics Zoltán által felkészített gárda az alapszakasz 10. helyén végzett, és nem jutott a felsőházba. A hatcsapatos play-outban a negyedik helyen zártak a fiatalok. 

A nyáron Szegedre távozó Benkó Tihamér vezette U17-esek az előző szezonban a második helyen abszolválták az alapszakaszt. A felsőházban negyedikek lettek, így nem játszhattak az előkelőbb helyezésekért. A csapat a Románia Kupában viszont messzire, egészen a döntőig jutott. A csoportkör megnyerése után a negyeddöntőben idegenben győzték le a Kolozsvári CFR-t, az elődöntőben pedig, az FK stadionban rendezett emlékezetes meccsen múlták felül az Universitatea Craiova gárdáját. A mogoşoaia-i döntőben a Bukaresti Steaua fiataljai jobbnak bizonyultak, de mindenképpen megsüvegelendő a srácok kupamenetelése.

A csapat élén Szakál Csaba áll, aki már az előző szezonban is együtt dolgozott a gárda magjával az U16-os küzdelmekben. A felkészülés során edzőmeccsen összemérték erejüket a Sepsi OSK idősebb, U18-19-es játékosokból álló együttesével, játszottak a nagy rivális, Bákó otthonában, illetve meccseltek a Csíkszeredában edzőtáborozó szerbiai Verseccel is. Az elmúlt hétvégén a hazai rendezésű VI. Székelyföld Amigo Nemzetközi Ifjúsági Labdarúgó Tornán volt jelenésük, ahol végül a második helyen zártak. Szakál Csaba segítői Burus Bernát és Dénes Norbert lesznek.

Ifjúsági ligás csapatunk, immár Demény Norbert irányítása alatt, részt vett a MOL Kukkonia Cup 2023 küzdelmeiben, ahol a negyedik helyen végeztek. A fiatalok Dunaszerdahelyről Nyárádszeredába utaztak edzőtáborba, majd hazai környezetben fejezték be a felkészülést. Demény Norbert munkáját Hodgyai László másodedző és Antal Szilamér erőnléti edző fogja segíteni.

Az Ifjúsági Liga és az U17-es Elitliga csoportbeosztása

Nyugati csoport
FK Csíkszereda
Brassói Kids Tâmpa
Kolozsvári Universitatea
Kolozsvári Viitorul Akadémia
Temesvári Ripensia
Kolozsvári CFR
Sepsi OSK
Nagyváradi Bihorul Sportiskola
Temesvári Banatul Sportiskola
Temesvári Politehnica
Aradi UTA

Keleti csoport
Jászvásári Politehnica
Farul Constanţa
Bodzavásári Sőtér-Balázs Jolán Sportiskola
Bukaresti Dinamo
Petrolul 52
Bukaresti Rapid
Campionii FC Argeş
Concordia Chiajna
Bukaresti FCSB
FC Voluntari
Bukaresti Sport Team
Bukaresti Steaua

Az első bajnoki fordulóban a Bánságba utazik a két együttes és vasárnap a Temesvári Banatul Sportiskola fiataljaival mérik össze erejüket. Az Ifjúsági Liga alapszakaszának menetrendje elérhető itt, az U17-es Elitliga sorsolása pedig itt található meg.

Elitliga U16, U15

A 2023/2024-es szezonban ez a két korosztály szintén egy ritmusban fog szerepelni. Változást jelent, hogy az új idényben nem négy, hanem három, 12 csapatos csoportot alakítottak ki számukra a szakszövetség illetékesei. Az FK Csíkszereda U16-os és U15-ös korosztálya az 1. számú csoportba kapott besorolást.

A 2022/2023-as idényben a Szakál Csaba által irányított U16-os csapatunk az alapszakaszban a második helyen zárt, indössze kát ponttal lemaradva a Bákó mögött. Ez a különbség a play-offban 11 egységre hízott, így nem sikerült a továbbjutás a legjobb négy közé. A kupában az első körben, a legjobb 32 között búcsúzott a gárda, a Kolozsvári Universitatea hazai pályán parancsolt megálljt a fiúknak. Az U16-osok élén új szakembert köszönthetünk, Szász Ferenc fog felelni a 2008-as születésű labdarúgók szakmai munkájáért, Bokor Zoltán és Takács Árpád fognak vele együtt dolgozni.

A felkészülési időszak elején a Sepsi OSK fiataljaival játszott edzőmeccset a csapat, majd krasznai edzőtáborozás során csiszolták a játékukat. Krasznán a Kolozsvári Universitatea ellen is várt rájuk egy gyakorló-mérkőzés.

Az U15-ösök élére Ubrankovics Zoltán került. A korosztály az előző bajnokságban, Fazakas Tibor kezei alatt a 2. csoportban alapszakasz-másodikak lettek. Ez azt jelentette, hogy a bajnokság márciusban véget ért a csapat számára, azonban a kupában lehetőséget kaptak a fiúk a bizonyításra. A 16 közé jutásért a Radóci Bukovinát magabiztosan ütötték ki a fiatalok, a nyolcaddöntőben az Argeş viszont jobbnak bizonyult. 

Ubrankovics Zoltán gárdája a nyári felkészülés során ellátogatott egy mérkőzés erejéig Sepsiszentgyörgyre, majd a délvidéki Topolyéra utaztak. A TSC Kupán két győzelemmel és két vereséggel a negyedik helyen zárt a csapat, majd rövid parajdi edzőtáborba vonul. A bajnoki rajt előtti utolsó felkészülési mérkőzésen a Marosszentgyörgyi Kindert fektették két vállra.

Az U15-ös és az U16-os elitligás együtteseink szombaton, hazai pályán kezdik a bajnokságot, a Petrolul 52 látogat a Sportparkba.

Az FK Csíkszereda U15-ös és U16-os csapatainak csoportbeosztása:
1. számú csoport:
FK Csíkszereda, FC Botoșani, BukarestiDinamo, Jászvásári Politehnica, Bukaresti Steaua, ACS Petrolul 52, Bákói FC, Brassói Kids Tâmpa, Sepsi OSK, Bodzavásári Sőtér-Balázs Jolán Sportiskola, Galaci Suporter Club Oţelul, Bodzavásári FC

A bajnokság menetrendje elérhető itt és itt.

A korosztályos leánycsapatok számára később kezdődik a bajnokság. Az előző szezonban negyedik helyen záró U15-ös, elitligás gárdánk és az újonnan alakult U17-es csapat is ezen a héten állt munkába. Egyelőre nem ismert, a 16 évesek számára pontosan milyen bajnoki kiírás lesz. Az U15-ösök újfent az előző évben alapított Elitligában fognak küzdeni.

Farkas Endre

 

 

 

 HozzászólásokFejtsd ki véleményed, szólj hozzá te is. A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.


Vissza